Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana dysku w WD MyBook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 seq0

seq0
  • 54 postów

Napisano 28 października 2010 - 12:17

Witam, mam problem z dyskiem WD MyBook Pro, chodził chodził aż przestał chodzić :P. Jakieś dziwne zreczy sie znim dzieją. Nie chce mi się tłumaczyć o co chodzi ale widzę że to padł sam dysk a nie obudowa ponieważ nawet nie moge go sformatować pod windowsem, wyskakują błedy. Pod osx niby sie formatuje ale potem zawiesza się jak wgrywam coś większego. Nieważne. Chciałbym do tej obudoway wsadzić nowy dysk tylko pojawia sie pytanie czy np mogę wsadzić dysk np Hitachi. Czy nie ma żadnego problemu z wsadzeniem dysku innego niż Western Digital. Może ktoś już to robił? A może to jest po prostu tak jak ze wszystkimi inymi obudowami że wsadzam do środka co chce i śmiga. Pomóżcie prosze. Z góry dzięki.

#2 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 28 października 2010 - 16:30

Normalnie nie ma przeciwwskazań, ale ja bym się zastanawiał czy może jednak nie tylko dysk. Jeśli masz pod ręką pasujący dysk, spróbuj, jeśli masz kupować specjalnie to z doświadczenia wiem że skąpy płaci dwa razy i po prostu kup nowy zewnętrzny. No i o WD chyba coś słyszałem że niebyt dobrze się sprawują kontrolery (ale tego nie wiem).

#3 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 28 października 2010 - 20:25

No to witaj w klubie, moj WD miał te same objawy WD mybook pro FW800. Kupiłem nowy dysk zapakowałem w obudowę i początki były w miarę miłe, jednak finał jak zwykle... Mam przeczucie graniczące z pewnością że to nie jest problem z napędem, gdyż wyłuskany 500 gb w taniej obudowie USB działa bezproblemowo. Natomiast nówka 1 TB zapakowana do pudełka WD praktycznie nie działa. Nie montuje się, są problemy z przewaleniem większej ilości danych. Generalnie kiszka w szmacie... Wywal pudełko na śmietnik, być może dysk jest OK. pozdro L.

#4 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 29 października 2010 - 17:32

No to ja chyba tez witam w klubie,posiadam taki oto model 250GB [URL=http://img264.imageshack.us/i/wdmybookpremium.jpg/]Dołączona grafika[/URL] .
Jesli twierdzicie,ze to raczej dzieje sie cos z obudowa/kontrolerem to przynajmniej powiedzcie jak to cholerstwo rozebrac,aby wyciagnac dysk i sprawdzic w innej kieszeni,bo probowalem na krawedzi,gdzie widac jakies zapadki ale ich wciskanie nie powoduje wysuniecia frontu.
Objawy dokladnie takie same jak u was,z ta roznica,ze jak kupilem uzywke,ktora przez kilka tygodni dzialala,ale teraz sie nie montuje pod osx ani pod winda.

#5 pabloscotty

pabloscotty
  • 109 postów

Napisano 29 października 2010 - 18:41

a może firmware update... przed ścieżką do kosza?

#6 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 29 października 2010 - 18:55

Tylko jak to zrobic jak wogole sie nie montuje na biurku,na kilkadziesiat prob zalacz/wylacz wkoncu sie pojawil,ale po czasie sam znika.

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 30 października 2010 - 07:35

Wiele zewn.dyskow na rynku posiada eSATA,zlacza ktorego brakuje w sprzecie Apple.
Czy ktos spotkal sie u nas w Polsce z taka przejsciowka [url=http://firmtek.stores.yahoo.net/spyderhub.html?]SpyderHUB: USB/FireWire to eSATA Converter[/url]

#8 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 13:27

W koncu rozebralem obudowe,wyciagnalem dysk i podlaczylem przez przelotke IDE/SATA--->USB do komputera,glowice trzaskaja a dysk sie nie montuje,zarowno pod osx jak i xp,wiec raczej padl dysk a nie kontroler,ogolnie plytka z kontrolerami wyglada dobrze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych