Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad + głośniki 5.1 (jak podłączyć) ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 marinoo19

marinoo19
  • 20 postów
  • SkądŻory

Napisano 22 października 2010 - 18:45

Witajcie, Stałem się szczęśliwym posiadaczem iPada. Posiadam w pokoju rozbudowany system głośników 5.1 razem z pilotem. Głośniki współpracowały z komputerem stacjonarnym, z subwoofera do komputera normalnie idą 3 kable (niebieski, zielony, różowy. odpowiednio 2 głośniki przód, 2 głośniki tył, subwoofer. Mam 3 kable, a w iPadzie jedno wejście. Nie podłączam bo boję się że coś może się wypalić, popsuć itd.. Z tyłu subwoofera jest wyjście AUX, niestety po podłączeniu do niego iPada głośniki działają w systemie 2.0 (bez subwoofera) chciałbym żeby dźwięk była nadawany w systemie 5.1. wie ktoś jak to rozwiązać?, może dokupić jakaś zewnętrzną kartę dźwiękową? chodzi mi o to żeby połączenie było bezpieczne dla iPada i w miarę proste. Rozwiązanie niekoniecznie musi być że tak powiem "tanie" Z góry dzięki za porady. Marcin ;)

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 22 października 2010 - 18:57

iPad nie puści Ci dźwięku 5.1. Powinieneś mieć wejście we wzmacniaczu stereo po prostu. Nie istnieje sygnał 2.1 – to po prostu stereo i odpowiednie częstotliwości przekazane na subwoofer :) Edit: Wejście AUX, czy wyjście? Z tego, co napisałeś, wynika, że raczej wejście – wtedy właśnie pod nie podpinasz i powinieneś mieć opcję kopiowania stereo na 5 głośników (+ subwoofer siłą rzeczy).

#3 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 października 2010 - 22:57

Kupić w miarę sensowny amplituner? Np. Onkyo tx-sr608, może jakiegoś Denona z dobrym procesorem dźwięku, by rozprowadził stereo po 5.1. Dźwięk z kompa, bezpośrednio na kolumny? Pewnie można i tak... aczkolwiek domyślam się, że komp to PC i dźwięk jest wytworem produktu Creative Labs, napisz coś więcej jakie to kolumny, czy jest możliwość wyprowadzenia sygnału ze źródła po światłowodzie czy coaxial? "2 głośniki przód, 2 głośniki tył, subwoofer." co z centralnym? to na pewno jest 5.1????

#4 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 23 października 2010 - 05:01

Rownież bardzo chciałbym podłączyć głośniki 5.1 do ipada bądź ipka.

#5 marinoo19

marinoo19
  • 20 postów
  • SkądŻory

Napisano 23 października 2010 - 18:14

moje głośniki to CREATIVE GIGAWORKS PROGAMER G500, były podłączone do zwykłego PC'ta

"czy jest możliwość wyprowadzenia sygnału ze źródła po światłowodzie czy coaxial?"
jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy, - nie wiem bo nie znam się na tym ;)

#6 kawowy5g

kawowy5g
  • 22 postów

Napisano 23 października 2010 - 18:34

Ja podłąnczając swoje głośniki 5.1 logitech'a do iPhone'a zastosowałem przejściówkę. Wygląda ona w sposób następujący: ma trzy wyjścia do głośników (2 przednie, centarlny, 2 tylnśie i subwoofer) oraz 2 wejścia RCA. A działa to na takiej zasadzie że głośniki podpinam pod tą przejściówkę, przejściówkę podpinam kablem (2xRCA-jack) do iPhone'a i wszystko działa:). A tą przejściówkę dostałem razem z głośnikami.

#7 marinoo19

marinoo19
  • 20 postów
  • SkądŻory

Napisano 23 października 2010 - 18:37

możesz pokazać jak to wygląda (jakiś link, albo fotka) działa sprawnie? nie zaszkodzi czasem iPhon'owi/iPad'owi ? jakieś przepięcia etc.

#8 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 23 października 2010 - 19:06

Zastanawia mnie tylko po co takie kombinacje skoro sygnał źródłowy to tylko stereo. Podłączając tak jak kawowy sugeruje to, z tego co pamietam z fizyki, zmienia sie impedancja. Nie uszkodzisz przez to sprzętu, ale spada minimalnie jakość dźwięku i przede wszystkim nie jest to dźwięk przestrzenny, a nadal stereo. Uzyskujesz wtedy stereo na przednich głośnikach, stereo na tylnych (czyli to samo) i stereo na centralny/sub. Moim zdaniem jest to całkowicie bezsensowny zabieg bo nie uzyskujesz z tego żadnych korzyści, a wręcz przeciwnie. Zostań przy stereo i dwóch głośnikach albo faktycznie zainwestuj w jakiś amplituner z co najmniej dolby pro logic II + normalne kolumny głośnikowe i sztucznie będziesz miał wykreowany dźwięk przestrzenny dzięki procesorowi (pewne częstotliwości będą przekazane na tylne głośniki i odpowiednie częstotliwości na suba)

#9 marinoo19

marinoo19
  • 20 postów
  • SkądŻory

Napisano 23 października 2010 - 19:43

w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak pozostać przy 2 głośnikach, albo kupię sobie chyba nowy zestaw wraz z amplitunerem. Dzięki za rady! Marcin

#10 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 23 października 2010 - 19:49

Udało mi się podłączyć głośniki 5.1 do iPhona ;) Przejściówka z 3 kanałów na 2 po czym podłącza się "czincze" z zakończeniem na minijacka i wszystkie kanały działają tak jak powinny (ciszej-głosniej zależnie od kanałów)

#11 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 października 2010 - 06:35

(ciszej-głosniej zależnie od kanałów) mamusiu 5.1, 7.1, 9.1 nie tak działa !!! inżynier dźwięku kieruje odpowiednie dźwięki do odpowiednich kolumn by stworzyć "przestrzeń" każda kolumna niejako działa niezależnie.

#12 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 24 października 2010 - 09:07

Wszelkie takie kombinacje to półśrodki nie przynoszące wymiernych korzyści. Po co w ogóle to robić skoro zamiarem kompozytora i wykonawcy danego kawałka było wyprodukowanie go w stereo. Muzyka nie brzmi lepiej, wręcz gorzej. Do oglądania filmów to też bez sensu bo w każdym głośniku słyszysz to samo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych