Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Serwer NAS + Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 danielghost

danielghost
  • 106 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 02 listopada 2010 - 17:12

Witam,
piszę z pytaniem jaki serwer NAS wybrać tak, aby obsługiwał systemy firmy Apple i Microsoft. Jakie polecacie? Zależy mi na tym, aby jego koszt nie przekraczał 600 zł (bez dysków twardych). Jakieś funkcje w stylu streaming mediów do urządzenia podłączonego pod tv też mile widziany. Minimum 2x Sata (najlepiej do 4TB całość).

Ja znalazłem taki (ale nie jestem przekonany do końca - dajcie opinie):
Dysk sieciowy (serwer NAS) Xtreamer eTRAYz 2xSATA (1283687232) - Aukcje internetowe Allegro

Serdecznie pozdrawiam,
DanielGhost

#2 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 listopada 2010 - 17:59

Budżet trochę przekroczony, ale zobacz na ten sprzęt: Synology Inc. - NEW NAS Experience - Products :: Disk Station DS210j - na allegro ma go ten sprzedawca Od ręki Serwer plików Synology DS-210 j F/VATGWP (1293351251) - Aukcje internetowe Allegro Jak na możliwości cena bardzo dobra. Sprzedałem już dla klientów trochę tego sprzętu, co prawda większość wyższych modeli, ale dokładnie ten model też - jak na razie (bodaj od 3 - 4 lat) zero awarii.

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 listopada 2010 - 18:15

WD My Book World Edition 1TB USB 2.0 & RJ45 - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

a tu opis:
My Book World Edition 1 TB Hard Drives ( WDH1NC10000 )

#4 Porter

Porter
  • 62 postów

Napisano 02 listopada 2010 - 21:31

Wlasnie kilka dni temu kupilem eTRAYza. Z kiludniowego uzytkowania mam takie refleksje: 1. Potrafi sie przyciac - na sekunde, dwie, ale zawsze 2. Nie udalo mi sie go zamontowac inaczej pod mac os x niz jako udzial smb 3. Zeby go uruchomic potrzeba windowsa (tutaj, na szczescie CrossOver zalatwil sprawe) Ale z drugiej strony: 1. Cichy - albo starosc mi padla na uszy, albo on nie wydaje zadnych dzwiekow (wazne, zeby zaktualizowac firmware, wtedy system sam dba o predkosc wiatraka) 2. Duzo oprogramowania dodatkowego (eTRAYz jest postawiony na linuxie) 3. Wbudowany klient torrent, downloader do rapidshare'a i megaupload 4. Serwer www, ftp i pare innych 5. Po konfiguracji mamy dostepny programik do montowania udzialow pod mac os-a 6. Rapidbox - wrzucasz plik do odpowiedniego katalogu i eTRAYz generuje linka, ktorego wysylasz znajomym do sciagniecia pliku (cos w rodzaju prywatnego rapidshare'a :) ) Co do awaryjnosci, to nie mam pojecia, przez te pare dni sie nie zepsul. ;) Wydalem na niego 550 z dwoma dyskami 500GB i dzisiaj bym zrobil tak samo.

#5 danielghost

danielghost
  • 106 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 02 listopada 2010 - 23:58

Ok dzięki wielkie za pomoc! Mam jednak pytanie do Portera.. Dałeś za ten serwer 550zł - razem z tymi dwoma dyskami, czy dyski kupiłeś oddzielnie? Chyba się zdecyduję na tego eTrayz - ale jeszcze poszukam..;) Pozdrawiam, Daniel

#6 Porter

Porter
  • 62 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 00:17

Uzywka na allegro, z dyskami.

#7 eremas@gmail.com

eremas@gmail.com
  • 31 postów
  • SkądOak Lawn

Napisano 21 grudnia 2010 - 01:51

Jedynie Time Capsule chodzie bez problemow.

#8 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 09:22

Synology DS 111 lub QNAP 119P+ jedno dyskowe serwery NAS. Synology jest w zupelnosci wystarczajacy i cenowo fajnie sie prezetuje 790zloty QNAP z nowszym prockiem i wieksza iloscia Ramu az o 256mb czyli 2 krotnie wiecej niz w synology juz ponad 1000 zloty cena jest.

#9 flatliner

flatliner
  • 14 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 09:47

Ja też polecam Synology - udało mi się kupić DS210j poniżej 700zł - trzeba poszukać - i uważam, że warto dołożyć te pare złotych ponad zakładany budżet. Do domowych potrzeb nawet ta wersja budżetowa sprawdza się znakomicie. Dosyć długo szukałem takiego urządzenia, przeszedełem też przez własne produkcje oparte na Freenasie, ale ostatecznie przekonało mnie świetnie przygotowane oprogramowanie - DSM - jest dostępne [URL="http://demo.synology.com:5000/"]demo[/URL]. Dodatkowo do Synology jest dostepny w AppStore pakiet aplikacji, więc jest możliwe np. wygodne streamowanie muzyki na iP.

#10 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 21 grudnia 2010 - 10:40

a ja zdecydowalem sie na budowe wlasnego urzadzenia, zalety ma wszystko to co chce, cenowo duzo lepiej konfiguracja to cienki klient hapeka (150zl na allegro), kontroler raid na pci i dodatkowy zasilacz dla dyskow. calosc pod bsluga freenas po nowym roku bede polowal nad obudowa od maca pro lub powermaca i upchnac to tam

#11 flatliner

flatliner
  • 14 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 12:53

Testowałem takie rozwiązania - na plus elastyczność, na minus szybkość transferu i większa prądożerność (chociaż u mnie pracował jakiś niskobudżetowy Sempron o niezbyt dużym poborze, to odpalony komp pobierał te kilkadziesiąt W). Dedykowane rozwiązanie zadowala się kilkunastoma W, a przy uśpieniu szczątkową ilością energii. A w sumie to dosyć ważny czynnik, w końcu NAS ma być dostępny non-stop.

#12 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 16:51

Przez jakiś czas miałem postawiony Freenas na komputerze z Intel Core 2 Quad Q9300, 4GB RAM, 2 dyski SATA, płyta ASUS P5Q Pro (sieć gigabitowa) i pomimo jumbo frame i kilku innych ustawień nie uzyskałem transferów przy kopiowaniu z Win7 większych niż 30 - 40MB/s. Teraz mam Synology DS211 i około 50MB/s mam bez problemu.

#13 zdzich

zdzich
  • 178 postów
  • Skądjuż nie Poznań

Napisano 21 grudnia 2010 - 17:30

u mnie jedyne polaczenie kablem to router-nas reszta idzie po wifi moze potestuje transfery przed swietami (po wifi i po kablu) to cos jeszcze napisze sam klient hapeka, bierze naprawde malo pradu, podejrzewam, ze dedykowany nas bral by jeszcze mniej. mnie to az tak nie martwi bo i tak przewaznie wylaczam go na noc ciekawe sa jeszcze rozwiazania w oparciu o plyte na atomie, mozna podlaczyc wiecej dyskow, dodatkowo jest usb 2.0 i gigabitowy lan

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych