Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 21,5'' vs 27'' konstruktywnie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 12:21

Witam, Planuje zakup iMaca ale mam dylemat odnośnie rozmiaru matrycy. Chciałbym poprosić Was o radę lub doświadczenia jakie macie w związku z waszymi iMacami. W celu porównania proponuje 2 następujące modele: Apple iMac 21,5″ 3.2GHz(i3) 4GB/1TB/ATI Radeon HD 5670 512MB - MC509PL/A - cena 6600zł vs Apple iMac 27″ 3.2GHz(i3) 4GB/1TB/ATI Radeon HD 5670 512MB - MC510PL/A - cena 7400zł Czyli generalnie to samo tylko różnica w matrycy za co trzeba dopłacić 800zł niby nie dużo... Moje obawy są następujące: 1. Rozdzielczość 27'' to 2560x1440 pikseli co jest o 34% więcej niż dla 21,5'' ale moc komputera jest taka sama pytanie co się stanie jak zacznę obciążać komputer np. grą w rozdzielczości natywnej dla 27'', Czy starczy mu mocy? Czy zacznie się grzać? 2. Biorąc pod uwagę punkt pierwszy być może warto kupić i5 ale to kolejne 1000zł dopłaty co daje już 1800zł różnicy. 3. Byłem dzisiaj w iSpocie i lookałem na dwa monitory obok siebie różnica optyczna jest faktycznie sporo na korzyść 27'' no ale... a. obszar roboczy jest ogromny ale otwieram przeglądarkę - treść np. onetu jest na 1/5 monitora a po bokach 2 białe pasy na 15cm. b. wypadałoby siedzieć od tego monitora ze 2m ale przy tej rozdzielczości wszystko jest tak małe że trzeba nawet czasem głowę przybliżać na 50cm co z kolei powoduje że żeby ogarnąć cały ekran musiałem ruszać głową. c. Nie wiem co za geniusz wsadził w takie urządzenie czytnik DvD a nie BlueRay??!! Odpalam film na DvD na pełny ekran co powoduje sztuczną interpolację do rozdzielczości 2560x1440 no ale to się taka pixeloza robi że szkoda gadać. Te wszystkie argumenty przemawiają mi do rozsądku żebym kupił 21,5'' - wystarczająca moc, wystarczający i tak spory monitor, niższa cena...ale serce mówi 27'' :D Pewnie coś na siłę bym jeszcze napisać ale myślę że coś Wy uzupełnicie. Żeby była jasność to generalnie nie szukam usprawiedliwienia na zakup 21'' bo mnie nie stać tylko jestem pragmatyczny i zastanawiam się czy 27'' to nie przerost formy nad treścią. A do czego Wy używacie 27'' i dlaczego nie mogłoby to być 21,5''? Zapraszam do dyskusji!

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 06 listopada 2010 - 12:42

27" chociaż nie iMac używam do wszystkiego, od pracy do internetu i nie ma czegoś takiego że ekran jest za duży. Szybko sie przyzywczajasz i właściwie to pewnie niedługo zrobię polowanie na 30". Duży obszar roboczy to przede wszystkim wygoda. A pikseloza...hmm no narzekasz na 27" i rozdziałkę 2560, ale przecież taka sama sytuacja występuje w przypadku telewizorów i jakoś nikt nie marudzi. Co do gier...nie wiem nie gram.

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 13:01

Ja bym sobie na twoim miejscu darował zakup iMaca :)

#4 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 13:05

Ja bym sobie na twoim miejscu darował zakup iMaca :)

wiem :) ale wiesz jak jest jak sobie nie wsadzisz sam palcy do kontaktu to nie będziesz wiedział co to prąd...

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 13:07

No jak wolisz, ja mam 21,5 na i3 i jakoś pomimo że wystawiony na allegro za 4300 nie bardzo mam na niego chętnych :)

#6 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 13:18

No jak wolisz, ja mam 21,5 na i3 i jakoś pomimo że wystawiony na allegro za 4300 nie bardzo mam na niego chętnych :)

bo sporo za niego chcesz - w Kup Teraz tylko 200zł mniej niż nowy w Cortlandzie. Ale odbiegamy od tematu.

#7 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2010 - 13:31

Wszystko zależy do czego będziesz go używał. Ja używam do pracy i duża matryca bardzo się przydaje. Do gier wystarczy 21.5". Na 27" nie da się za bardzo grać w natywnej rozdzielczości bo karta graficzna niedomaga. Za to obraz w 1920x1080 wygląda w miarę dobrze, chociaż w 21.5" jako jego natywnej rozdzielczości będzie na pewno lepszy. Jeśli zamierzasz oglądać na nim filmy a nie masz dużego TV - opłaca się 27". Dodatkową zaletą jest że możesz go używać jako wyświetlacza dla zewnętrznego blu-ray albo konsoli, czego nie możesz w przypadku wersji z mniejszym ekranem. Miałem okazję używać też 21.5" i wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Jest to sprzęt dla osób które nie potrzebują wielkiego ekranu, lub nie mają miejsca na biurku na 27". Trudno to rozpatrywać w kategoriach lepszy/ gorszy. Jeśli skłaniasz się ku 27" to polecałbym nabyć właśnie ten model a na pewno będziesz zachwycony tym gigantycznym ekranem.

#8 Tory

Tory
  • 31 postów
  • SkądMonachium

Napisano 06 listopada 2010 - 21:35

To ja też podzielę się swoimi doświadczeniami. Ja też stoję przed podobnym wyborem co Ty. Ja osobiście skłaniam się ku 21,5. Dla mnie 27 jest zbyt duży i cieszę się, że w ostatniej chwili się wycofałem z zakupu 27-ki. Jak znam życie to wybierzesz 27, bo tak podpowiada Tobie serce (mam bynajmniej taką hipotezę). Ja zdecydowałem się na 21,5 ponieważ: * nie mam miejsca na 27 * nie wykorzystam potencjału, który oferuje 27 calowy monitor * dla mnie wystarczają parametry, najsłabszego iMaca - potrzebuję go do Internetu, przygotowywania ofert, tv i muzyki Pozdrawiam i miłej pracy z 27-ką, Tomek

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 21:41

(mam bynajmniej taką hipotezę)

przynajmniej?

#10 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2010 - 00:27

To ja też podzielę się swoimi doświadczeniami.

Hmmm nieźle ujęte. Ciekawe jakie mogą być doświadczenia jeszcze przed dokonaniem zakupu. No, chyba że chodzi o doświadczenia nabyte podczas zastanawiania się nad wyborem ;)

Jak znam życie to wybierzesz 27, bo tak podpowiada Tobie serce (mam bynajmniej taką hipotezę).

Pozdrawiam i miłej pracy z 27-ką,

Zabarwienie emocjonalne wypowiedzi, niczym odwodzenie od popełnienia życiowego błędu ;) Aczkolwiek argumenty jak najbardziej sensowne za wyborem mniejszego ekranu.

#11 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 07 listopada 2010 - 00:44

Nie istnieje coś takiego jak "za duża" rozdzielczość, czy "za duży" ekran. Masz możliwość, to weź 27". A przyzwyczajenie z windowsa (o paradoksie, sama nazwa zaprzecza) z maksymalizacją okien – po kiego przeglądarka na maksa? wąski pasek, a obok przeglądarki zmieścisz jeszcze edytor tekstu i jakiś komunikator. Ja aktualnie mam te 21,5" w formie monitora zewnętrznego i powiem, że mi Full HD nie wystarcza kompletnie, ale nie mam funduszy. A zestaw MacBook + iMac 27"... Lepszy może być tylko MP + dwa takie monitorki :D

#12 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 07 listopada 2010 - 00:48

Ja po roku pracy na 27", z przyjemnością przesiadłbym się i na 30":) Co do okienka Onetu (gdzieś było), ja na 27" odzwyczaiłem się otwierać okno przeglądarki na full (jakiś nawyk z laptopów;). Teraz okno przeglądarki/Photoshop, po lewej Tweete na stałe otwarte, obok Tweete jeszcze Adium. Po prawej na ogół iTunes zminimalizowane. Wspaniała sprawa.

#13 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 07 listopada 2010 - 18:22

...po kiego przeglądarka na maksa? wąski pasek, a obok przeglądarki zmieścisz jeszcze edytor tekstu i jakiś komunikator.

o to jest chyba coś do czego trzeba się przyzwyczaić z przesiadki z Windowsa na Maca z dużym ekranem.

Czy ktoś może napisać jak zdaje egzamin i3 na 27'' przy codziennej pracy?
- Internet
- Filmy
- Obróbka Video FullHD
- Jakieś gry (WoW, SCII)

Czu istnieje ryzyko że braknie mi mocy na 27'' na procku i3? Zwłaszcza przy obróbce Video 1080p.

#14 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 listopada 2010 - 19:30

Tak naprawdę to z tego, co podałeś, procesor się liczy przy trzecim punkcie. Ale to wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez "obróbkę video". Na C2D spokojnie można montować HDV, zaczyna być już gorzej z h.264 z Canonów, ale to chyba wina dysku. Rozdzielczość akurat tutaj to pikuś, podaj konkrety – bo np. zaawansowane projekty w AE nie mają się nijak do zmontowania newsa z HDVki ;)

#15 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 listopada 2010 - 19:37

jeżeli chcesz komfortowo pracować na 1080p skieruj się ku i5 lub i7...

#16 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 20:49

Jak urodziła mi się Córa zakupiłem Sony CX115 (kręci w 1080p). Nie przewidziałem jednego: mój obecny komputer nie uciągnie 1080p. W efekcie mam ze 30 godzin nie obrobionego materiału z ostaniach 4 miesięcy życia mojej Córki. Jak szybko tego nie zacznę montować to może jak pójdzie na studia znajdę czas :) Interesuje mnie zwykłe cięcie i montaż filmu w 1080p max do 120 minut + jakieś efekty. i3 nieda rady? :( to jednak 1k PLN różnicy między i3 i i5.

#17 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 listopada 2010 - 23:13

Cóż, powiem tak. Fatalnie kupiłeś kamerę: AVCHD, czyli h.264 w montażu jest wredne. Sposób jest bardzo prosty – po prostu musisz przeliczyć cały materiał na jakiś znośny format i wtedy będzie miodzio przy montażu. Ja na swoim MBP, który ma Core2Duo daję radę nawet i bez przeliczania (materiał newsowy) z Canona 7D – 1080p w 60 pełnych klatkach. No zbyt płynne to może nie jest, ale da się. Natomiast na dłuższy materiał po prostu przeliczenie do jakiegoś wygodnego formatu i heja ;) A potem z powrotem i owszem, do h.264. Więc i3 spokojnie da radę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych