Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z przełączaniem kart graficnych w MBP ? Jak sprawdzic ktora karta jest uzywana?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 26 października 2010 - 21:29

Na stronie apple mozna przeczytac w jaki sposob sprawdzic ktora karta graficzna jest aktualnie uzywana czy intel hd czy geforce 330m . w usatwieniech mam ustawione na automatyczna zmiane . jednak co wejde w "ten Mac" pozniej w wiecej informacji i sprawdzam karty to zawsze uzywan jest karta 330m ! nawet jak komputer chodzi na luzie ! jak przegladam tylko WWW i sprawdzam karty to tez jest ze uzywam geforce! po cholere na automatycznych ustawieniach podczas przegladnia neta wlaczona jest krta ktora zużywa wiecej pradu ? co jest grane? jest jakis inny spsob/program na sprawdzenie jaka karta kraficzna jest uzywana? nic dziwnego ze bateria trzma mi max 5 h i nawet nie moge zblizyc sie do tych 8-9godzin Stefana!

#2 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 26 października 2010 - 21:33

gfxcardstatus
polecam
pozdro

#3 DanielF

DanielF
  • 5 777 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 października 2010 - 21:34

Używaj na własną odpowiedzialność
gfxCardStatus: menu bar gpu status monitor for os x / cody krieger - mobile, desktop & web developer

spóźniłem się

co do baterii to zależy od tego co masz włączone, na pewno z wi-fi tyle nie wyciągniesz tym bardziej pod windowsem

#4 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 26 października 2010 - 21:45

"Użwaj na własną odpowiedzialność" co to oznacza? uzywanie tego programu moze spowodowac jakies problemy z macbok'iem ? co jezeli ustawie zawsze intel hd na bateri ??

#5 DanielF

DanielF
  • 5 777 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 października 2010 - 21:50

raczej nie powinno ale nie jest to oficjalny program Apple i mogą choć nie muszą pojawić się jakieś problemy.

#6 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 26 października 2010 - 21:55

Ok dzięki za informacje:) ustawie na grafike intela i sprawdze czy czas pracy na baterii bedzie dłuższy .

#7 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 26 października 2010 - 22:12

Karta G-force załącza się sama w momencie, kiedy potrzeba jest większa wydajność pracy. Jeśli przeglądasz WWW to chodzi Intel. Ale jak tylko pojawi się coś cięższego, np jakieś HD to laptop automatycznie korzysta z Nvidia. Tak wiec nie bój się o zużywanie prądu. I nie potrzebne są Ci do tego żadne programiki.

#8 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 27 października 2010 - 18:45

Mam identyczny problem. Specjalnie zainstalowałem sobie ten programik gfxCardStatus i mam wciąż "n" czyli w użyciu jest karta GeForce330M. Tylko na chwile po odpaleniu maca widać "i", po czym natychmiast sprzęt przełącza się na na "n"! Nawet jak mam odpaloną tylko przeglądarkę, iTunes i Adium, to MacBook wciąż siedzi na GeForce! Co więcej, jak ręcznie przełączę na kartę intela, to czas pracy baterii zamiast się zwiększyć, maleje! Jakby karta Intela pobierała więcej prądu! Wyłączam więc wszystkie programy i zostawiam sprzęt na 5 minut i nadal "n"! Nie pojmuję tego...

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2010 - 20:05

u mnie przełącza się wszystko ok. i pomimo 17" bateria trzyma spoko 5 godzin...

#10 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2010 - 20:15

Notka co do czasu działania baterii na stronie apple:

For 15-inch MacBook Pro, testing conducted by Apple in March 2010 using preproduction 2.66GHz Intel Core i7–based 15-inch MacBook Pro units. For 17-inch MacBook Pro, testing conducted by Apple in March 2010 using preproduction 2.53GHz Intel Core i5-based 17-inch MacBook Pro units. Battery life depends on configuration and use. See Apple - Batteries for more information. The wireless productivity test measures battery life by wirelessly browsing various websites and editing text in a word processor document with display brightness set to the middle setting.

Tak więc, przeglądając kilka stron (niesprecyzowanych) i edytując tekst, na połowie jasności ekranu możesz osiągnąć te 8h :). Mówiąc w skrócie w warunkach "laboratoryjnych" można osiągnąć taki wynik, ale przy normalnym używaniu te 6h to bardzo dobry wynik, a 4-5h to norma

#11 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 października 2010 - 22:34

prze-ważnienie korzystam w jasnych pomieszczeniach i klawiatura wraz z ekranem są na 80-90 % podświetlania. Raz udało mi się wyciągnąć 6.5 h Moim zdaniem bateria jest naprawdę ok, u mnie niby pojemność to 13000 mAh a jest 13180 mAh... Czyli ponad 100%

#12 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 28 października 2010 - 08:43

Super mi też bateria trzyma, ale temat nie dotyczy baterii, tylko problemu z przełączaniem się kart graficznych w najnowszych MacBookach Pro... Po instalacji gfxCardStatus zastanawiam się po co w tym sprzęcie karta Intela, skoro sprzęt cały czas korzysta z GeForce? Gdzie te inteligentne przełączanie? I dlaczego po ręcznym przełączeniu na kartę Intela wskaźnik baterii pokazuje mi, że pozostało mi mniej czasu pracy niż kiedy mam włączoną kartę GeForce? Przecież Intel miał być energooszczędny i używany kiedy robimy coś mało wymagającego! A u mnie wszystko pracuje na GeForce nawet, kiedy mam tylko goły system uruchomiony! (Automatyczne przełączanie grafiki mam włączone)...

#13 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 28 października 2010 - 08:53

A może to właśnie działa na odwrót? Obciąż czymś kartę graficzną na maxa i sprawdz, która z nich chodzi - może wtedy pokaże Intela?

#14 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 28 października 2010 - 12:29

Zawsze jest NVIDIA GeForce, czy pracuje na FinalCut, czy Motion, czy Resolume, a to wszystko przecież mocno obciążające programy, to zawsze jest GeForce... Intel jest uruchomiony tylko zaledwie chwile po starcie systemu... I oczywiście mówię o sytuacji gdzie nie mam wpiętego drugiego monitora, bo wtedy to ja rozumiem, wtedy nawet na starcie Intel się nie uruchamia... To ma być ten inteligentny sposób przełączania kart graficznych? Zawsze ta mocniejsza? hmm... 

#15 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 października 2010 - 13:17

u mnie dla porównanie prawie zawsze jest intel. Jak włączę jakiś wymagający program lub film np Full HD włącza się GF

#16 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:04

I chyba znalazłem winnego - program MagicPrefes - dopiero po jego zabiciu i usunięciu z autostartu, MacBook zaczął się przełączać czasami na Intela... Nie do wiary, że taki programik wymusza używanie GeForce! Będę obserwował, jak będzie to funkcjonowało bez tego programu...

#17 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:16

Jesli masz zainstalowanego gfxCardStatus to w Dependencies masz aplikacje, które "trzymają" grafikę w trybie nvidia. Mnie irytowało to, że na liście jest skype... Ale po kilku dniach fetyszyzowania i przełączania kart w tę i z powrotem po prostu ustawiłem na zasilaniu sieciowym nvidię a na baterii - intel-a. Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]7007[/ATTACH]

#18 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:29

I doświadczeń ciąg dalszy... rzeczywiście, teraz zwróciłem uwagę na te programy które wskazuje gfxCardStatus i wnioski: - Przeglądać internet na intelu da się chyba tylko w Safari. - Opera wymusza GeForce nawet w trakcie zwykłego przeglądania - Google Chrome samo z siebie nie wymusza Intela, tylko brzydki program od google - google helper, którego nijak nie da się usunąć... Po uruchomieniu przeglądarki sprzęt pracuje chwile na karcie Intela, po czym kiedy tylko google helper wystartuje, przełącza się na GeForce... - Safari + iTunes + Adium, czyli to, co nazywam lekką pracą, rzeczywiście ładnie chodzi i korzysta z Intela. Oczywiście, dopóki nie podłącze drugiego monitora... - No i program który rozwijał możliwości myszki apple, też musi odejść w niepamięć... A szkoda, bo bardzo umilał pracę... A więc wnioski: Dla dobra sprzętu, muszę się przekonać do Safari... Chyba, że ktoś ma pomysł na usunięcie tego google updatera (helpera), wtedy może chrome będzie dobrze działało... Dziwie się, że google aż tak spartoliło sprawę...

#19 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:34

Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć - chcesz zawsze pracować na intelu? Więc po prostu wymuś sobie w gfxCard pracę na intelu - przełączy nawet wtedy, jeśli jakimś programom wydaje się, że bez nvidii nie mogą żyć...

------------

Update: dlaczego "dla dobra sprzętu?"

#20 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 28 października 2010 - 15:17

jhartman nie chce zawsze pracować na intelu (gdzie ja coś takiego napisałem?), tylko wtedy, kiedy nie robię niczego wymagającego... Czyli Przeglądarka + Adium + iTunes.... Wszystko działa wtedy i tylko wtedy, kiedy przeglądarką jest Safari... Teraz rozumiesz co chcę osiągnąć? Żeby działało to tak, jak w domyśle ma to działać a przełączenie ma się dokonywać automatycznie! Przeczytaj jeszcze raz mój ustęp dotyczący Google Chrome... Bo ogólnie uważam Google Chrome za najlepszą przeglądarkę, jednak ten jeden mały szkopuł utrudnia mi jej używanie... -------- Update: Dlaczego dla dobra sprzętu? Wiesz, że automatyczne przełączanie się układów graficznych ma na celu zwiększenie długości pracy na baterii? Jak obciążysz sprzęt i wymusisz pracę na układzie Intela, wtedy widocznie spada czas pracy na baterii - o czym pisałem, jak jeszcze nie rozwiązałem problemu z wiecznie działającym układem GeForce (MagicPrefes i Google Helper)... Wygląda na to, że bez tego obciążenia karta Intel jest bardziej ergonomiczna... No i z drugiej strony mam MacBooka Pro z dwoma kartami graficznymi które mają się same przełączać prawda? Co mi po tym, że mam dwa układy, skoro zawsze pracuje na jednym?

#21 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 29 października 2010 - 04:54

jeszcze jest GPUInfoMenu

#22 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 22:19

Ja usiebie znalazlem winowajce! to Skype ! jezeli jest uruchomiony (nie trzeba nawet korzystac z niego) to zawsze ale to zawsze uzywna jest karta geforce! nawet jak komp jest na luzie przez 5 minut! totalna beznadzieja! jezeli zamkne skypa natychmiast mac przelacza sie na karte intel ! mal tego jezli ustawie na stale karte intela to przez skype moge co najwyzej pisac na czacie:) i rozmawiac glosowo. video a co za tym idzie kamare w macbook'u juz sie nie uruchomi! jak to mozilwe? kiedy moj notbook acer za 600zl z procesorem atom i grafika intela nie ma problemow z rozmaowami video przez skype!!! to jest nieporozumienie! apple musi chyba powaznie popracowac nad swoim rozwiazaniem z przelaczaniem kart graficznych! zenada!

#23 bimusiek

bimusiek
  • 106 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 06 listopada 2010 - 23:27

Albo skype wymusza mocniejszą kartę? :) Nigdy nie wiadomo.

#24 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 postów

Napisano 07 listopada 2010 - 22:09

Nie zaraz taka żenada, jakby się wydawało. Co prawda skype nie używam, ale problem podobny dotyczy google talka i to nawet, jak masz go uruchomionego i wchodzisz na skrzynkę google przez przeglądarkę - Wtedy automatycznie przerzuca się na kartę nvidia. Wydaje mi się (to tylko mój pogląd), że kiedy mac ma pracować na karcie intela na maksymalnych obrotach, to woli przełączyć na wydajniejszą kartę nvidia, gdyż ona będzie na niskich obrotach zużywać tyle samo energii co intel na wysokich. Możliwe, że karta Intela jest w MacBookach używana tylko do pewnego, ergonomicznego limitu i ten limit jest ustawiony na stałe. Ale to tylko moje wymysły, oparte na dedukcji :P Już przyzwyczaiłem się do Safari i wreszcie zaczynam zbliżać się do tych reklamowanych czasów na baterii. Bez sieci, bluetooth i z otwartym tylko NeoOfficem chyba dobiłem nawet do tych 9-10 godzin reklamowanych :P

#25 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 07 listopada 2010 - 22:20

(...)kiedy mac ma pracować na karcie intela na maksymalnych obrotach, to woli przełączyć na wydajniejszą kartę nvidia, gdyż ona będzie na niskich obrotach zużywać tyle samo energii co intel na wysokich. (...)

Nie byłeś daleki od prawdy - z artykułu o logice przełączania kart (Auto graphics switching and dwindling MacBook Pro batteries)

The problem with the aforementioned apps, at least when it comes to activating graphics switching, is that they make liberal use of Core Animation. This is a framework that is widely used by developers to provide smooth transitions and other effects as subtle user interface enhancements. Core Animation, along with OpenGL, OpenCL, Quartz Composer, and Core Graphics, are the frameworks that trigger automatic graphics switching.

I jeszcze:

t may seem that the way Apple set up automatic graphics switching is counterintuitive, since the idea behind the switching is to offer better battery life. And if Core Animation is so widely used, why would that trigger a switch to discrete graphics? To answer this question, it's worth looking at the philosophy behind Apple's design decisions. Apple's automatic graphics switching is designed to work with no user intervention of any kind—there's no switch to flip, no preference or setting to change (it's on by default), and no "whitelist" of apps to manage. Apple's system is also biased to give the best graphics performance whenever possible. The idea, as Apple explained it, is that the user doesn't have to do anything to always have as much graphics power as possible when an application can benefit from it. Even if that means there's a little more than needed, from Apple's point of view that is better than not having enough.

Jak już o tym pisałem, straciłem wiarę w ten automatyzm i w gfxCardStatus ustawiłem sobie na sztywno: zasilanie sieciowe = nvidia, bateria = intel. Chodzi mi o to, żeby na kablu mieć maksimum mocy (bo w końcu za to płaciłem) a na baterii - maksimum czasu pracy; nawet kosztem wydajności :)

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych