Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook - falujący ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 pjw

pjw
  • 25 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 15:25

Witam. Nie wiecie może, czy Apple rozpatrzył już jakoś sprawę falującego (na angielskich stronach - flickering) ekranu w MB? Nie znam za dobrze tej firmy, ale czy jeśli uznają to za wadę, będzie szansa na wymianę? Pzdr.

#2 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 16:37

Witam.

Nie wiecie może, czy Apple rozpatrzył już jakoś sprawę falującego (na angielskich stronach - flickering) ekranu w MB? Nie znam za dobrze tej firmy, ale czy jeśli uznają to za wadę, będzie szansa na wymianę?

Pzdr.

tak, oddaj do serwisu i go Ci bez problemowo wymienia...

#3 pjw

pjw
  • 25 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 16:44

:) bombowo. Nie wiem tylko, jak będzie z wymianą za granicą. Cz muszę im oddać wszystkie graty - pudło, płyty, oryginał karty gwarancyjnej - jak zmieniam egzemplarz, czy mogę po prostu zamienić kompy? BTW - czy apple nie zamierza wprowazić lepszych matryc do MB? Może warto byłoby poczekać trochę i dostać coś lepszego?

#4 ltj

ltj
  • 166 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 lutego 2007 - 16:57

a jak dlugo czeka sie na wymiane?

#5 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 19 lutego 2007 - 09:26

Do 14 dni roboczych.

#6 munkey

munkey
  • 28 postów
  • SkądWarszawa / Bełchatów

Napisano 24 lutego 2007 - 21:55

Witam, to mój pierwszy mail na forum - od wczoraj jestem posiadaczem macbook'a C2D, no i niestety już dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie matrycy...
Nie jest to takie migotanie matrycy jak w filmiku na youtube: , ale występuje falowanie, widoczne szczególnie przy ogladaniu bardziej z dołu - pojawia się to co jakiś czas i nie jest szczególnie uciążliwe, no ale chyba nie powinno mieć miejsca przy nowym laptopie za sporą kasę...
Napiszcie proszę czy jest to powszechny problem, może właśnie tak się zaczyna problem migotania. Kupiłem maka w saturnie, więc mogę go wymienić bez konsekwencji, tylko gorzej jeśli jest tak w każdym egzemplarzu...

#7 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 24 lutego 2007 - 23:28

Jezeli wymieniasz komputer to musisz oddac wszystko. Aczkolwiek, ostatnio u mnie cos dziwnego sie stalo. Przy wymianie Maca Pro na nowy nie dali mi nowego pudla tylko komputer :/ Ciekawe jak teraz bedzie z gwarancja bo zawsze sie sprawdzalo jaki jest SN na obudowie i na komputerze i jak sie nie zgadzal to klapa. Jezeli oddajesz komputer DO NAPRAWY to wtedy nie potrzebujesz oddac nic innego oprocz golego kompa.

#8 munkey

munkey
  • 28 postów

Napisano 25 lutego 2007 - 09:28

Tylko tak jak mówiłem kupiłem maka w Saturnie w piątek i mogę wymienić go bez podawania przyczyny - nie chcę naprawiać, nawet jeszcze gwarancji nie podbiłem:) Zastanawiam się tylko czy mój problem jest nietypowy i po wymianie kompa go nie będzie, czy też jest to standard w tym modelu i trzeba zwyczajnie oddać do serwisu, a oni szybko i sprawnie to naprawiają.

#9 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 25 lutego 2007 - 17:46

Tylko tak jak mówiłem kupiłem maka w Saturnie w piątek i mogę wymienić go bez podawania przyczyny - nie chcę naprawiać, nawet jeszcze gwarancji nie podbiłem:) Zastanawiam się tylko czy mój problem jest nietypowy i po wymianie kompa go nie będzie, czy też jest to standard w tym modelu i trzeba zwyczajnie oddać do serwisu, a oni szybko i sprawnie to naprawiają.

Problem jest raczej typowy, prawdopodobnie większość MB C2D tak ma. Mojego nie oddawałem na gwarancji, poczekam aż się będzie kończyła (pewnie do tego czasu mi zżółknie obudowa i załapię się*na wymianę :grin: )

#10 munkey

munkey
  • 28 postów

Napisano 26 lutego 2007 - 11:21

Rzeczywiście chyba większość Macbooków C2D tak ma, tutaj potwierdzenie i sposób na sprawdzenie swoje maka: http://macanie.blox....2D-wadliwe.html
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko pójść za przykładem kolegi i poczekać na koniec okresu gwarancyjnego i oddać dopiero wtedy :) Pozdrawiam

#11 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 26 lutego 2007 - 12:31

ja nie mam, data produkcji 16 grudnia 2006, macbook c2d

#12 munkey

munkey
  • 28 postów

Napisano 26 lutego 2007 - 18:07

u mnie ten efekt nie wystepuje przez cały czas, także może sprawdź jeszcze kiedyś...

#13 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 26 lutego 2007 - 19:40

sprawdzilem piec minut temu, nie wystepuje, wpatrywalem sie cala minute, w ciemnym pokoju 30 % jasnosci, szara tapeta, wychylony ekran do tylu... nic :) ogolni jestem super wrazliwy na punkcie matrycy, jak mam jakis paproch, plame od palcow, czy krople czegos to zmywam i czyszcze matryce. nie zauwazylem zadnych zmian.

#14 pjw

pjw
  • 25 postów

Napisano 28 lutego 2007 - 20:25

Cześć. U mnie takie falowanie było praktycznie od samego początku. Poza tym jak komp jest zgaszony i ustawi się matrycę tak, żeby były jakieś refleksy, to to co jest pod najbardziej zewnętrzną wartwą LCD jest jakby pogniecione. Do tego dochodzą blade kolory. Generalnie cała matryca to zupełne dno. Mam nadzieję, że kiedyś się za to wezmą i któraś kolejna partia MacBooków okaże się bardziej dopracowana.

#15 munkey

munkey
  • 28 postów

Napisano 01 marca 2007 - 14:01

pjw - coś działałeś w tej sprawie? Ja jestem w stanie zaakceptować to falowanie i walczyć kiedyśtam na podstawie gwarancji, ale jeżeli problem dotyczy tylko części serii, to wymienię swojego maka, póki jeszcze mogę. Pls o info więcej osób na ile problem falowania jest powszechny w macbook'ach C2D. P.S. Problem nie jest związany z datą produkcji laptopa, moj Mac ma numer seryjny 4H705, czyli na mój rozum jest z lutego 2007, chociaż program http://www.chipmunk....applemodel.html nie rozpoznaje tego modelu, a raczej rozpoznaje go jako model z 1997 roku :)

#16 pjw

pjw
  • 25 postów

Napisano 06 marca 2007 - 15:39

munkey, póki co nic z tym nie robiłem. Planuję poczekać parę miesięcy (o ile zakwalifikują to do wymiany), może MacBooki będą wtedy bardziej dorobione, może załapię się na Leoparda (<- mam w ogóle na to szansę?). Poza tym równomierność podświetlenia ekranu pogorszyła się po dwóch miesiącach.

#17 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --&gt; The Right Side

Napisano 06 marca 2007 - 15:50

u mnie to samo, mam MB CD. faluje ekran i narozniki sie zaciemnily lekko. w sumie to czekam na wyklarowanie tematu u appla a wtedy oddam na gwarancji (kupilem 01.2007)... atak poza tym to te fale widac tylko ponizej 50% poziomu jasnosci matrycy - przynajmniej u mnie tak jest. Jak dam jasniej (czyli prawie zawsze) jest ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych