Poświęciłem już ponad 5 dni (intensywnych poszukiwań) na ustawienie MMSów i internetu w swoim iPhone.
Udało mi się to zrobić na swoim- wszystko działa MMS i internet. Niestety nie jestem w stanie tego samego wyczynu powtórzyć na kolejnym iPhonie. Jestem użytkownikiem iPhone zaledwie od pięciu dni więc nie posiadam takiego zasobu wiedzy jak nie jeden z Was. Moje korki były robione chaotycznie. Dlatego chciałbym abyśmy wspólnymi siłami podjęli wyzwanie i zrobili taką jak się należy solucję na naprawę MMS i internetu. Może ktoś moje chaotyczne informacje zbierze w jedną kupę i powie co i jak
CHCIAŁBYM ABY TEN TEMAT BYŁ MERYTORYCZNY!
Proszę, aby każdy wpis użytkownika zawierał takie informacje o jego iPhonie
Model: 4
iOS: 4.1
SIMLOCK: Vodafone Irlandia
JailBreak: TAK
za pomocą: limera1n
ultrasn0w: TAK
Firmware modemu: 01.59.00
sieć z jakiej korzystam: Play
Użytkowników iPhone fabrycznie bez SIMLOCKa używających Ery lub Orange, proszę o nie zabieranie głosu. Domyślam się, że wasze urządzenia działają bez problemów
Moja historia wyglądała tak, że nie mogłem edytować "sieć komórkowa danych" w ustawieniach sieci (po prostu nie było takiej opcji)
W tym celu zrobiłem następujące kroki:
1. wchodzimy cydia > manage > sources > edit (prawy górny róg) > add (lewy górny róg) > wpisujemy Cydia.pushfix.info i wciskamy add sourece
2. czekamy, aż się zainstaluje (chyba nawet robi restart, nie pamiętam)
3. wchodzimy cydia > manage > sources > pushfix.info > MiTime - install (prawy górny róg) - confirm (prawy górny róg)
4. Gdy program zakończy prace wciskamy OK
5. Wyjmujemy kartę SIM (microSIM) czekami kilka chwil
6. Wkładamy kartę SIM- czekamy na zasięg
7. Wyłączamy i włączamy telefon
Teraz powinna się pokazać opcja:
- w ustawienia > ogólne > sieć > sieć komórkowa danych
gdy wypełnimy rubryki danymi naszego operatora
8. Wyłączamy i włączamy telefon
- w wiadomościach pojawia nam się ikona aparatu (aby dodać fotkę do MMS)
Teoretycznie wszystko powinno działać. Niestety, będzie nam działać co najwyżej internet. Następnie instalowałem
1. wchodzimy cydia > manage > sources > pushfix.info > Carrier Reset fix - install (prawy górny róg) - confirm (prawy górny róg)
2. Gdy program zakończy prace wciskamy OK
3. Wyjmujemy kartę SIM (microSIM)
4. Wkładamy kartę SIM- czekamy na zasięg
5. Wyłączamy i włączamy telefon
Niestety w moim przypadku to nie działało
Dlaczego nadal nie działa?
Z tego co doczytałem to Play (26006) i Plus (26001) nie mają jakiejś umowy z Apple i nasze iPhone automatycznie nie pobierają / nie mają zapisanych ustawień MMS i internetu
Kiedyś taki problem rozwiązywało wgranie pliku ***.ipcc z gotowymi ustawieniami
Niestety w iOS 4.x takie pliki muszą być podpisane (coś ala certyfikat)
Skorzystałem z pliku kolegi prodiz zamieszczonego w temacie (strona 7)
http://myapple.pl/ip...eci-play-7.html
Witam,
Nigdzie nie udało mi się znaleźć, dlatego zrobiłem sam - paczka IPCC dla sieci Play na iPhone 4 z logami na retina display (mam iOS 4.1 ale na 4.0 też powinno działać).
Pozostałe rzeczy oczywiście dostosowane do Play:
- bez komunikatów o przekazywaniu połączeń,
- konfiguracja internetu i MMS
- poprawny numer poczty głosowej pod przyciskiem "Poczta Gł."
Instalacja niepodpisanych w iOS4 wymaga jailbreaka i zastosowania wortel CommCenterNoSig patch:
Patch for CommCenter iOS4 V.4.1 on 3G/3GS/4G - xSellize
Pozdrawiam
BM
Niestety, ale tego pliku (***.ipcc) nie możemy wrzucić sobie "od tak" na naszego iPhone z powodu tych podpisów.
Potrzebny będzie nam:
=> aplikacja iFiles
cydia > search > (w górnym okienku wpisujemy) iFile zaznaczmy go (prawy górny róg install > cofirm)
=> aplikacja OpenSSH
cydia > search > (w górnym okienku wpisujemy) OpenSSH zaznaczmy go (prawy górny róg install > cofirm)
CDN...
---------- Wpis dodano o 02:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:39 ----------
CD
=> na naszym komputerze jest program WinSCP do pobrania ze strony Wymiana plikow PC-iPhone/iPod Touch [WIFI lub USB]�|�iTutorials (znajdują się tam dwie wersje z krótkim instruktarzem- jedna wersja po USB druga po WiFi)
=> na naszym komputerze jest program plist Editor for Windows do pobrania ze strony Download plist Editor for Windows 1.0.1 Free - A tool for editing MAC OS property list file under Windows system. - Softpedia
=> plik ccp401_1.1-3_wortel.deb (do pobrania z Download ccp4.1-4_wortel.deb from Mirrorcreator - Upload files to multiple file sharing sites )
Teraz przystępujemy do działania:
1. uruchamiamy WinSCP
2. wchodzimy w iPhonie do folderu
/System/Library/Frameworks/CoreTelephony.framework/Support
3. znajdujemy plik CommCenter (prawym klawiszem zapisujemy go na dysku / robimy buckup)
4. przechodzimy do folderu /var/tmp
5. przeciągamy z naszego komputera do okienka programu plik ccp401_1.1-3_wortel.deb (prawdopodobnie dzięki niemu będziemy mogli podpisywać / patchować pliki)
6. zamykamy program WinSCP
7. w iPhonie uruchamiamy aplikację iFiles
8. przechodzimy do folderu /var/tmp
9. w tym folderze znajdujemy plik ccp401_1.1-3_wortel.deb (uruchamiamy go i instalujemy/wypakowujemy)
10. iPhone powinien nam się sam zrestartować (ewentualnie wyłączamy i włączamy ręcznie telefon)
11. uruchamiamy ponownie WinSCP
12. przechodzimy do folderu /var/mobile/Library/Carrier Bundle.bundle/
13. odnajdujemy plik carrier.plist (prawym klawiszem zapisujemy go na dysku) i zamykamy program WinSCP
14. uruchamiamy program plist Editor for Windows
15. za pomocą tego programu otwieramy ostatni zapisany plik carrier.plist
16*. między 4, a 5 wersem wklejamy poniższą frazę
thisisafakesignaturethisisafakesignature
17. zapisujemy zmiany w pliku (zamykamy program plist Editor for Windows)
18. uruchamiamy ponownie WinSCP
19. przechodzimy do folderu /var/mobile/Library/Carrier Bundle.bundle/
20. kopiujemy z komputera plik carrier.plist do wyżej wymienionego folderu (zastępując oryginalny)
21. restartujemy iPhone
Powinno wszystko działać- jeśli nie ja zapodałem "wyzeruj wszystkie ustawienia"
16*. jeśli chcemy mieć możliwość edytowania "sieć komórkowa danych" edytowany plik musimy zawierać frazę: dodać jeszcze
jeśli jej nie ma dodajcie ją
Mam już dość tych iPhonów.... jest 2:10 w nocy. Mam nadzieje, że jutro koło południa zobaczę jakieś wpisy, które potwierdzą że coś z moich wypocin zadziałało.
Proszę piszcie o wynikach..... ewentualnie co robiłem źle