Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iweb - optymalizacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 06 listopada 2010 - 16:21

Panowie i Panie,

powadzę sobie stronkę domową za pomocą iweb: Strona domowa Kostkw
Niestety straszenie ślamazarnie się otwiera. Nie ma przecież żadnych fajerwerków typu flash itp, a jednak chodzi strasznie wolno. Czy jest jakaś opcja optymalizacji pod iweb ? A może dlatego tak wolno chodzi bo mam ją na swoich serwerze me.com ?

pozdr.
kostek

#2 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 09 listopada 2010 - 19:06

No nikt nic nie podpowie ? Może jakaś inna aplikacja zamiast iWeb ? RapidWeaver będzie współpracował z me.com ? pozdr. kostek

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 listopada 2010 - 19:10

iweb to takie zwierze, ktorego efektow pracy zoptymalizowac sie praktycznie nie da. Na przyklad niektore naglowki renderuje Ci do obrazkow i takie tam i co wiecej nie ma w tym wszystkim przewidywalnej logiki. Prawdopodobnie dlatego nikt Ci nie odpowiedzial. A u mnie Twoja strona otwiera sie w tempie przyzwoitym.

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 09 listopada 2010 - 20:04

Sprawdż może czy tło na stronie to nie jest jedna duża bitmapa. Kiedyś mialem ten problem właśnie, że wczytywałem do iWeb małe bitmapy, a ten skubaniec po wypluciu strony zapisywał wszystko w swojej rozdzielczości nie zapamiętując oryginalnych parametrów. Radzilem sobie z tym tak, że po zapisie zmniejszałem bitmapy ręcznie do minimalnych, możliwych rozmiarów i strona ładowała się od razu błyskiem.

#5 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 listopada 2010 - 20:18

Problem jest w tym, że im więcej masz w iWeb elementów na stronie, tym wolniej się otwiera... iWeb konwertuje "rzeczy" na stronie do ogromniastego pliku .png, który potrafi ważyć 65 MB (witryna średniej wielkości zrobiona na iWeb). Gdy ktoś ma wolniejsze łącze, to dostaje gorączki (ważne na stronkach komercyjnych). Ze swej strony polecam Ci dwie metody: 1. Zapisanie całej strony jako pliku jpeg (można to zrobić np z poziomu przeglądarki Mozilla Firefox- darmowej na Maca, po zainstalowaniu dodatku do zapisywanie stronek (jest darmowy ze strony twórcy Mozilli). Prawoklikiem znajdujesz "zapisz stronę", w opcjach jako jpg lub png (w obu przypadkach są o wiele mniejsze, niż ten stworzony przez iWeb), polecam png, obrazek jest bez większej straty jakości. Następnie wklejasz w iWebie ten jpg/png, jedyne co trzeba zrobić, to skopiować hiperłącza, ale stronka otwiera się natychmiast. Wada: do jakichkolwiek zmian na stronie, potrzebna oczywiście oryginalna wersja z iWeb, później ewent. znów zapisanie jej jako jpg i umieszczenie w internecie; Gdy nie chcesz tego sposobu, polecam: 2. Program WebCrusher zrobiony przez Rage. Niestety kosztuje 50$. Ten programik optymalizuje przeładowany kod używany przez iWeb, nie wpływając w żaden sposób na działanie strony ani na jakość wyświetlanych elementów; po prostu obcina nie potrzebne, nie wykorzystywane fragmenty kodu. To działa! Strona zamiast np. 58 MB oryginalnie ma 28 MB; stąd zysk jest znaczny. Oba sposoby sprawdzone, oba też, jak widać, mają wady. Pozdrawiam, Paprochwbody

#6 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 10 listopada 2010 - 07:52

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, przydadzą się ! Jeszcze jedno mnie zastanawia. Jak dostać się do strony na me.com przez ftp. Jeśli mam do konta me.com jakiś login i hasło to to samo będzie do ftp ? Jaki będzie adres strony do ftp ? pozdr. kostek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych