Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Którego MBP brać?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 07 November 2010 - 21:22

Hej! potrzebuję Waszej porady. otóż mamy dwa komputery: C2D 2.5 GHz, GT8600 512mb i 250GB dysk oraz C2D 2.4 GHz, GT8600 256mb i 200GB dysk oba kompy to mają 15", do tego po 2GB ramu. do tego różnica w cenie to 500 zł (tzn musiałbym około tyle dopłacić żeby dostać tego lepszego). Jak myślicie? Generalnie kompa potrzebuję do zwykłych czynności typu przeglądarka, poczta, zdjęcia, choć pewnie od czasu do czasu coś sobie odpalę na tym kompie (w miarę możliwości oczywiście...) dopłacać czy nie dopłacać? przy tego rodzaju kompach (tych starych) to 500 złotych może stanowić niemal 1/4, 1/5 ceny więc nie jest to wcale tak mało, chociaż z drugiej strony różnice chyba (??) są spore... oczekuję bardziej subiektywnych odpowiedzi, bo wiem że każdy inaczej napisze :) pozdrawiam Klimer

#2 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 posts
  • SkądEłk, PL

Posted 07 November 2010 - 21:25

Największa różnica jest w grafice, a to już zależy od potrzeb. Ja kierował bym się jeszcze stanem, baterią itd. Bo rozumiem, że przy tego typu sprzęcie to używka.

#3 DanielF

DanielF
  • 5786 posts
  • SkądSiedlce

Posted 07 November 2010 - 21:25

dopłać i poszukaj pierwszego unibody z 9400/9600 lub jakąś 13" bo te z GF8600 często padają

#4 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 November 2010 - 21:27

Ja bym brał słabszego i za oszczędzoną kasę włożył 4 GB ramu i koniecznie dysk 7200 obrotów (chyba, że taki jest). Mówię pod siebie, mi grafa nie potrzebna do niczego a 2,4 czy 2,5 też mi różnica, bez znaczenia.

#5 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 07 November 2010 - 21:35

@DanielF myślałem nad tym ale różnica wynosi około 1500 zł. a raczej nie przyniesie mi wymiernych korzyści jeżeli chodzi o korzystanie z laptopa. Co do 8600 gt to wiem że mogą padać - oba laptopy mają po dwa lata, a apple na grafikę dało 4 więc jak coś to mam jeszcze dwa w zapasie. @narkoman - dobra uwaga - w sumie ram na pewno się przyda, jak nic... dysk ? hmmm tutaj bym sie zastanawiał, czy jest to mi potrzebne, ale ram jak najbardziej! thx! muszę poszukac jeszcze info na temat karty graf, tzn różnicy wydajności pomiędzy 256 a 512. dzięki za odpowiedź wszystkim - mam nadzieję że ktoś się jeszcze wypowie.

#6 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 07 November 2010 - 22:02

Zastanów się dobrze, czy mocniejsza karta graficzna będzie Tobie potrzebna. Jeżeli nie zamierzasz grać, pracować z grafiką 3D, to nie ma sensu dokładać do lepszej karty. Dużo ważniejszy jest procesor oraz pamięć RAM, o czym wspomnieli już koledzy wyżej. Dysk również odgrywa wielką rolę, ten o prędkości 7200 obrotów będzie wyraźnie wydajniejszy, niestety kosztem podniesionego poboru mocy, nieco wyższej temperatury oraz większego hałasu (ale tylko przy obciążeniu).

#7 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 November 2010 - 23:22

Dysk również odgrywa wielką rolę, ten o prędkości 7200 obrotów będzie wyraźnie wydajniejszy

Na 100%, da się odczuć wyraźną różnicę po wymianie z wolniejszego, przerabiałem na starym notebooku a na Macu to w ogóle już...

niestety kosztem podniesionego poboru mocy

Ale ile to tam może pobierać, 10 - 15 minut mniej na baterii, mała cena chyba za prędkość ;-)

nieco wyższej temperatury

Mam 7200 pod ręką w MBP i nie mam problemu z temperaturą, nie grzeje się jakoś specjalnie.

większego hałasu (ale tylko przy obciążeniu).

Nie zgadzam się, bardziej słychać wiatraki na minimum w środku niż dysk, a mój jest w sumie już stary, przecież ma prawie 3 lata, nowsze są cichsze.

#8 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 08 November 2010 - 00:19

a tak się zastanawiam - między tymi modelami nie ma jakiegoś skoku "architektonicznego" ? tzn. zmiana architektury procesora, albo coś w tym rodzaju, co w sumie po numerkach może byc niewidoczne, a realnie wygląda inaczej.

#9 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 08 November 2010 - 00:42

narkoman - to po prostu moje doświadczenia po wymianie dysku w laptopie (nie w Maku). Możliwe, że w zależności od komputera wygląda to trochę inaczej.

Kilmer - prawie na 100% nie ma "skoku". Oba są dwurdzeniowe, 64bit. Znaczna różnica w architekturze procesora występuje dopiero pomiędzy Core 2 Solo i Core 2 Duo albo Core 2 Duo i i3.

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 November 2010 - 06:21

Hej, troszkę w błąd wprowadzasz, Core Solo, Core Duo miało być jak rozumiem (bez tej dwójki) przy dwóch pierwszych?

#11 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 08 November 2010 - 09:52

narkoman - to po prostu moje doświadczenia po wymianie dysku w laptopie (nie w Maku). Możliwe, że w zależności od komputera wygląda to trochę inaczej.

Ależ jak najbardziej się z nimi zgadzam, poza tym o głośności :-) Tylko nie chciałem, żeby zainteresowany pomyślał, że mu laptop będzie działał 1h przez taki dysk i dodatkowo się rozgrzewał. Zmiany które wymieniłeś będą tak drobne, że poza prędkością ich pewnie by nawet nie zauważył, to miałem na myśli.

#12 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 08 November 2010 - 10:30

macieks72 - racja, mój błąd.

narkoman - wiem, że będą to drobne zmiany. Ale jednak będą, więc warto wspomnieć :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users