Jailbreak, a co pozniej?
Napisano 23 października 2010 - 11:39
Napisano 23 października 2010 - 11:53
Napisano 23 października 2010 - 12:06
Rozumiem, ze jesli zaktualizuje do nowej wersji, to po prostu pozbede sie JB, i w efekcie bede mial normalny (ale uaktualniony) system, jednak bez tego wszystkiego, co zainstalowalem sobie przy pomocy Cydii? Jesli bede chcial miec ten nowszy system, ale z JB, to cale ograniczenie wiaze sie z oczekiwaniem na pojawienie sie mozliwosci JB tej dokladnie wersji?Nie aktualizuj do nowszego iOS od razu, najpierw poczytaj o tym sofcie czy jest na niego jailbreak itd.
Jesli tak, to rozumiem. Ale co w takiej sytuacji? Pojawia sie nowa wersja iOS. Nie aktualizuje iPka, tylko czekam az sie pojawi nowy "uzdatniacz" od powiedzmy GreenPois0n. I co wtedy? Jednak zrobic te aktualizacje i zaraz po tym zrobic ponowny JB? Troche sie w tym gubie...
Tak wiem, wiem... To byla pierwsza aplikacja z Cydii, ktora dzisiaj zainstalowalem.Możesz ściągnąć SBsetting. Ułatwione oraz przyśpieszone ustawienia dla iPhona, wystarczy przejechać palcem bo tym wąskim górnym paskiem na którym masz zasięg, sieć oraz baterię.

Napisano 23 października 2010 - 12:16
Aktualizacja oprogramowania wiąże się z wyczyszczeniem telefonu z tego, co uzyskałeś dzięki JB (czyli np. aplikacje z Cydii), nie mówię nic o kontaktach/notatkach/kalendarzu itp., bo to można wczytać z kopii zapasowej z iTunes. Co do pojawiania się nowego softu - tym, którym zależy na JB, zaleca się po prostu poczekać z aktualizacją. A to dlatego, że zanim pojawi się JB na nowszy soft, mija zwykle trochę czasu. Krótko mówiąc: to, że jest teraz możliwy JB 4.1 nie oznacza, że JB dla np. 4.2 zostanie szybko wydany.Rozumiem, ze jesli zaktualizuje do nowej wersji, to po prostu pozbede sie JB, i w efekcie bede mial normalny (ale uaktualniony) system, jednak bez tego wszystkiego, co zainstalowalem sobie przy pomocy Cydii? Jesli bede chcial miec ten nowszy system, ale z JB, to cale ograniczenie wiaze sie z oczekiwaniem na pojawienie sie mozliwosci JB tej dokladnie wersji?
Jesli tak, to rozumiem. Ale co w takiej sytuacji? Pojawia sie nowa wersja iOS. Nie aktualizuje iPka, tylko czekam az sie pojawi nowy "uzdatniacz" od powiedzmy GreenPois0n. I co wtedy? Jednak zrobic te aktualizacje i zaraz po tym zrobic ponowny JB? Troche sie w tym gubie...
Napisano 23 października 2010 - 12:23
Napisano 23 października 2010 - 12:24
Napisano 23 października 2010 - 12:30
Hm, fakt. Myślałem, że po aktualizacji (tak jak po restore) jest możliwość wyboru postawienia czystego systemu bądź z danymi z kopii. Zwyczajnie nie pamiętałem.shog... Aktualizacja nie kasuje kontaktów, SMS, natatek, kalendarza ani aplikacji (poza tymi po jb oczywiście) było by to bez sensu, chodzi ci o Restore...
Napisano 24 października 2010 - 08:53
Napisano 24 października 2010 - 11:18
Napisano 24 października 2010 - 12:06
No ok, Panowie, to jeszcze jedno tylko.
Zalozmy, ze za miesiac pojawia sie aktualizacja do iOS 4.2. Nie sciagam. Miesiac pozniej pojawia sie GreenPois0n, ktory umozliwia zrobienie JB na tej wersji iOS. Przeprowadzam wiec aktualizacje iOS, robie JB i...? Od nowa te wszystkie programy z Cydii instalowac, konfigurowac, itd? Czy moze jest jakies narzedzie, ktore przed aktualizacja iOS zrobi backup oprogramowania z Cydii (i ich konfiguracji), a pozniej po aktualizacji iOS i JB, z automatu wrzuci wszystko tak jak bylo przed aktualizacja?
W Cydii znajdziesz aplikacja AptBackup. Za jej pomocą zrobisz kopie listy wszystkich aplikacji zainstalowanych z Cydii a plik wynikowy jest umieszczany w miejscu które jest backupowane przez iTunes. Po instalacji nowej wersji oprogramowania, odtworzeniu iTunes'owego backupu, JB, Cydii i ponownej instalacji aplikacji AptBackup, jesteś w stanie zainstalować wszystkie wcześniej posiadane aplikacje Cydiowe jednym kliknieciem.
//T
Napisano 24 października 2010 - 14:30

Napisano 25 października 2010 - 09:07
No i wlasnie o ten problem mi chodzilo...Zazwyczaj jest tak, ze wraz z update iOS wychodzi nowy baseband, baseband to wersja modemu na który operator nakłada simlock. Zazwyczaj znalezienie sposobu na ominięcie simlocka na nowym baseband trwa od miesiąca do nawet 2. Stąd nierozgarnieci użytkownicy często zakładają tematy, ze po upgrade maja możliwość wykonywania jedynie połączeń alarmowych.

Napisano 25 października 2010 - 10:42
No i wlasnie o ten problem mi chodzilo...
Czyli po prostu, jesli nie chce miec klopotow, to musze swoje odczekac, przed aktualizacja softu (czytaj: poczekac na nowe narzedzie do JB, ktore poradzi sobie z nowym basebandem)?
mmm nie do końca... baseband tyczy sie wyłącznie simlocka. JB można wykonywać niezależnie od wersji BaseBand. Najlepiej dam Ci przykład:
Masz iOS 4.0 na iPhone 4 - Wersja BaseBand - 1.59 - możesz zrobić JB i możesz ominąć simlocka
Natomiast na iOS 4.1 - Wersja BaseBand 2.10 - możesz zrobić JB ale simlocka nie ominiesz
Rozumiesz o co mi chodzi? JB i unlock to jakby 2 osobne kwestie, zazwyczaj unlock na obecny BaseBand wychodzi wraz z premierą kolejnego iOS.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych