Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Martwe paski pikseli

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 niou_ns

niou_ns
  • 60 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2010 - 09:51

Witam!
W końcu, niestety, po 3 latach używania stało się!
Ale co ? Sam do końca nie rozumiem..
Zawsze używałem swojego iPha z folią, zawsze. Nigdy nie miałem ekranu bez folii. Szybka jest bez ani jednej rysy.
I co ? wczoraj wieczorem zauważyłem dwie malutkie linie martwych pixeli, załamałem się trochę... Jednak jeszcze gorszy widok ukazał się mym oczom tego ranka - z resztą - oceńcie sami. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło. Od kilku dni jedynie trochę więcej go używałem, więc.. Have no idea. Gwarancja ? Nie wiem czy istnieje, mój iPh nigdy nie był aktywowany w docelowej sieci AT&T, z resztą wysyłać go do stanów średnio się opłaca..
Moje pytanie - skąd to się mogło pojawić, od tak samo ? 3 dni temu wymieniłem folię, o ile może to być powodem.

Nazwa tematu poprawiona.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 09:56

Gwarancji to juz od ponad 3 lat na nim nie masz, wiec zostaje Ci udac sie do jakiegos serwisu.

#3 niou_ns

niou_ns
  • 60 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2010 - 10:10

Sprawdzając na stronie Apple po nr seryjnym pojawił się komunikat, iż należy aktywować tego iPhona, aby uzyskać informacje o gwarancji. Serwis ? Odpada, sam to zrobię, tylko lepiej wyciągać lcd z jakiegoś padniętego iPhona? Bo mało opłacalną opcją jest wyświetlacz za 300 zł na allegro, a inny jest za 100 zł - cena nie przemawia za jakością :-|

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 03 listopada 2010 - 10:24

wygląda to na nie trzymającą się tasiemkę,ale wątpie żę iPek był otwierany,nie upadł Ci czasem?

#5 niou_ns

niou_ns
  • 60 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2010 - 10:25

no właśnie nie! nic się nie stało... upadał wiele razy, ale wczoraj nic, kompletnie nic. otwierany nigdy nie był.

#6 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 03 listopada 2010 - 10:44

miałem podobną sytuację na iPodzie taczu :D Pomogła mi jakaś aplikacja z app stora na piksele. W nocy na nim grałem aż padła jak go włączyłem wyskoczyło pół tego co Ty masz na statusbarze.

#7 niou_ns

niou_ns
  • 60 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2010 - 13:48

Na zdjęciu o 9.30 górna linia była do połowy wyświetlacza. Po kilku godzinach, czyli 5 minut temu zapełniła się już cała linia. Czym to może być spowodowane ?

#8 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 17:28

Mi też wydaje się, że to wina taśmy, jeżeli orientujesz się trochę w elektronice to proponuje otworzyc ip i to sprawdzic. Bo o gwarancję to już od kilku lat nie musisz się martwić bo na 100% jej nie ma No i oczywiście folia nie ma tu zupełnie nic do rzeczy

#9 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 20:07

Mam tak samo na swoim.

#10 aanniiaaaa

aanniiaaaa
  • 3 postów

Napisano 25 listopada 2010 - 10:59

miałem podobną sytuację na iPodzie taczu :D Pomogła mi jakaś aplikacja z app stora na piksele. W nocy na nim grałem aż padła jak go włączyłem wyskoczyło pół tego co Ty masz na statusbarze.

podzielisz sie? bo w mam to samo i sie rozprzestrzenia :/ brat sie zna na elektronice, ale z Appla sprzetami nie mial do czynienia, pewnie da rade, wiadomo, ale jesli poki co jest szansa ze bez rozbierania go da rade to bede wdzieczna z pomoc...

#11 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 postów
  • SkądSopot, PL

Napisano 26 listopada 2010 - 21:55

aanniiaaaa wpisz w safari (google) LCD iPhone Fix. Znajdziesz stronkę na której co klatkę jest wyświetlany inny kolor. Nie radzę patrzeć bo daje w oczy : )

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 22:26

jacie :D ale fajne :D a to może uszkodzić ekran? co jeśli martwe piksele są na samej górze? tam gdzie zegar :(

#13 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 postów
  • SkądSopot, PL

Napisano 27 listopada 2010 - 00:00

Raczej nie. Myślałem, że miałem martwy pixel (później okazało się, że to był brud który musiał się dostać pod ekran). Trzymałem tak włączony ekran wraz z tym przez chyba godzinę i nic się nie stało.

#14 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 17:51

Ja bym zaczal od sprawdzenia tasmy wyswietlacza. Nie masz juz gwarancji wiec otwieranie iPhona niczym nie poskutkuje (poza oczywiscie nieumiejetnymi manipulacjami i przypadkowym uszkodzeniem). Na YT znajdziesz mnostwo filmikow jak to nalezy zrobic. Po odkreceniu dwoch srubek prosta mala przyssawka podnosisz wyswietlacz od strony przycisku Home. Rob to delikatnie i odrobine bo wyswietlacz jest przypiety dwiema lub trzema tasmami (dokladnie nie pamietam). Ja bym w Twoim przypadku sprobowal je odpiac a potem na nowo podlaczyc. Oczywiscie jesli nie czujesz sie na silach albo trzesa Ci sie rece pozostaw to komus kto sie na tym zna :))) To jest prosta opracja (juz to kiedys robilem przy wymianie wadliwie dzialajacego aparatu foto) ale wykonujesz zawsze na wlasne ryzyko ze cos pojdzie nie tak i iPhone bedzie martwy.

#15 aanniiaaaa

aanniiaaaa
  • 3 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 19:58

ja jednak sie za to rozbieranie nie zabiore, na pewno cos schrzanie ;) a do domu dopiero na swieta (jakby cos radzion - dzieki za instrukcje, w razie potrzeby przekaze bratu :)), wiec poki co sprobuje wlaczyc te klatki, przeszukalam doglebniej myapple i inne fora, czas glownie polecali ok. 1h, to tak zrobie. zastanawia mnie tylko jedno - ten Knoxing, ktory zrobil ten 'program' odblokowujacy pisze zeby potem 'wymasowac' ;) ekran dookola tych pikseli i ze moze przy nacisku zmieniac kolor pod palcem jak kazdy lcd.. no i tu sie zastanawiam - jak niby na ipodzie ma mi sie zmienic kolor tego lcd? albo gdzie ja mam naciskac go, bo przeciez jak normalnie, przez szybke (tak jak przy zwyklym uzytkowaniu) to mi sie kolor pod palcem nie zmienia, szybka jest gruba czy cos.. no i tak na deser, poszlam do ispota spytac panow co to jest i co proponuja (po gwarancji) a pan stwierdzil ze wyglada mu to na w ogole zepsuta matryce a nie na martwe/stuck piksele i ze proponuje zakup nowego po korzystniejszej cenie, no jasne. a dodam, ze wyglada to podobnie do tego na zdjeciu na poczatku watku, tylko nie mam takiego wielkiego kwadratu tylko najpierw bylo kilkanascie pikseli na wysokosci ok. 1 cm, taka 'chmurka' i od tych poj. pikseli zaczelo odchodzic linie. a taka wiare pokladalam w apple 2 lata temu przy zakupie poda :(

#16 Szax22

Szax22
  • 5 postów

Napisano 21 marca 2011 - 21:12

Witam mam podobny problem mianowicie mam propozycje zakupu iphona 2g jednak ma poziomą niebieską linie da się to naprawić ? Dodaje zdjęcie (dodam tylko że ekran wygląda tak źle przez gel skin który jest zdewastowany ekran jest nienaruszonyDołączona grafika [url]http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0311/img_00283915.jpg[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych