iPad jako ebook reader
Napisano 30 października 2010 - 00:49
Napisano 30 października 2010 - 01:08

Napisano 30 października 2010 - 07:41
Napisano 30 października 2010 - 08:38
Napisano 30 października 2010 - 10:35
Słyszałem że są spore komplikacje z wgrywaniem pdf'ów na iPada (mam nadzieje że to tylko pogłoski!).
Jeżeli tylko Twoje obawy dotyczą samego wgrywania - to nie powinieneś się przejmować. Co innego natomiast jeżeli chodzi o czytanie PDFów na iPadzie. O ile gotowe ebooki czyta się rewelacyjnie, o ile skonwertowane książki czyta się nieźle - o tyle czytanie PDFów może nie być tak komfortowe jak się wydaje.
W ebooku masz specjalny wyswietlacz (podswietlany atrament), ktory powoduje, ze nie mecza cie sie oczy i wyglada to tak samo jak zwykla ksiazka. W iPadzie masz zwykly ekran, przez co dlugo nie poczytasz i przy okazji mozesz nawet uszkodzic wzrok.
Idąc tym tokiem rozumowania, czytając te forum i na nim pisząc możesz uszkodzić sobie wzrok.
W iPadzie ekran jest podświetlany, ale np. w aplikacji iBooks masz suwaczek, którym można to podświetlenie regulować z bardzo dużym zakresie, tak więc czytanie jest dużo bardziej przyjemne w porównaniu do np. laptopów.
O ile mogę się zgodzić, że czytanie na iPadzie z powodu jego budowy jest wygodniejsze niż na dowolnym laptopie, o tyle nie rozumiem dlaczego czytanie na ekranie iPada ma być lepsze / gorsze niż na wyświetlaczu laptopa.
Napisano 30 października 2010 - 10:44

Napisano 30 października 2010 - 11:29
Jeżeli tylko Twoje obawy dotyczą samego wgrywania - to nie powinieneś się przejmować. Co innego natomiast jeżeli chodzi o czytanie PDFów na iPadzie. O ile gotowe ebooki czyta się rewelacyjnie, o ile skonwertowane książki czyta się nieźle - o tyle czytanie PDFów może nie być tak komfortowe jak się wydaje.
Z GoodReaderem staje sie komfortowe

Napisano 30 października 2010 - 13:00
O ile mogę się zgodzić, że czytanie na iPadzie z powodu jego budowy jest wygodniejsze niż na dowolnym laptopie, o tyle nie rozumiem dlaczego czytanie na ekranie iPada ma być lepsze / gorsze niż na wyświetlaczu laptopa.
Chociażby dlatego, że wspomniany suwak regulacji podświetlenia jest pod ręką - a raczej przed nosem :-), a poza tym działa w szerokim zakresie ciemno-jasno i do tego w sposób płynny. W bardzo wielu laptopach zmiana jasności ekranu jest realizowana jakimiś kombinacjami klawiszy lub wymaga wejścia w ustawienia komputera, a dodatkowo można ją zmieniać tylko skokowo w zakresie np. 5-7 stopni...
Napisano 01 listopada 2010 - 00:25
BTW: pożyczyłem od kumpla nowego Kindle'a - lepiej się z niego czyta tylko przy dobrym (mocnym i równomiernym) oświetleniu, bo biel e-inka jest nazbyt szara przy 60 watowej (mlecznej) żarówce.
Napisano 01 listopada 2010 - 00:34

Napisano 01 listopada 2010 - 17:06
Napisano 02 listopada 2010 - 11:55
Napisano 02 listopada 2010 - 12:03

Napisano 02 listopada 2010 - 13:18
Napisano 02 listopada 2010 - 14:48
Napisano 24 grudnia 2010 - 00:56
Kolejna przewaga iPada nad innymi e-czytnikami to fakt, że nie wszystkie z nich mają dostęp do sieci (WiFi / 3G), a ja bardzo sobie cenię możliwość korzystania z zasobów sieci w najróżniejszych sytuacjach. Szczególnie na uczelni, nieoceniony jest dostęp do czytelni online ([url=http://www.ibuk.pl]Czytelnia Internetowa ibuk - ibuk.pl[/url] - warto sprawdzić) czy niezawodnego google.pl

Pozdrawiam.
Napisano 24 grudnia 2010 - 08:15
Z GoodReaderem staje sie komfortowe
Co prawda... dopiero owy pełen komfort uzyskałem z aplikacją PDF Reader PRO... ale najważniejsze było to, aby móc osiągnąć żądany rezultat. iPad w moim przypadku nie jest jedynym urządzeniem do czytania, korzystam oprócz niego z czytnika Sony PRS-505, jednak na nim czytam tylko i wyłącznie typowy tekst, książki w formacie LRF oraz EPUB.
Na wzrok ciągle nie narzekam, mimo spędzania z komputerami większości dnia, w wolnym czasie korzystając też z innych urządzeń z wyświetlaczami.
Napisano 25 grudnia 2010 - 02:39
Napisano 25 grudnia 2010 - 13:26
(...) czym przerabiacie na ePub jeśli wogóle?
Jeżeli przerabiam książki, to zdecydowanie korzystam z Calibre - mówię tu o prostym przerabianiu książek, a właściwie o prostej konwersji z jednego formatu na drugi. W moim przypadku konwersja bywa dokonywana nie tylko do ePub, ale też do LRF z racji na posiadanie dedykowanego czytnika książek.
Napisano 25 grudnia 2010 - 13:35
Napisano 30 grudnia 2010 - 06:12

Napisano 30 grudnia 2010 - 13:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych