Witam, korzystam z MacBooka White 13.3” od trochę ponad roku. Mam jednak od dłuższego czasu ochotę wymienić laptopa na coś bardziej mobilnego. Zaznaczę, że jak narazie applowski OS mnie zawiódł* , ale ostatnio (ponownie) zauroczył mnie iPad. Sprzętu używałbym w większości na uczelni i ogólnie poza domem, albo w ciepłym lóżeczku jakbym miał dosyć garbienia się przy desktopie.
Tablet będzie mi służył w większości do przeglądania stron, oglądania filmów (youtube, streamy, ale również divxy), czasami pisania na wykładach i może sporadycznie gier. Nie mam wątpliwości, że sprzęt będę jailbreakować. Jak komuś skacze ciśnienie na dźwięk tego słowa to niech daruje sobie czytanie pytań, bo większość z nich dotyczy tego zagadnienia.
Przejdę teraz do nurtujących mnie pytań.
1. Czy iPad ma jakieś problemy z kodekami i różnymi formatami filmów? Jeśli tak, czy jailbreak umożliwia oglądanie w tych formatach?
2. Jak wygląda przerzucanie plików między kompem a iPadem? Przykładowo przerzucę plik .doc przez wifi albo bluetooth z tabletu na kompa i na odwrót? Jeśli nie (co byłoby debilne, ale w stylu Apple) to czy jailbreak w jakiś sposób elilimuje to ograniczenie?
3. Z tego co wyczytałem można każdego kupionego iPada jailbreakować? (tylko 4.xx się nie da?)
4.Jakie są minusy jailbreakowania? Utrata gwarancji (wystarczy przywrócić oryginalny OS?)? Czy system działa wolniej? Niestabilnie?
5. Brak flasha jest odczuwalny? Są problemy z oglądaniem np. streamów z ustream.com, own3d.com? Jailbreak to również może fixnąć? ; p
Narazie tyle, ale na pewno jeszcze jakieś pytania przyjdą mi do głowy.
* nie będę rozwijał wątku, ale wielokrotnie m.in. problemem była kompatybilność, przyzwyczajenie do windowsa i mnóstwo durnych ograniczeń narzucanych przez Apple. Zapewne iPad będzie ich miał jeszcze więcej, ale po prostu nie ma na rynku innego tak dobrze zrobionego tabletu.
iPad - garść pytań
Started by
kaczuszka
, 05 Nov 2010 23:47
5 replies to this topic
Posted 05 November 2010 - 23:47
Posted 05 November 2010 - 23:59
1. Można oglądać dvixy, xvid itd po ściagnieciu programu jak, Oplayer czy YXplayer
2.Pliki przeżucasz poprzez iTunes najcześciej czyli jeśli masz plik doc. w zakłądce programy naciskasz na dany program do którego wrzucasz plik biezesz wybierz czy cos i wskazujesz plik z dysku
3.sie da jailbreakować 4.2 ale narazie cydia nie działa wiec bez sensu jak wydadza moze w przyszlym tyg 4.2 to bedzie ok
4. zalezy co wrzucasz u niektorych zamuli u innych nie. Gwarancje tracisz ale jak mowisz przywracanie softa i po bólu. w stanach w sumie JB jest legalny już ale gwarancje sie traci
5. co do podanych stron to niewiem ale o ile to html5 nie flash bedziesz smiało mógł ogladać
PS: wychodzi przegladarka na ipada obsługujaca flash ale niewiem jak to chodzi poki co wycofana z applestore
Posted 06 November 2010 - 00:06
A przed zadaniem tych pytań poczytałeś trochę na tym forum, na wszystkie pytania znalazł byś odpowiedzi.
O jakich "durnych" ograniczeniach piszesz, których zapewne iPad będzie miał więcej?
Posted 06 November 2010 - 19:47
heh, super. nawet podobno mozna ogladac filmy w formacie .mkv w 720p bez potrzeby konwertowania. moze ogladales jakiejs filmy w wyzszej rozdzielczosci (wlasnie 720p) w tym odtwarzaczu i mozesz podzielic sie wrazeniami? scina, czy dziala plynnie?1. Można oglądać dvixy, xvid itd po ściagnieciu programu jak, Oplayer czy YXplayer
2.Pliki przeżucasz poprzez iTunes najcześciej czyli jeśli masz plik doc. w zakłądce programy naciskasz na dany program do którego wrzucasz plik biezesz wybierz czy cos i wskazujesz plik z dysku
z tego co czytalem to przerzucanie z itunes jest strasznie upierdliwe. ani razu tej aplikacji nie odpalalem na macbooku i nie mam pojecia jak to dziala; nie bedzie problemu z przerzucaniem plikow z ipada na kompa, telefon, ktory nie ma itunes?
w sumie te dwie rzeczy to moje najwieksze obawy dotyczace tego zakupu.
Posted 06 November 2010 - 19:57
Co do divx'ow, bez problemu dzialaja na ipad'zie. Lecz .mkv 720p jest problem bo jak przerzucisz film na ipad'a to bedziesz mial komiks.
Ja rozwiazalem to tak, ze filmy HD ogladam przez air video, gdzie film jest konwertowany na desktopie i streamowane do ipad'a - dziala swietnie
minus taki, ze ogladasz film w zasiegu swojej sieci wifi (podobno dziala tez to przez internet, lecz nie sprawdzalem).
Natomiast co do flasha to mi za bardzo nie przeszkadza jego brak, lecz osobna przegladarka oslugujaca dobrze flasha była by ciekawym rozwiazaniem. Probowalem 'frash' - beznadzieja, odradzam.
Do tych zastosowan o ktorych pisales na poczatku wg. mnie bedzie bardzo odpowiedni
Posted 07 November 2010 - 11:05
sciagasz z app stora vlc i ogladasz wszystkie rodzaje bez konwertowania razem z rmvb i całą inną resztą. Co do flasza są wtyczki które się spisują doskonale u mnie na iPadzie jak i iPhonie. Oglądam spokojnie filmy flashowskie.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users