Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przystawka do gitary akustycznej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 02:33

Witam.

Po zakupie iLife '11 wraz z GB uczę się grać na gitarze. Jednak zabawa z mikrofonem powoli doprowadza mnie do białej gorączki. Ponieważ nie wiele wiem na temat instrumentów szarpanych strunowych mam pytanie co do przystawek. Czy jest to dobre rozwiązanie dla początkującego? Lubię czasami ponagrywać swoje utwory i takie narzędzie bardzo ułatwiłoby mi pracę. Poszukałem trochę na allegro i znalazłem tańsze i droższe zabawki.
To co znalazłem:
Przystawka do gitary akustycznej APU-10 Najtaniej! (1292980851) - Aukcje internetowe Allegro
Przystawka do gitary akustycznej z kontrolą barwy (1292637830) - Aukcje internetowe Allegro
PRZYSTAWKA DO GITARY AKUSTYCZNEJ PU-32B (1295976573) - Aukcje internetowe Allegro
Przystawka do gitary akust. z regulacjami - PU-33 (1293871068) - Aukcje internetowe Allegro
REWELACYJNA PRZYSTAWKA GITAROWA GM-100 ZOBACZ FILM (1291172042) - Aukcje internetowe Allegro

Najbardziej kusi mnie ostatni produkt. Cena jeszcze ujdzie (kryzys mocno przed świąteczny :P).

Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy produktami? Jakieś porady? Będę wdzięczny :)

#2 sushi

sushi
  • 145 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 14:39

Szczerze, wszystkie które podałeś są tragiczne :). Jeżeli nad nimi się zastanawiasz to lepiej pozostań przy mikrofonie, a zbieraj na gitare elektryczną lub elektroakustyka.

#3 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 20:24

Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy produktami?

nie ma, praktycznie wszystko co podałeś to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Poszukaj przystawek fishmana lub tanie seymour duncan. Takie wysokie minimum jeżeli chodzi o nagrywanie z przystawki. A co do nagrywania gitary aku. mikrofonem to fakt potrafi to być upierdliwe ale jeżeli trochę poeksperymentujesz to można znaleźć jakieś ciekawe brzmienie.

#4 michalawr

michalawr
  • 46 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 10:09

Nie wiem jakiej klasy masz gitarę, ale stawiam, że niewysokiej. Te przystawki z aukcji to tragedia. Lepiej byłoby zamontować na stałe piezo i preampik w gitarę, ale prawdopodobnie najsensowniejszym wyjściem w tym wypadku jest kupno elektroakustyka średniej klasy lub trochę lepszego używanego. Jakiego mikrofonu używasz i jak go umieszczasz przy gitarze?

#5 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 11:00

Jakiś zwykły mikrofonik bezprzewodowy od zestawu nagłaśniającego WA-320 firmy sekau. Nie chodzi o to że gitara źle brzmi ale o to, że nie mam statywu, pełno kabli się plącze no i bateria co i rusz rozładowywała się. Powiem tak. Kupiłem sobie ostatnią pozycję i jestem zadowolony :). Dopiero zaczynam grać i taka zabawka jest świetna na początek. Moja gitara to akustyk Yamaha z wyższej półki

#6 Haskus

Haskus
  • 69 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 06 listopada 2010 - 11:24

I pamiętaj o jakimś przedwzmacniaczu bo latencja w GB doprowadzi Cię do szału

#7 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 listopada 2010 - 13:38

Chyba interfejsie?