Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad jako ebook reader

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Bananera

Bananera
  • 216 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 October 2010 - 00:49

Witam serdecznie, Spotkałem się już z różnymi opiniami. Słyszałem że są spore komplikacje z wgrywaniem pdf'ów na iPada (mam nadzieje że to tylko pogłoski!). Jakie są wasze doświadczenia z tym urządzeniem w roli ebook readera? Pozdrawiam, Arek

#2 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 30 October 2010 - 01:08

nie mam ipada lecz iphona ale zasada jest chyba ta sama. Problemów nie ma żadnych. Możesz otwierać pdfy w ibooks lub innych aplikacjach z appstore. Możesz też zapisywać pdfy z internetu(klikasz w safari "otwórz w ibooks" i automatycznie plik ściąga ci się do aplikacji) ;)

#3 Panainz

Panainz
  • 8 posts

Posted 30 October 2010 - 07:41

W ebooku masz specjalny wyswietlacz (podswietlany atrament), ktory powoduje, ze nie mecza cie sie oczy i wyglada to tak samo jak zwykla ksiazka. W iPadzie masz zwykly ekran, przez co dlugo nie poczytasz i przy okazji mozesz nawet uszkodzic wzrok.

#4 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 30 October 2010 - 08:38

Faktycznie e-book readery korzystają z innych technologii wykonania ekranu (np. e-ink), dzięki czemu wyświetlany tekst ma niższy kontrast, zbliżony do tego, który widzimy czytając druk na papierze. Sprzyja temu również brak podświetlenia ekranu, a przy okazji wydłuża się czas pracy na bateriach. W iPadzie ekran jest podświetlany, ale np. w aplikacji iBooks masz suwaczek, którym można to podświetlenie regulować z bardzo dużym zakresie, tak więc czytanie jest dużo bardziej przyjemne w porównaniu do np. laptopów. A z wgrywaniem plików PDF nie ma żadnych problemów. A swoją drogą, to ciągłe wpatrywanie się w ekran komputera na pewni nie sprzyja naszym oczom...

#5 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 30 October 2010 - 10:35

Słyszałem że są spore komplikacje z wgrywaniem pdf'ów na iPada (mam nadzieje że to tylko pogłoski!).

Jeżeli tylko Twoje obawy dotyczą samego wgrywania - to nie powinieneś się przejmować. Co innego natomiast jeżeli chodzi o czytanie PDFów na iPadzie. O ile gotowe ebooki czyta się rewelacyjnie, o ile skonwertowane książki czyta się nieźle - o tyle czytanie PDFów może nie być tak komfortowe jak się wydaje.

W ebooku masz specjalny wyswietlacz (podswietlany atrament), ktory powoduje, ze nie mecza cie sie oczy i wyglada to tak samo jak zwykla ksiazka. W iPadzie masz zwykly ekran, przez co dlugo nie poczytasz i przy okazji mozesz nawet uszkodzic wzrok.

Idąc tym tokiem rozumowania, czytając te forum i na nim pisząc możesz uszkodzić sobie wzrok.

W iPadzie ekran jest podświetlany, ale np. w aplikacji iBooks masz suwaczek, którym można to podświetlenie regulować z bardzo dużym zakresie, tak więc czytanie jest dużo bardziej przyjemne w porównaniu do np. laptopów.

O ile mogę się zgodzić, że czytanie na iPadzie z powodu jego budowy jest wygodniejsze niż na dowolnym laptopie, o tyle nie rozumiem dlaczego czytanie na ekranie iPada ma być lepsze / gorsze niż na wyświetlaczu laptopa.

#6 Bananera

Bananera
  • 216 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 October 2010 - 10:44

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Chodziło mi o bardziej o przerzucanie stron itp, a nie o męczące się oczy. Tego jestem świadomy. Pozdrawiam :) Arek

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 October 2010 - 11:29

Jeżeli tylko Twoje obawy dotyczą samego wgrywania - to nie powinieneś się przejmować. Co innego natomiast jeżeli chodzi o czytanie PDFów na iPadzie. O ile gotowe ebooki czyta się rewelacyjnie, o ile skonwertowane książki czyta się nieźle - o tyle czytanie PDFów może nie być tak komfortowe jak się wydaje.

Z GoodReaderem staje sie komfortowe ;)

#8 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 30 October 2010 - 13:00

O ile mogę się zgodzić, że czytanie na iPadzie z powodu jego budowy jest wygodniejsze niż na dowolnym laptopie, o tyle nie rozumiem dlaczego czytanie na ekranie iPada ma być lepsze / gorsze niż na wyświetlaczu laptopa.

Chociażby dlatego, że wspomniany suwak regulacji podświetlenia jest pod ręką - a raczej przed nosem :-), a poza tym działa w szerokim zakresie ciemno-jasno i do tego w sposób płynny. W bardzo wielu laptopach zmiana jasności ekranu jest realizowana jakimiś kombinacjami klawiszy lub wymaga wejścia w ustawienia komputera, a dodatkowo można ją zmieniać tylko skokowo w zakresie np. 5-7 stopni...

#9 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 November 2010 - 00:25

Po 2 godzinach czytania książki z iPad'a zaczynają mnie lekko szczypać oczy - ale może być efekt ogólnego zmęczenia wzroku po całym dniu, bo czas na książkę mam właśnie w takich godzinach ja ta (między 23:00 a 1:00).
BTW: pożyczyłem od kumpla nowego Kindle'a - lepiej się z niego czyta tylko przy dobrym (mocnym i równomiernym) oświetleniu, bo biel e-inka jest nazbyt szara przy 60 watowej (mlecznej) żarówce.

#10 P.J.

P.J.
  • 25 posts

Posted 01 November 2010 - 00:34

Przeczytałem na iPadzie już 5 książek i jestem zachwycony. Książki przerabiam na epub i wgrywam do iBooks. Ekran (jeżeli czytam wieczorami) mam przyciemniony prawie na maksa, przez co wzrok prawie się nie męczy i nie odczułem na tym polu jakiegoś dyskomfortu. Nie zamienił bym mojej iPadowej biblioteczki na żadną inną! :)

#11 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 01 November 2010 - 17:06

Przerabianie na ePub ma sens jedynie przy zwykłych książkach - sam tekst. Przy jakichś podręcznikach czy książkach specjalistycznych (wzory, kod, grafika) lepiej użyć PDF.

#12 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 11:55

jakkolwiek iWork zapisuje format ePub i faktycznie jest to wygodne. Względem e-readerów jest tylko jedno ale dla iPada - ekran.

#13 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 02 November 2010 - 12:03

virgin71: no chyba nie jakikolwiek - tylko '09. ;)

#14 japanicz

japanicz
  • 146 posts

Posted 02 November 2010 - 13:18

Sam kupiłem iPada właściwie tylko do tego celu - czytania tekstów elektronicznych. I sprawdza się doskonale: zarówno egazety, ebooki, jak przede wszystkim pdf-y. Pracujac m. in. w uniwersytecie czytam na iPadzie średnio 300-400 stron tygodniowo plus kilkadziesiat godzin notowania w iPadzie. I nie zwróciłem uwagi, by wzrok jakoś specjalnie mi się męczył. Naprawdę bardzo wygodne rozwiazanie!

#15 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 14:48

Jenot, nie wiem skąd tam się wzięło "jakikolwiek", bo oczywiście sprawa dotyczy nowego Pages...

#16 Il Principe

Il Principe
  • 4 posts

Posted 24 December 2010 - 00:56

Podobnie jak japanicz, iPada wykorzystuję w dużej mierze do czytania różnych publikacji i książek i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Nie wiem jak wypada porównanie zmęczenia wzroku podczas pracy z iPadem a choćby Kindle DX, ale nie mogę narzekać na zmęczenie oczu pomimo kilkugodzinnej pracy na jabłku, dzień w dzień.

Kolejna przewaga iPada nad innymi e-czytnikami to fakt, że nie wszystkie z nich mają dostęp do sieci (WiFi / 3G), a ja bardzo sobie cenię możliwość korzystania z zasobów sieci w najróżniejszych sytuacjach. Szczególnie na uczelni, nieoceniony jest dostęp do czytelni online ([url=http://www.ibuk.pl]Czytelnia Internetowa ibuk - ibuk.pl[/url] - warto sprawdzić) czy niezawodnego google.pl ;)

Pozdrawiam.

#17 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 24 December 2010 - 08:15

Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy eCzytania. W przypadku iPada miałem główne zastrzeżenie do samych PDFów, rady udzielił kolega @OleYek

Z GoodReaderem staje sie komfortowe ;)

Co prawda... dopiero owy pełen komfort uzyskałem z aplikacją PDF Reader PRO... ale najważniejsze było to, aby móc osiągnąć żądany rezultat. iPad w moim przypadku nie jest jedynym urządzeniem do czytania, korzystam oprócz niego z czytnika Sony PRS-505, jednak na nim czytam tylko i wyłącznie typowy tekst, książki w formacie LRF oraz EPUB.

Na wzrok ciągle nie narzekam, mimo spędzania z komputerami większości dnia, w wolnym czasie korzystając też z innych urządzeń z wyświetlaczami.

#18 Ratty

Ratty
  • 69 posts

Posted 25 December 2010 - 02:39

Jakie są wasze źródła książek i czym przerabiacie na ePub jeśli wogóle?

#19 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 25 December 2010 - 13:26

(...) czym przerabiacie na ePub jeśli wogóle?

Jeżeli przerabiam książki, to zdecydowanie korzystam z Calibre - mówię tu o prostym przerabianiu książek, a właściwie o prostej konwersji z jednego formatu na drugi. W moim przypadku konwersja bywa dokonywana nie tylko do ePub, ale też do LRF z racji na posiadanie dedykowanego czytnika książek.

#20 -jaro-

-jaro-
  • 95 posts

Posted 25 December 2010 - 13:35

Polecam plugin Aspose do worda 2007, ktory zapisuje dokumenty w formacie epub. jarek

#21 sofer

sofer
  • 116 posts
  • SkądStąd

Posted 30 December 2010 - 06:12

Jako, ze do czytania uzywam Stanzy, to i korzystam z ich oprogramowania Stanza Desktop. Od razu tez mozna sobie przez siec udostepnic ksiazke i pobrac przez Stanze na iDevices. BTW. czasami program nie radzi sobie z kodowaniem polskich znakow. Wtedy taki plik wrzucam do Worda, zapisuje jako zwykly tekst z formatowaniem utf8, a potem do Stanzy ;)

#22 fpuchalski

fpuchalski
  • 129 posts

Posted 30 December 2010 - 13:50

A Stanza umozliwia tez kupowanie ksiazek? Sa po polsku?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users