Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tutorial: Stanza, ksiażki PDF ze zdjęciami i tekstem do formatu epub [Windows]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 ar2r

ar2r
  • 39 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 25 października 2010 - 13:56

Jeżeli ktoś z Was próbował kiedyś czytać książki PDF np. w programie iFile, albo aplikacjach biurowych dostępnych w AppStore, wie jak bardzo jest to męczące. Gdy książka jest pisana małą czcionką, to owszem, jest możliwość powiększenia, ale czytany tekst tak bardzo wyjeżdża poza ekran, że człowiek zamiast skupić się na książce, męczy się po prostu podczas ciągłego przewijania. Dodatkowo, ja na swoim iPhone 2G często w takiej sytuacji mam lagi. Stanza to cudowny program, niestety pliki pdf ciężko jest (a raczej jest to niemożliwe) wrzucić tak, aby móc dowolnie zmieniać np. wielkość czcionek itp. W domyślnie zainstalowanej w Stanzie Alicji w krainie czarów obecne są obrazki. Uznałem, że fajnie było by mieć możliwość wrzucania np. instrukcji do programów czy innych publikacji w których aż roi się od zdjęć. Po sieci krąży cała masa takich dokumentów. Oto sposób jak cieszyć się edytowalnymi i skalowalnymi pdfami w Stanzie.
Efekt końcowy (zrzuty z ekranu iPhona):
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Pliki do pobrania:
Mobilepocker Creator 4.2
Calibre 0.7.24

1. Instalujemy i uruchamiamy Mobipocket Creator. W panelu powitalnym wybieramy Import from existing file, a następnie Adobe PDF. Dołączona grafika

Pojawi się kreator importu pliku – wybieramy swój pdf (Choose a file), resztę ustawień pozostawiamy bez zmian (u mnie domyślny język to polski a kodowanie – international UTF8). Konwertowanie zajmie chwilę, w zależności od wielkości pliku. W tym czasie program rozbija pdf`a na części pierwsze (tekst i zdjęcia).
Dołączona grafika

2. Pojawi nam się okno z przekonwertowanymi publikacjami. Z tego miejsca bezpośrednio możemy przejść do zapisania książki w formacie Mobipocket (*.prc). Zaznaczamy naszą książkę i wybieramy Build.
Dołączona grafika

Program będzie pytał o sposób konwersji i kodowania. Osobiście wybrałem High compression ze względu na oczekiwania co do rozmiaru pliku wyjściowego. Jeżeli chodzi o kodowanie, to Stanza nie będzie czytała plików zabezpieczonych przed kopiowaniem (DRM), więc dla świętego spokoju najlepiej ustawić no encryption.

3. Instalujemy program Calibre 0.7.24. Instalator zapyta czy instalować serwer udostępniania plików (calibre content server). Jeżeli mamy sieć wi-fi w domu, i chcemy udostępnić książki iPhonowi właśnie w ten sposób - akceptujemy. Przy pierwszym uruchomieniu pojawi się kreator powitalny gdzie wybieramy język (można ustawić sobie ojczysty), ścieżkę zapisywanych plików (zostawiłem niezmienioną) oraz czytnik książek (w naszym przypadku Apple/iPad or iPhone). W ostatnim oknie włączamy serwer zawartości.

4. Po zakończeniu wstępnej konfiguracji naszym oczom ukaże się właściwe okno programu. Wybieramy Dodaj książki i przechodzimy do folderu gdzie wcześniej Mobipocket Creator zapisał naszą książkę w formacie .prc, czyli domyślnie u mnie C:\Users\Nazwa użytkownika\Documents\My Publications\Adobe_Illustrator_CS2. Możemy także użyć pliku .html który znajdziemy w katalogu, dla Calibra nie ma większej różnicy.
Dołączona grafika

Dodawanie pliku może zająć trochę czasu, nie ma się co przejmować że dłuższy czas stoi na 0%. Kiedy już ukończy pracę, z listy książek wybieramy naszą i wciskamy Konwertuj książki. Pojawi się okno w którym będziemy mogli edytować szereg właściwości naszej publikacji, m.in. okładkę, autora, tytuł, etykiety itp. Ponieważ jest to poradnik, oczywiście zostawiam wszystko domyślnie, każdy z Was będzie wiedział co chce zmienić we własnej książce. Wybieramy OK. i program przystępuje do konwersji do formatu EPUB. W prawym dolnym rogu pojawi się informacja z ilością zadań aktualnie przeprowadzanych, po kliknięciu w to miejsce będziemy mogli obserwować procentowy postęp pracy. Może to potrwać dłuższą chwilę (u mnie ponad 3 minuty).

5. Możemy teraz udostępnić naszą książkę iPhonowi. W Calibre wybieramy Połącz/udostepnij a następnie Start Content Server.
Dołączona grafika

Na iPhonie podpinamy się pod tą samą sieć wi-fi, uruchamiamy Stanzę przechodzimy do sekcji Pobieranie, zmieniamy grupę na Udostępnione książki z komputera i wybieramy Books in calibre. Ściągamy książkę na telefon i to wszystko.
Dołączona grafika

Jeżeli Calibre w jakiś sposób nie udostępnia plików poprzez wi-fi, i nie możecie tego ominąć można zainstalować program Stanza Desktop (podczas tego procesu należy zaakceptować dodatkowo instalację Bonjour service dla iPhona), włączyć udostępnianie plików (Narzędzia>Enable Sharing) i otworzyć wcześniej skonwertowany w Calibre plik EPUB – domyślnie znajdziemy go w C:\Users\Nazwa użytkownika\Documents\Calibre Library\.

Thats all folks ! ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych