Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tańszy zamiennik Adobe Dreamweaver

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 October 2010 - 18:28

Witam pisze do was ponieważ dzięki forum dowiedziałem się o tańszym zamienniku Photoshopa czyli Pixelmatorze a mianowicie w swojej kwocie wystarcza a że był to zakup dla kogoś był strzałem w 10. I chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś dobry (Nie darmowy, ale tańszy) zamiennik Adobe Dreamweaver ? Pytam ponieważ również jest przeznaczony dla kupna dla kogoś a pakiet CS5 nie wchodzi w grę ;/

#2 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 31 October 2010 - 18:57

Flux ewentualnie Rapidweawer - jak coś to mam do odsprzedania (120 zł)

#3 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 October 2010 - 19:24

Którą wersje Rapidweavera masz na sprzedaż ?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 31 October 2010 - 21:51

Powiedz mi tylko, @olafejs, dlaczego pytasz o to w dziale 'Internet i sieci'?

#5 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 31 October 2010 - 22:05

Przeniosłem

#6 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 October 2010 - 22:07

ftpd nie wiem co odpowiedzieć bo właśnie myślę czemu hehe . Czy wracając do tematu które oprogramowanie bardziej polecacie ?

#7 konole

konole
  • 412 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 October 2010 - 22:22

TextMate

#8 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 October 2010 - 22:24

no raczej nie jest podobny umiejętnościami do dreamweavera......

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 31 October 2010 - 22:24

TextMate to nie jest odpowiednik DreamWeavera, no przynajmniej ja widzę różnice ;) Tak myślę co by tu mogło być odpowiednikiem i nie mam pojęcia, bo też na pewnio Rapidweaver nim nie jest. Rapidweaver jest bardziej odpowiednikiem iWeba. No może ten Flux, ale nie znam go za bardzo. Ściągnij demo i zobacz najlepiej.

#10 konole

konole
  • 412 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 October 2010 - 22:26

To mógłbyś chociaż sprecyzować, czego oczekujesz. Dreamweaver jest kobyłą i nie wiem, czy chodzi ci o Live Preview, czy o podpowiedzi kodu, czy o inne duperele.

#11 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 31 October 2010 - 22:29

Chodzi żeby nie kupować uczniowi drogiego programu którego na przestrzeni paru miesięcy nie jest wstanie wykorzystać w 100% tylko tak jak były niedawno tematy na temat pixelmatora nie ma wszystkich funkcji photoshopa ale i tak zaawansowaną grafikę da rade wykonać za 1/10 ceny.

#12 mikro123

mikro123
  • 1274 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 October 2010 - 22:34

A Espresso?

#13 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 November 2010 - 01:06

olafejs - ciągle nie określiłeś czego wymagasz od tego programu, chcesz wizualnie projektować stronki czy pisać kod, czy to i to, ważne sa żeby miał ten program narzędzia do uploadu przez ftp, czy będziesz to robił ręcznie? Wizualne chcesz tworzenyć css czy ręcznie, czy to i to. Chcesz mieć różne narzędzia do validacji czy nie.

Jak tego dokładnie nie określisz to może być i coda, espresso, textmate, bbedit, vim, textwrangler, (css edit też?) albo iWeb, Rapidweaver, Flux.

Określ w końcu czego oczekujesz dokładnie. Z photoshopem i pixelmatorem sprawa troszkę inaczej wygląda.

Ale pewnie sam nie wiesz bo byś dawno napisał, także zobacz to:
http://alternativeto...r/?platform=mac

#14 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 01 November 2010 - 06:54

Autor nadal nie sprecyzował czego oczekuje od programu. Napisze, że jest taki program o nazwie Coda.

Panic - Coda - One-Window Web Development for Mac OS X

#15 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 01 November 2010 - 08:43

Oczekuje możliwości jak najbardziej zbliżonych do Dremweawera (Podpowiedzi, WYSIWYG, FTP)

---------- Wpis dodano o 10:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:33 ----------

b.milewski dziękuje chyba w końcu to jest ten program :) Szkoda że automatycznie nie znajduje plików powiązanych ale w końcu tylko 99$ :)

#16 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 November 2010 - 12:39

No ale Coda nie jest WYSIWYG. Określiłeś wymagania, ok, ale wybierasz program który ich nie spełnia, ocb?

#17 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 01 November 2010 - 12:44

Bo widzę że nie znajdę programu który spełnia wszytko, to zrezygnowałem z tego co jest najmniej ważne.

#18 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 01 November 2010 - 22:04

Na Mac są tylko 2 godne polecenia odpowiedniki Dreamweavera:
- Flux
- Freeway (Pro)

Ten pierwszy jest całkiem całkiem zrzyną z Dreamweavera, ten drugi jest czymś bardzo zbliżonym możliwościami i ceną.

Oprócz tego jest sporo takich średnich jak:
- GoodPage
- Style Master
- ... masa, masa tego jest: Pure Mac: HTML Editors - Software for Macintosh

Darmowych są 2 lub 3:
- NVU
- KompoZer
- SeaMonkey

Jeśli chodzi ogólnie o WYSIWYG / template based dla leniwych to znalazłoby się jesio kilka:
- iWeb
- RapidWeaver
- Sandvox
- Goldfish

Przynajmniej tyle co znam.
Jeśli miałbym polecać cokolwiek to albo zobaczyć czy Flux pasuje albo kupić studencko Creative Suite CS5 (ten pakiet z Dreamweaveram) bo zwyczajnie nie znajdzie się nic co jest aż tak zarąbiste jak ten wysiwyg od Adobe a nie kosztuje majątku (a i przy okazji w pakiecie kilka bardzo przydatnych programów).
No ewentualnie odpuścić se całą ideę WYSIWYG i zobaczyć czy wystarczy coś podobnego jak iWeb / RapidWeaver lub zupełnie podejść do sprawy inaczej i rozejrzeć się za softem z zupełnie innej półki (Coda, Espresso, TextWrangler, Aptana, cokolwiek).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users