Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Paralles - przy instalacji XP nie widzi cd/dvd

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 sheriff

sheriff
  • 5 posts

Posted 18 February 2007 - 14:23

Witam
Postanowiłem zainstalować Win XP pod OSX. Skonfigurowałem VM, wkładam płytę instalacyjną z Xp, wciskam power i po chwili dostaję komunikat:

Unable to open device/file Default CD/DVD-ROM

Próbowałem instalować również z obrazu dysku .dmg i komunikat ten sam.
Posiadam Imac 1.66GHz Intel Core Duo, 512 SDRAM, OSX 10.4.7, Paralles 3170.

Proszę o pomoc

---- Dodano 18-02-2007 o godzinie 21:12 ----
Już sobie poradziłem. :grin:
Stworzyłem obraz dysku .iso z Windą za pomocą Paralles Image Tools. W zakładce CD/DVD-ROM podałem link do wygenerowanego obrazu .iso, porem start i dopiero ruszyła instalacja XP :lol:

#2 kolodziejskim

kolodziejskim
  • 12 posts
  • SkądBieniewice (koło Błonia)

Posted 24 February 2007 - 22:49

hej... to typowy problem wszystkich programow typu virtual machine. generalnie jest tak ze np. vmware pod windowsa wylacza podczas swojej instalacji autoodtwarzenie CD. Dzieki temu po wlozeniu plytki system jej teoretycznie nie widzi. Po odpaleniu VM program podlacza sie pod naped i dziala... to samo jest w parllels... tworzysz nowa maszyne... dodajesz naped CD ale NIE wkladasz plytki... odpalasz maszyne... oczywiscie nie widzisz plytki bo jej nie ma... wkladasz plytke... MAC OS jej automatycznie nie rozpoznaje a parallels po wcisnieciu ENTER czy SPACJI czy ANY key :) nagle zauwaza plytke i instalacja rusza... u mnie zadzialalo... ps. czasami trzeba nacisnac maly klawisz restartu maszyny wirtualnej... ale zawsze pamietaj zeby plytke wlozyc dopiero po uruchomieniu maszyny a nie przed...

#3 ang12

ang12
  • 14 posts

Posted 30 March 2007 - 20:26

Potwierdzam /za radą Kolegów z forum/po bojach z tym problemem zastosowałam się do rady, przy czym przy drugiej instalacji programu nie miałam tyle szczęścia (samo wyjęcie płyty nie podziałało przy jedynie naciskaniu klawiszy stacja się nie odnalazła) więc przeszłam do drastyczniejszej metody i wyjęłam płytę, wyłączyłam maszynę i na nowo odpaliłam i ponownie wsadziłam płytkę i ruszyło!!! nie wiem czy ten sposób nie jest za drastyczny, ale u mnie wszystko działa bez zarzutu!!!

#4 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 30 March 2007 - 22:16

U mnie problem rozwiazało ... Zastosowanie innego nosnika XP ... tak jakby jeden z zastosowanych nie był bootowalny w VM ... :) Oba Oryginalne dodam z tym ze jeden dedykowany do Laptopa MaxData a drugi to zwykły OEM ten od MaxDaty dawał ww. komunikat pomimo ze w laptopie sie bootuje

#5 arekb

arekb
  • 1 posts

Posted 19 May 2007 - 08:44

podobny problem mam podobny problem mam mac booka, zainstalowalem paralles i nie udaje mi sie zainstalowac win XP pro; jak robie to w z dysku dostaje: Unable to open device/file Default CD/DVD-ROM jak tworze za pomoca Paralles Image Tool image disc to: (a) gdy robie to z dyskiem win XP w stacji pojawia sie: Image Tool cannot read data from Default CD/DVD-ROM. Make sure that the CD/DVD disk is inserted in the disk drive. Insert disk if necessary and restart Image Tool to repeat the operation. (B) gdy bez dysku, to generuje disc image x.iso (4kb) Jesli pozniej w czasie instalacji wskazuje lokalizacje disc image to nadal nie sie udaje zabootowac ... (robie to zarowno z dyskiem XP wlozony od poczatku instalacji, jak i wlanczanym w jej trakcie). czy ktos ma pojecie co robie zle lub jako mozna to zrobic inaczej?

#6 Darek.Wojtasik

Darek.Wojtasik
  • 13 posts
  • SkądLubuskie

Posted 19 June 2007 - 22:38

miałęm to samo, sprawdź w konfiguracji do jakiego kanału IDE masz podłączony CD. Mi standartowo podłączył do IDE 0:1, przełączyłem na IDE 1:0 i jest OK. Prawdopodobnie masz więcej niż jedną partycję, a parallels standartowo podłącza cd do 2 kanału w kolejce.

#7 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 27 June 2007 - 23:16

a jak sprawic zeby parrels uruchomil instalacje windowsa z ide 1:0 bo jak zmieniam w ustawieniach z 0:1 na 1:0 to parrales oznajmia mi, ze musi dodac jeszcze jeden naped wlasnie 0:1 i uzywa tego wlasnie i plyta nie dziala....

#8 tommy85

tommy85
  • 65 posts
  • SkądAlmere NL / Grójec

Posted 30 June 2007 - 21:13

Ja mialem identyczny problem nic nie chiało podzdziałac twożyłem pare kopii windows na dyskach startowych i nic. Puźniej jednak zdecydowalem sie zrobic obraz ISO i to podzialalo. Przy konfiguracji pocztąkowej ustawiłem żeby używał obrazu i bez problemu zaskoczyło.

#9 olund

olund
  • 15 posts

Posted 03 September 2007 - 19:25

Wiem że to nie najszczęśliwsze pytanie żeby nie powiedzieć głupie, ale czym i jak mam zrobić ten obraz ISO dysku z windowsem? Z góry dziękuję za odpowiedź Olund

#10 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 posts
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Posted 03 September 2007 - 19:34

Wiem że to nie najszczęśliwsze pytanie żeby nie powiedzieć głupie, ale czym i jak mam zrobić ten obraz ISO dysku z windowsem?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Olund

Narzędzia Dyskowe (programy --> narzeędzia -->) i póżniej zaznacz dysk i wybierz nowy obraz.

pozostaje później zmienić tylko rozszerzenie (ręcznie) na iso.

Pozdro

#11 olund

olund
  • 15 posts

Posted 13 September 2007 - 19:25

Dziękuję pięknie za pomoc :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users