Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Trzeszczący dolny głośnik

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 psmad

psmad
  • 4 posts

Posted 21 October 2010 - 17:51

Witam,

przeszukałem całe forum, ale znalezione informacje są dosyć dwuznaczne. Otóż jak wiele osób mam problem z dolnym głośnikiem, który niemiłosiernie trzeszczy. Część osób pisze, że to normalne, a część, że reklamowała to jako usterkę i serwis wymieniał im telefony.

Mój przypadek wygląda tak: telefon trzeszczy na każdym poziomie głośności, natomiast nie na wszystkich dźwiękach, lecz tylko na niektórych. Część piosenek/muzyki z gier itp. odtwarza normalnie, a część tak, że nie da się tego słuchać. Trzeszczy głównie na niskich dźwiękach i wokalu. Włączenie opcji redukowania basów w ustawieniach pomaga tylko odrobinę.

Ktoś napisał w którymś poście, że ten głośnik nadaje się tylko do odtwarzania "marimby". Otóż u mnie nawet na "marimbie" słychać delikatne zakłócenia-szumy. A na przykład dla kontrastu dzwonek "stary telefon" odtwarza idealnie. Telefon kupiłem używany na allegro, natomiast sprzedawca twierdzi, że wszystkie głośniki w iphone'ach 2g tak mają.

Uprzejmie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Psmad

#2 dj_rdx

dj_rdx
  • 200 posts
  • SkądWawer, Warszawa, Poland, Poland

Posted 21 October 2010 - 18:55

Nie, nie wszystkie iPhone 2G tak mają. Mój stary 2G dzwoni idealnie i nie buczy i nie trzeszczy. Obstawiam dwie opcje: albo głośnik uległ uszkodzeniu, naturalnemu zużyciu... albo typ, od którego kupiłeś telefon naczytał się patentów o poprawie "głośności" tego głośniczka i przekuł go igłą... co niestety bardzo często powodowało jego uszkodzenie. Po prostu trzeba to tak, czy siak wymienić. Sam głośnik, bo telefonu nikt Ci przez to nie wymieni ;)

#3 psmad

psmad
  • 4 posts

Posted 21 October 2010 - 21:37

Dzięki za odpowiedź :). Jednak z tego co piszą niektórzy, chyba nie mieli tyle szczęścia co Ty i ich iPhony jednak trzeszczą. Ja się na iPhonach nie znam, to jest mój pierwszy, dlatego wolę się upewnić na ile mogę zanim napiszę do byłego właściciela, że chyba jednak nie ma racji ;). Żeby można było to dokładnie wychwycić o co mi chodzi, nagrałem intro do tej jednej piosenki odtwarzane na PC i na moim iPhonie. Nagranie trwa około minuty, najpierw leci fragment z PC, a potem ten sam fragment z iPhona. Udało mi się uchwycić te trzaski. Warto dodać, że odtwarzałem piosenkę z iPhona na 50% głośności, żeby w ogóle było coś słychać na nagraniu. Jak już pisałem wcześniej, trzaski słychać na każdym poziomie głośności i adekwatnie zmienia się wtedy głośność trzasków. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc i powiedzieć, czy te trzaski są normalne, czy jednak głośnik jest uszkodzony.

Link do nagrania na wrzucie:
[url=http://psmad.wrzuta.pl/audio/2EN6lgRwwNy/iphone_vs_pc]Wrzuta.pl - Iphone vs PC[/url]

Najlepiej to słychać, gdy posłucha się 2-3 sekund z wersji PC a potem przeskoczy się od razu do tego samego fragmentu, ale w wersji iPhone.

Pozdrawiam,
Psmad

#4 dj_rdx

dj_rdx
  • 200 posts
  • SkądWawer, Warszawa, Poland, Poland

Posted 21 October 2010 - 21:48

możesz jeszcze sprawdzić jedną rzecz... wejdź w Ustawienia -> iPod -> Korekcja dźwięku wyłącz korektor i sprawdź jeszcze raz. Jeśli nie będzie ok, to moim zdaniem pozostaje wymiana tylko

#5 psmad

psmad
  • 4 posts

Posted 21 October 2010 - 22:09

przy wyłączonym korektorze jest jeszcze gorzej ;) trochę mnie ratuje ta redukcja basów. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie, bo Twoje zdanie już znam i wiem, że Twój iPhone nie trzeszczy w żaden sposób. Wykorzystałem ten trik z redukcją basów, bo właśnie ludzie pisali, że to redukuje te trzaski, no i to trochę pomaga. A nie orientujesz się czasem ile by mnie kosztowała taka przyjemność w komisie albo innym serwisie?

wrzucam jeszcze raz ten plik na wrzutę, bo z poprzednim coś się dziwnego porobiło :/
[url]http://psmad.wrzuta.pl/audio/8n760vPSxsA/porownanie[/url]

#6 psmad

psmad
  • 4 posts

Posted 22 October 2010 - 20:25

Podbijam. Bardzo zależy mi na opinii większej ilości osób, proszę bardzo piszcie co sądzicie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users