Witam,
kupiłem dysk zewnętrzny, 500 GB, sformatowany pod NTFS. Chcę go wykorzystywać do robienia kopii przez Time Machine, więc podzieliłem go na pół. 250 na HFS+ tylko dla TM i 250 na FAT 32 (dla wymiany plików z Windows). Z tego co przeczytałem typ partycji jaki powinien być ustawiony dla TM do GUID. Jednak żeby Windows widział drugą partycję musiałem ustawić typ MBR.
1. czy będzie to miało jakiś wpływ na kopie wykonywane przez TM, ew. przywracanie danych w przyszłości?
2. rozumiem, że typ partycji można zdefiniować jedynie dla całego dysku, a nie konkretnych partycji sformatowanej z takim czy innym systemem plików?
Założyłem nowy temat, bo takiego nie znalazłem. Jeśli coś już o tym było, wybaczcie:)

Time Machine: GUID vs. MBR
Started by
M_L
, 09 Nov 2010 22:24
5 replies to this topic
Posted 09 November 2010 - 22:24
Posted 09 November 2010 - 22:29
gdzie jest cokolwiek napisane o niby wymaganym GUID?
ani GUID ani MBR to nie jest 'typ partycji', tylko sposób zapisu informacji o partycjach na dysku
Posted 09 November 2010 - 23:08
np. tutaj [url=http://support.apple.com/kb/HT1427?viewlocale=pl_PL]Macintosh — podstawy: program Time Machine[/url] oficjalny support Apple
informację taka znalazłem też w supporcie WD dot. formatowania pod Mac. "Typ partycji" faktycznie niefortunny zwrot.
informację taka znalazłem też w supporcie WD dot. formatowania pod Mac. "Typ partycji" faktycznie niefortunny zwrot.
Posted 09 November 2010 - 23:25
"zalecane" to nie "wymagane"Jeśli dysk został podzielony na partycje przy użyciu typu partycji głównego rekordu rozruchowego (MBR), niektóre partycje mogą być niedostępne w programie Time Machine. Zalecane są partycje typu tablica partycji GUID (GPT) lub mapa partycji Apple (APM).
Posted 09 November 2010 - 23:38
Ok, dzięki. Chciałem doprecyzować, bo średnio przyjemnie byłoby coś stracić w przyszłości z wykonanych kopii.
Posted 09 November 2010 - 23:51
jak nie potrzebujesz wsparcia XP'ka to możesz sobie zrobić GUID - Vista w górę chyba już rozumie coś takiego.
wygodniejsze to to niż MBR (możliwa zmiana rozmiaru, dodanie/usunięcie partycji bez formatowania, etc)
ale na samo działanie TM to raczej nie ma wielkiego wpływu
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users