Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

New MacBook Air 11-inch vs. iPad

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 20 October 2010 - 20:28

Witam! Generalnie nie biorę udziały w dyskusjach na temat nowości zaprezentowanych na konfeencjach przed chwilą - jest zazwyczaj setki tysięcy wypowiedzi i każdy ma inne zdanie, ale tym razem chciałbym poznać Wasze odczucia. Ja soobiście czuję się troszkę zawiedziony tym, że Apple wypuśiło 11 calowego MacBook'a... Czy nie jest to jakiegoś rodzaju, może nie bezpośrednio, ale konkurent iPad'a...? Mam iPad'a, a teraz ten MacBook Air 11"... Tragedia :cry: Co Wy na to? Dobrze, że jest taki MacBook Air jedenstka?

#2 Vibez

Vibez
  • 120 posts

Posted 20 October 2010 - 20:37

To tylko sposób na przygarnięcie do familli Mac'ów iPadowo iPhonowych userów, don't worry. iPad wciąż będzie spełniał swoje zadanie.

#3 dzoners

dzoners
  • 37 posts

Posted 20 October 2010 - 21:21

Jak dla mnie rewelacje poza 2 poważnymi wadami: 1) bateria to chyba kpina 2) brak czytnika kart pamięci j/w Poza tym uważam, że to świetne posunięcie i w zaskakująco dobrej (w sensie nie tragicznej) cenie.

#4 guest

guest
  • 268 posts

Posted 20 October 2010 - 21:41

---------- Wpis dodano o 21:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:30 ----------

Jak mozna porownywac ipada do MBair ? Przeciez to dwa rozne urzadzenia.
Dla mnie ipad jest bardzo dobrym, ale jednak tylko uzupelnieniem PC.

Masz problem bo apple daje Ci wybor ?

Jak dla mnie rewelacje poza 2 poważnymi wadami:
1) bateria to chyba kpina
2) brak czytnika kart pamięci j/w

Poza tym uważam, że to świetne posunięcie i w zaskakująco dobrej (w sensie nie tragicznej) cenie.

Te 5h to faktyczny czas pracy, mierzony tak jak w ipadzie. Bije wiekszosc laptopow na rynku w podobnych rozmiarach.
Nie wspominajac o wersji 13".

Brak czytnika problemem ? / Dla mnie wielkim minusem jest brak podswietlanej klawiatury.

#5 dzoners

dzoners
  • 37 posts

Posted 20 October 2010 - 21:51

Tak brak czytnika jest problemem. Po co mam zgrywać wolniej zdjęcia kablem, skoro jest opcja czytnika? Nie ma podświetlanej klawiatury? Aż mi się wierzyć nie chce. W sumie komputer zmienię najwcześniej za jakieś 2 lata (chyba, że mój się calkiem rozsypie), wiec liczę, ze te wady zostaną naprawione w kolejnych generacjach. MBP ma podobno 10h tak? A Air jest w teorii mobliniejszy, czyli powinien mieć przynajmniej porownywalny czas pracy. Zwłaszcza, ze z procesorem szału nie ma.

#6 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 October 2010 - 21:59

a powiedzcie mi do czego jest taki super lekki, słaby macbook air? jedynie internet i office - a do tego jest przeciez ipad apple krytykowało netbooki a samo jednego wydało. bateria to kpina, tak jak procesor

#7 guest

guest
  • 268 posts

Posted 20 October 2010 - 22:50

Steve w swoim wystapieniu niejako skrytykował sposob mierzenia czasu pracy na baterii w laptopach, macbookach tez! Rzeczywisty jest daleki od deklarowanych. MBP 13" . 8-10h ? W moim, przy skreconych podswietleniu klawiatury i jasnosci ekranu na ethernecie nie jest nawet blisko 8godzin. 6.5h to max do uspienia. iPad to innka bajka, 7-8h easy. Trzeba poczekac na testy nowego air, ale spodziewam sie ze bedzie podobnie.

#8 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 20 October 2010 - 23:03

Mam iPad'a, a teraz ten MacBook Air 11"... Tragedia :cry:

Ale że co? Źle się czujesz ze świadomością że kupiłeś iPada a teraz wyszedł Air którego byś chciał czy ogólnie że Apple go wypuściło? iPad jest bardziej mobilny, skoro Ci odpowiada to nie ma problemu. Jak nie odpowiada to sprzedaj szybko, dołóż trochę i kup Air:) Ja osobiście nie widzę pomiędzy tymi dwoma urządzeniami jakiejś konkurencji.

#9 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 20 October 2010 - 23:14

apple krytykowało netbooki a samo jednego wydało. bateria to kpina, tak jak procesor

Jak najbardziej się zgadzam. Poza tym taka duża rozdziałka przy 11,6" nie będzie chyba zbyt komfortowa.

#10 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 21 October 2010 - 01:01

MBP ma podobno 10h tak? A Air jest w teorii mobliniejszy, czyli powinien mieć przynajmniej porownywalny czas pracy. Zwłaszcza, ze z procesorem szału nie ma.

Nie można porównać tych czasów, ponieważ zostały mierzone w różnych warunkach (mówił na konferencji, że teraz mają bardziej rygorystyczne pomiary).

edit-----

a powiedzcie mi do czego jest taki super lekki, słaby macbook air? jedynie internet i office - a do tego jest przeciez ipad

Nie, nie jedynie do tego. MacBook'a Air można wykorzystywać do wszystkiego tego co normalnego MacBook'a (trzeba się tylko liczyć z głośniejszym wentylatorem).
Jak forum długie i szerokie tyle jest zastosowań dla MacBook'ów, a więc również dla Air'a.
Core 2 Duo to nie taki zły procesor, a samemu Air'owi skrzydeł doda przede wszystkim SSD.
Myślę że w testach ten komputer wypadnie całkiem przyzwoicie, a już na pewno o niebo lepiej od poprzedniego Air'a.

apple krytykowało netbooki a samo jednego wydało. bateria to kpina, tak jak procesor

Czas pracy baterii jest podobno mierzony przy większym obciążeniu, a procesor jest o wiele lepszy niż w 90% netbook'ów (jadących na Atomach).

Pozdrawiam.

#11 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2010 - 11:33

Procesor porażką hmm nie sądzę Air na bank nadrobi dyskiem SSD wbudowanym w płytę główną myślę że w testach będzie na poziomie mojego MBP midi 2009 w podstawowej wersji z 2GB ramu i prockiem 2,26 GHZ ehh może i ja kiedyś się dorobię dysku SSD do mojego MBP myślę że wtedy to już by był demon jak dla mnie :)

#12 dzoners

dzoners
  • 37 posts

Posted 21 October 2010 - 11:53

Co do procesora to bym poczekał z oceną do testów wydajnościowych. Tutaj wcale nie musi być tak źle. A co do baterii to jednak sa to mistrzowie marketingu. Teraz wmawiają ludziom, ze ich 5h jest lepsze, niż ~7h jakie bez problemu można uzyskać np na asusie ul20v, czy na typowych netbookach pokroju asusa 1005.

#13 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2010 - 12:58

Fakt faktem te 5h to trochę skromnie jak na tego typu sprzęt ale wiem że te 5h jest trochę inne niż 7h na asusie a marketing marketingiem ale zbocze teraz trochę z tematu ale jeśli chodzi mi o baterie to chyba nie ma narazi laptopa który by wytrzymał na baterii tyle co najnowsze MBP i MBP midi 2009 one są mistrzami w swojej klasie i myślę że Air też dopracują i też będzie osiągał poruwnywalne wyniki myślę ze sam Lion 10.7 dużo wniesie w tym temacie

#14 michalspd

michalspd
  • 132 posts

Posted 21 October 2010 - 14:53

Te 5h na air'a to jest lepiej niż 7h asusa, bo asus jest na atomie, a air ma "prawdziwy" (laptopowy, nie netbookowy) procesor, poza tym jak dodać Mac OS X to mamy do wyboru 5h na wygodnym urządzeniu lub 7h na czymś co przyprawia o ból głowy i słynnego "pierdolca z powikłaniami". Inna sprawa to to że się przekonałem że 7h na asusie jest jeszcze bardziej optymistycznie wymierzone niż przykładowo 8-9h na moim MBP15".

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 21 October 2010 - 15:13

Posted Image
Posted Image

Ale bym chciał taki zestawik :)

#16 ziemo

ziemo
  • 20 posts

Posted 21 October 2010 - 16:43

Niektóre parametry faktycznie nienajlepsze, ale to nie ma być alternatywa komputera w którym jest wszystko i wszystko się na nim robi, tylko sprzęt typowo przenośny. Jak dla mnie jest ok i sam jestem zainteresowany jego kupnem, lecz w celach wyłącznie przenośnych - zajęcia na uczelni, jazda pociągiem, siedzenie w parku i sprawdzanie maili :) Wiadomo, że do pracy bardziej profesjonalnej potrzeba profesjonalnego sprzętu. A jeśli chodzi o przenośność, to dla mnie 11" air jest lepszym rozwiązaniem niż ipad. Podkreślam, że to tylko moja opinia, gdyż dla mnie akurat robi wielką różnicę fakt posiadania normalnej klawiatury przez to urządzenie, czego ipad nie oferuje (no chyba że dokującą, ale tej z kolei wszędzie nie zabiorę). Nie doczytałem tego dokładnie w internecie, ale moze ktoś z was wie kiedy ten 11" air będzie dostępny w Polsce?

#17 ciki12

ciki12
  • 572 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2010 - 18:08

Nowe Maki Air będą dostępne w Polsce od jutra ceny: Polskie ceny nowych MacBooków Air oraz pakietu iLife '11 kształtują się następująco: MC505PL/A MacBook Air 11" Core 2 Duo 1.4GHz/2GB/64GB flash/GeForce 320M 4 199 zł MC506PL/A MacBook Air 11" Core 2 Duo 1.4GHz/2GB/128GB flash/GeForce 320M 4 899 zł MC503PL/A MacBook Air 13" Core 2 Duo 1.86GHz/2GB/128GB flash/GeForce 320M 5 599 zł MC504PL/A MacBook Air 13" Core 2 Duo 1.86GHz/2GB/256GB flash/GeForce 320M 6 899 zł MC623A iLife ’11 Retail 199 zł Nowe produkty już od jutra mają być dostępne w iSpot i Cortland. Armago oraz pozostali resellerzy Apple w Polsce powinni mieć je w ofercie w ciągu najbliższych dni.

#18 trzesiu

trzesiu
  • 31 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 October 2010 - 12:42

Powiem szczerze, że od czasów PowerBooka 12'' czekałem na coś podobnego, mimo mniej i bardziej delikatnych sugestii Steve'a oraz świty z Cupertino, że "nie pójdą tą drogą". Z nowym rokiem odbieram nowe lokum od developera i walczę z miejscem na moje zabawki:). Dotychczas iPad był idealnym rozwiązaniem - teraz moja druga połowa stwierdziła, że może jednak MBA... Coś czuje, że wjadą oba, chyba że Mistrzowie Marketingu z Kalifornii do stycznia wypuszczą coś jeszcze i znowu zawali mi się koncepcja;):). A poważniej trochę: po pierwsze nie sposób tych urządzeń ze sobą porównać, długo by wymieniać dlaczego. Po drugie - MBA nie jest netbookiem, przynajmniej nie jest typowym przedstawicielem netbooków; poza wymiarami i brakiem ODD reszta to już typowy notebook. Czas pracy na baterii? Jeśli mam być szczery i o ile potwierdzą to testy "na żywo" - BARDZO dobre jak na notebooka! Tak naprawdę jedynym minusem jest dla mnie ilość ramu i standardowa dla Apple miła cena upgrade'u....

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users