Będąc wieloletnim użytkownikiem Amigi i PC, a nieco krócej Macintosha, pierwsze kroki z MacOS stawiałem na... Amidze! Pomagał mi w tym znakomity freeware'owy emulator - Shapeshifter.
Wiem, że wielu z Was również lubi sobie poemulować, dlatego postanowiłem napisać dla Was krótki przewodnik po konfiguracji prawdopodobnie najlepszego obecnie emulatora starszych Maczków, programu Basilisk-II (nota bene autorem Basiliska jest twórca wspomnianego amigowego Shapeshiftera...).
Basilisk-II jest emulatorem, który jest w stanie zapewnić poprawną emulację komputerów Macintosh z procesorami Motorola 68k, a więc możemy pod jego kontrolą uruchomić zasadniczo wszystkie wersje MacOS do 8.1 włącznie.
Przygodę zaczniemy od zdobycia obrazu ROM komputera Macintosh. Jest on absolutnie konieczny do uruchomienia emulatora.
Niestety, nie jest on darmowy, toteż nie jest możliwe zdobycie go w sposób legalny poprzez zwyczajne ściągnięcie pliku z jakiejkolwiek strony. Nie wnikam w to, jak go zdobędziecie - teortycznie powinniście być posiadaczami jednego z komputerów Apple Macintosh, wtedy sobie możecie legalnie zgrać jego ROM do pliku i używać go wraz z emulatorem...
Najlepiej kupić dowolnego starszego Maczka - modele LC chodzą teraz dosłownie za grosze... Poszukaj na Allegro lub innym serwisie aukcyjnym (pozwoliłem się wtrącić, MacDada).
Podsumowując: PROSZĘ NIE PYTAĆ O ROM - ani mnie, ani nikogo innego na forum.
Z prawdziwego Macintosha możemy zgrać obraz ROMu programem dołączonym do Basiliska.
Potrzebny będzie obraz ROMu najlepiej z jakiejś maszyny wyposażonej w procesor 68030, taki ROM będzie miał rozmiar 512kB.
Teraz zakładam, że już takowy obraz ROMu posiadacie.
Jako, że na Apple udostępnione są za darmo - i całkowicie legalnie - wersje instalacyjne MacOS 7.0.1 oraz 7.5.3 - skupimy się na jednej z nich. Tej nowszej.
A więc na początek odwiedzimy kilka stron, celem zdobycia:
- systemu MacOS
Na AppleCare Support - Older Software Downloads znajdują się odnośniki do plików zawierających kopię "instalki" MacOS 7.5.3.
Poszukaj na liście...Macintosh/System/Older_System/System_7.5_Version_7.5.3/System_7.5.3_01of19.smi.bin
...i pobierz wszystkie pliki od 01 do 19.
- emulatora Basilisk-II: Basilisk II JIT [Web > Gwenole Beauchesne]
- biblioteki SDL: Simple DirectMedia Layer
- pakietu GTK: gladewin32.sourceforge.net/modules/wfdownloads
- bootowalnego obrazu MacOS oraz HFV Explorera
Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, na ile legalne jest udostępnienie pliku z gotową instalacją MacOS - ale ten BootDisk z (legalnym) 7.0.1 znalazłem na normalnej stronie WWW: BootDisk
A tutaj link do programu, który umożliwi nam utworzenie i sformatowanie plikopartycji dla emulatora, oraz zdekodowanie i umieszczenie nań plików instalatora MacOS: HFV Explorer
Gotowe - przystępujemy do konfiguracji.
Na pierwszy ogień instalujemy GTK, następnie rozpakowujemy archiwum Basiliska, i umieszczamy w jego (Basiliska, nie archiwum

- SDL.dll z pakietu SDL
- nasz plik z obrazem BootDisku i ROMu
- HFVExplorer.exe
Ponadto w folderze z Basiliskiem znajdziemy "CD-ROM Driver" - specjalny sterownik umożliwiający obsługę CD-ROM z poziomu emulatora. Celem jego zainstalowania plik "cdenable.sys" umieszczamy w "<ścieżka do Windows>\System32\drivers".
Następnie tworzymy plik, który emulator zobaczy jako dysk twardy. W tym celu uruchamiamy HFVExplorer, z menu File wybieramy "Format new volume...". Naszym oczom ukazuje się okno:
Wpisujemy nazwę woluminu dla naszego obrazu, jego rozmiar (polecam około 100MB na początek), i wybieramy nazwę pliku - dla ułatwienia proponuję utworzyć go w folderze Basiliska.
Po utworzeniu obrazu powinien on automatycznie otworzyć się w HFV Explorerze:
Przechodzimy na ten "dysk" klikając go w spisie po lewej, a następnie z menu kontekstowego wybieramy "Create Folder" i nadajemy mu nazwę, np "Install".
Teraz, korzystając z HFV Explorera przechodzimy do folderu, w którym znajduje się pobrana ze stron Apple instalka MacOS-a, po czym zaznaczamy wszystkie pobrane pliki i przeciągamy je na folder "Install" na naszej plikopartycji. Oczom naszym ukazuje się okienko:
Klikamy "Ok to All" - nasza instalka wędruje, samoczynnie dekodując się, do plikopartycji.
Pora skonfigurować sam emulator.
W tym celu przechodzimy Eksploratorem do folderu Basiliska, i uruchamiamy "BasiliskIIGUI.exe".
Po kolei ustawiamy takie wartości (chyba, że wiecie co robicie, to zróbcie po swojemu

Jako dyski najpierw ustawiamy BootDisk, a pod spodem stworzoną HFV Explorerem plikopartycję
Rozdzielczość oczywiście wybieramy najbardziej dla nas odpowiednią, choć 800x600 jest optymalna
Więcej na początek nie trzeba...
Warto zwiększyć wartość JIT cache z 8192 (8MB) na 16384 (16MB) - to znacznie przyspieszy emulator, ale robimy to jedynie w wypadku gdy posiadamy dużo (czy 256MB to dużo? ) RAMu.
Pozostałe zakładki (Keyboard/Mouse, Serial, Network) pozostawiamy w spokoju.
Nadeszła pora na wciśnięcie "Start" w oknie emulatora.
Oczom naszym ukaże się biurko systemu 7.0.1, a na nim dwa dyski. Otwieramy ten drugi (nazwa wolumenu taka, jaką podaliśmy w HFV Explorerze podczas tworzenia plikopartycji)
Przechodzimy do teczki z instalką MacOS i dwukrotnie klikamy w znaczek "System_7.5.3_01of19.smi"
Po zaakceptowaniu licencji na biurku ukaże się znaczek dysku instalacyjnego - otwieramy go i uruchamiamy "Install System Software".
Instalator przywita nas okienkiem:
Jesteśmy na dobrej drodze. Jako dysk docelowy wybierzemy oczywiście obraz utworzony HFV Explorerem.
Po zakończonej instalacji z menu Findera wybieramy "Special -> Shut Down". Emulator się wyłączy. Teraz ponownie uruchamiamy BasiliskIIGUI.exe, i usuwamy z konfiguracji dysków nasz BootDisk, pozostawiając stworzoną HFV Explorerem plikopartycję na której przed chwilą zainstalowaliśmy MacOS.
Gotowe!
http://macdada.spyma...we-mniejsze.png
Pozostaje cieszyć się świeżo zainstalowanym MacOS 7.5.3

Miłego emulowania:!: