Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jailbreak, a co pozniej?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 stig

stig
  • 135 postów

Napisano 23 października 2010 - 11:39

iPhone 4 z Orange z tego tygodnia. iOS 4.1 (modem firmware 02.10.04). Dzisiaj zrobilem jailbrek za pomoca GreenPois0n. Jako ze jestem kompletnym laikiem w temacie zabezpieczen czy w ogole jakichkolwiek powazniejszych kombinacji z telefonami, chcialbym prosic, aby ktos ogarniety w temacie, wylozyl mi "jak krowie na rowie" -- czego powinienem sie teraz wystrzegac, obawiac, na co zwracac uwage, itd. Chodzi mi konkretnie o kolejne aktualizacje oprogramowania iOS. Mam sie wstrzymywac z aktualizacja, kiedy takowa sie ukaze? Czy taki update, z racji jailbreaku, moze mi zablokowac telefon? Czasami rzucaly mi sie w oczy jakies komentarze na blogach dotyczacych iP, wlasnie po pojawieniu sie aktualizacji, z informacjami do uzytkownikow danej wersji iOS po JB, zeby np. sie wstrzymac z aktualizacja, bo cos tam ona blokuje. Nigdy wczesniej nie mialem JB w iP, wiec nie zawracalem sobie tym glowy, a teraz takie informacje, na pewno by mi sie przydaly (aczkolwiek prosto, lopatoligocznie wylozone).

#2 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 postów
  • SkądSopot, PL

Napisano 23 października 2010 - 11:53

Nie aktualizuj do nowszego iOS od razu, najpierw poczytaj o tym sofcie czy jest na niego jailbreak itd. Jailbreak nic tobie nie zrobi z telefonem a wręcz pomoże. Nikt Tobie nie zablokuje iP. Zainstaluj na początek z Cydii program o nazwie WinterBoard, dzięki niemu będziesz mógł zmienić wygląd swojego telefonu. Ściągaj na niego motywy za pomocą Cydii. Możesz ściągnąć SBsetting. Ułatwione oraz przyśpieszone ustawienia dla iPhona, wystarczy przejechać palcem bo tym wąskim górnym paskiem na którym masz zasięg, sieć oraz baterię.

#3 stig

stig
  • 135 postów

Napisano 23 października 2010 - 12:06

Nie aktualizuj do nowszego iOS od razu, najpierw poczytaj o tym sofcie czy jest na niego jailbreak itd.

Rozumiem, ze jesli zaktualizuje do nowej wersji, to po prostu pozbede sie JB, i w efekcie bede mial normalny (ale uaktualniony) system, jednak bez tego wszystkiego, co zainstalowalem sobie przy pomocy Cydii? Jesli bede chcial miec ten nowszy system, ale z JB, to cale ograniczenie wiaze sie z oczekiwaniem na pojawienie sie mozliwosci JB tej dokladnie wersji?
Jesli tak, to rozumiem. Ale co w takiej sytuacji? Pojawia sie nowa wersja iOS. Nie aktualizuje iPka, tylko czekam az sie pojawi nowy "uzdatniacz" od powiedzmy GreenPois0n. I co wtedy? Jednak zrobic te aktualizacje i zaraz po tym zrobic ponowny JB? Troche sie w tym gubie...

Możesz ściągnąć SBsetting. Ułatwione oraz przyśpieszone ustawienia dla iPhona, wystarczy przejechać palcem bo tym wąskim górnym paskiem na którym masz zasięg, sieć oraz baterię.

Tak wiem, wiem... To byla pierwsza aplikacja z Cydii, ktora dzisiaj zainstalowalem. ;)

#4 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 23 października 2010 - 12:16

Rozumiem, ze jesli zaktualizuje do nowej wersji, to po prostu pozbede sie JB, i w efekcie bede mial normalny (ale uaktualniony) system, jednak bez tego wszystkiego, co zainstalowalem sobie przy pomocy Cydii? Jesli bede chcial miec ten nowszy system, ale z JB, to cale ograniczenie wiaze sie z oczekiwaniem na pojawienie sie mozliwosci JB tej dokladnie wersji?
Jesli tak, to rozumiem. Ale co w takiej sytuacji? Pojawia sie nowa wersja iOS. Nie aktualizuje iPka, tylko czekam az sie pojawi nowy "uzdatniacz" od powiedzmy GreenPois0n. I co wtedy? Jednak zrobic te aktualizacje i zaraz po tym zrobic ponowny JB? Troche sie w tym gubie...

Aktualizacja oprogramowania wiąże się z wyczyszczeniem telefonu z tego, co uzyskałeś dzięki JB (czyli np. aplikacje z Cydii), nie mówię nic o kontaktach/notatkach/kalendarzu itp., bo to można wczytać z kopii zapasowej z iTunes. Co do pojawiania się nowego softu - tym, którym zależy na JB, zaleca się po prostu poczekać z aktualizacją. A to dlatego, że zanim pojawi się JB na nowszy soft, mija zwykle trochę czasu. Krótko mówiąc: to, że jest teraz możliwy JB 4.1 nie oznacza, że JB dla np. 4.2 zostanie szybko wydany.

#5 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 23 października 2010 - 12:23

shog... Aktualizacja nie kasuje kontaktów, SMS, natatek, kalendarza ani aplikacji (poza tymi po jb oczywiście) było by to bez sensu, chodzi ci o Restore...

#6 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 października 2010 - 12:24

To ja Ci polecę jeszcze przetestować biteSMS o ile dużo piszesz smsów, koledzy chyba wszystko jasno wyjaśnili o JB, więc nie ma co się powtarzać :-)

#7 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 23 października 2010 - 12:30

shog... Aktualizacja nie kasuje kontaktów, SMS, natatek, kalendarza ani aplikacji (poza tymi po jb oczywiście) było by to bez sensu, chodzi ci o Restore...

Hm, fakt. Myślałem, że po aktualizacji (tak jak po restore) jest możliwość wyboru postawienia czystego systemu bądź z danymi z kopii. Zwyczajnie nie pamiętałem.

#8 stig

stig
  • 135 postów

Napisano 24 października 2010 - 08:53

No ok, Panowie, to jeszcze jedno tylko. Zalozmy, ze za miesiac pojawia sie aktualizacja do iOS 4.2. Nie sciagam. Miesiac pozniej pojawia sie GreenPois0n, ktory umozliwia zrobienie JB na tej wersji iOS. Przeprowadzam wiec aktualizacje iOS, robie JB i...? Od nowa te wszystkie programy z Cydii instalowac, konfigurowac, itd? Czy moze jest jakies narzedzie, ktore przed aktualizacja iOS zrobi backup oprogramowania z Cydii (i ich konfiguracji), a pozniej po aktualizacji iOS i JB, z automatu wrzuci wszystko tak jak bylo przed aktualizacja?

#9 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 24 października 2010 - 09:34

Zajrzyj np. tu.

#10 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 października 2010 - 11:18

Nie radzę instalowac takich dodatkow z automatu, któreś moga byc niedostosowane do nowego systemu i wszystko w diably pójdzie. UstawieniA wiekszosci dodatkow zostaja Zachowane a samo zainstalwoanie chyba nie jest jakos specjalnie trudne. Chyba, ze ktos sobie nawali tego cala kope - a to juz głupota.

#11 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 24 października 2010 - 12:06

No ok, Panowie, to jeszcze jedno tylko.
Zalozmy, ze za miesiac pojawia sie aktualizacja do iOS 4.2. Nie sciagam. Miesiac pozniej pojawia sie GreenPois0n, ktory umozliwia zrobienie JB na tej wersji iOS. Przeprowadzam wiec aktualizacje iOS, robie JB i...? Od nowa te wszystkie programy z Cydii instalowac, konfigurowac, itd? Czy moze jest jakies narzedzie, ktore przed aktualizacja iOS zrobi backup oprogramowania z Cydii (i ich konfiguracji), a pozniej po aktualizacji iOS i JB, z automatu wrzuci wszystko tak jak bylo przed aktualizacja?

W Cydii znajdziesz aplikacja AptBackup. Za jej pomocą zrobisz kopie listy wszystkich aplikacji zainstalowanych z Cydii a plik wynikowy jest umieszczany w miejscu które jest backupowane przez iTunes. Po instalacji nowej wersji oprogramowania, odtworzeniu iTunes'owego backupu, JB, Cydii i ponownej instalacji aplikacji AptBackup, jesteś w stanie zainstalować wszystkie wcześniej posiadane aplikacje Cydiowe jednym kliknieciem.

//T

#12 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 października 2010 - 14:30

To ja dodam od siebie jeszcze: Skoro masz telefon z Orange to masz simlocka na tą sieć. Gdybyś kiedyś chciał zmienił sieć, masz 2 możliwości: zapłacić Orange za zdjęcie simlocka (77zl) lub wystrzegać sie instalowania oficjalnych softów przez iTunes. Ponieważ zrobienie JB wcale nie równa sie z ominieciem simlocka. Zazwyczaj jest tak, ze wraz z update iOS wychodzi nowy baseband, baseband to wersja modemu na który operator nakłada simlock. Zazwyczaj znalezienie sposobu na ominięcie simlocka na nowym baseband trwa od miesiąca do nawet 2. Stąd nierozgarnieci użytkownicy często zakładają tematy, ze po upgrade maja możliwość wykonywania jedynie połączeń alarmowych. Innymi słowy zostaje im iPod Touch :P No i żeby do tego nie dopuścić zamiast wgrywac official firmware, robi sie tzw custom firmware w sn0wbreeze lub PwnageTool. Custom firmware nie podnosi baseband i jest od razu "pre-jailbroken" wiec po wgraniu go od razu mamy zrobiony JB i możemy omijać simlocka ultrasn0wem. Pozdrawiam

#13 stig

stig
  • 135 postów

Napisano 25 października 2010 - 09:07

Zazwyczaj jest tak, ze wraz z update iOS wychodzi nowy baseband, baseband to wersja modemu na który operator nakłada simlock. Zazwyczaj znalezienie sposobu na ominięcie simlocka na nowym baseband trwa od miesiąca do nawet 2. Stąd nierozgarnieci użytkownicy często zakładają tematy, ze po upgrade maja możliwość wykonywania jedynie połączeń alarmowych.

No i wlasnie o ten problem mi chodzilo... ;) Czyli po prostu, jesli nie chce miec klopotow, to musze swoje odczekac, przed aktualizacja softu (czytaj: poczekac na nowe narzedzie do JB, ktore poradzi sobie z nowym basebandem)?

#14 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 października 2010 - 10:42

No i wlasnie o ten problem mi chodzilo... ;) Czyli po prostu, jesli nie chce miec klopotow, to musze swoje odczekac, przed aktualizacja softu (czytaj: poczekac na nowe narzedzie do JB, ktore poradzi sobie z nowym basebandem)?

mmm nie do końca... baseband tyczy sie wyłącznie simlocka. JB można wykonywać niezależnie od wersji BaseBand. Najlepiej dam Ci przykład:
Masz iOS 4.0 na iPhone 4 - Wersja BaseBand - 1.59 - możesz zrobić JB i możesz ominąć simlocka
Natomiast na iOS 4.1 - Wersja BaseBand 2.10 - możesz zrobić JB ale simlocka nie ominiesz
Rozumiesz o co mi chodzi? JB i unlock to jakby 2 osobne kwestie, zazwyczaj unlock na obecny BaseBand wychodzi wraz z premierą kolejnego iOS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych