Witam ponownie współforumowiczów. Zdaję sobie sprawę, że tego typu tematów było już kilka, ale co user to potrzeby, więc postanowiłem zacząć własny wątek.
Szukam NAS-a, którego będzie cechowało co następuje:
1. Możliwość postawienia na nim FTP.
2. Realna możliwość robienia backupów z Time Machine przez sieć; w tym momencie do routera mam podpięty dysk na USB i niestety pojawiają się błędy (tak, szperałem po necie, już wydawało mi się, że wszystko działa, aż tu nagle po 30GB błąd -45).
3. RAID - chcę tam trzymać kopie zapasowe i CAŁĄ kolekcję zdjęć, która jest dla mnie najważniejsza.
4. Szybki interfejs sieciowy (1Gbps jet chyba standardem).
5. Last but not least: MUSI być cichy. Ma stać w pokoju, gdzie się śpi. Nie chcę oszaleć ze względu na ciągłe buczenie.
6. Ta ważna cecha, że po prostu DZIAŁA.
Ponadto wysoce pożądane:
1. Możliwość działania jako serwer iTunes.
2. Możliwość ściągania w tle plików po FTP/HTTP (na BitTorrencie mi nie zależy).
3. Wspieranie standardu DLNA.
Obecna konfiguracja sprzętowa: MBP 13" mid 2009 i router TP-Link WR1043nd (z podłączonym na USB dyskiem, ale nie spełnia moich oczekiwań). Sieć może pracować w n, ale podłączają się do niej iPhone, co z tego, co mi wiadomo obniża jej throughput do g. Mam jednak możliwość dostawienia drugiego routera (Linksys WRT54GC), który obsłużyłby mi telefony, a cała reszta powinna działać już na n.
Zastanawiałem się nad Stora, gdzie mam jakieś dość dobre opinie od znajomych Windziarzy, ale kompletnie nic nie wiem na temat rozwiązań QNAP czy Synology. Dlatego właśnie chciałbym zapytać osoby, które mają doświadczenie w temacie, używają takiego rozwiązania i są z niego zadowoleni. Chcę wydać możliwie jak najmniej, tzn. najlepiej (w opcji z dyskiem 1TB) około 800zł. Jest taka opcja w przypadku Stora - 599 kosztuje samo urządzenie + 1 dysk 1TB, drugi musiałbym dokupić. Nie chcę tylko obudzić się z ręką w nocniku, dlatego będę wdzięczny za wszelkie porady i opinie.

NAS na prywatne potrzeby
Rozpoczęty przez
FlashGordon
, 07 lis 2010 21:48
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 listopada 2010 - 21:48
Napisano 07 listopada 2010 - 21:56
Zastanów się nad tym: Macierz dyskowa Synology DS210j najtaniej znalazłem tu: Synology DS-210j - RATY- F/VAT NOWY NAJTANIEJ (1297227643) - Aukcje internetowe Allegro Z tego co widzę, spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
Napisano 07 listopada 2010 - 22:05
Dzięki za szybką odpowiedź
Tak, widziałem już, acz pobieżnie, bo co prawda specyfikację mogę przeczytać, ale nie wiem, czy w praktyce się sprawdza.

Napisano 08 listopada 2010 - 15:10
Sprzedałem trochę sprzętu Synology i Qnap i mogę powiedzieć, że po prostu działają. Nie miałem żadnych reklamacji. Ostatni był DS210j do małej firmy - 3 komputery, założyłem 2 dyski 2TBw RAID 1, NAS jest wykorzystywany jako dysk sieciowy, a zainstalowany na komputerach Cobian Backup robi codziennie kopie zapasowe przez ftp. Funkcji multimedialnych moi klienci raczej nie wykorzystują, a na tyle co sam sprawdzałem to mogę powiedzieć, że też działają.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych