Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja programów na innym dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2010 - 14:16

Czołem, Część programów chce się instalować tylko na dysku systemowym - czy jest jakiś sposób wymuszenia by np. aplikacje takie jak iLife/iWork byly zainstalowane na innym dysku (sama czesc aplikacyjna bez bibliotek)?? Po co? Chce zanabyc dysk SSD 40GB na system i moze byc malo przy programach ktore mam...

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 20 października 2010 - 14:22

Akurat iLife/iWork to tak niezbyt lubią leżeć poza /Applications niestety.

#3 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2010 - 14:25

Akurat iLife/iWork to tak niezbyt lubią leżeć poza /Applications niestety.

no wlasnie dlaczego? trial cs5 tez chce sie tylko zainstalowac na systemowym a miejsce leci...

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 20 października 2010 - 14:28

Wydaje mi się, że innej odpowiedzi niż 'bo tak' nie możemy Ci udzielić ;-)

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 października 2010 - 14:33

Dlaczego? No bo tak jest widocznie napisany że na sztywno ma poustawiane scieżki do /Applications i tyle, zapytaj programistów apple dlaczego poszli na łatwiznę tak to programując.

#6 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2010 - 14:40

skoro jest to unix to czy nie mozna podlinkowac /Applications na inny dysk?

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 20 października 2010 - 14:42

Nie próbowałem, ale na logikę powinno się dać. Spróbuj i daj znać, przyda się ta informacja.

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 października 2010 - 14:51

Podlinkować pewnie się da, ale ja myślałem że chcesz mieć część programów w /Applications, a część gdzieś indziej. A jak chcesz wszystko przenieść z /Applications gdzieś indziej to pewnie się da. --- Albo zamiast tworzyć link to zamontuj ten drugi dysk pod /Applications.

#9 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2010 - 14:57

Podlinkować pewnie się da, ale ja myślałem że chcesz mieć część programów w /Applications, a część gdzieś indziej. A jak chcesz wszystko przenieść z /Applications gdzieś indziej to pewnie się da.

---

Albo zamiast tworzyć link to zamontuj ten drugi dysk pod /Applications.

Docelowo wolalbym instalowac programy na drugim dysku w okreslonym katalogu, ale skoro (jak wynika z wątki) się nie da to pokombinuje z linkowaniem

#10 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 20 października 2010 - 15:13

Możesz podlinkować całe Application, wtedy system niczego nie zauważy, a ty będziesz tak naprawdę miał dokładnie to co chcesz.

#11 Piotr919

Piotr919
  • 50 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 grudnia 2010 - 15:27

Chciałbym odgrzać temat czy ktoś ma jakieś rozwiązanie, mam podobny problem ponieważ zainstalowałem SSD i dodatkowo zamiast CD ma dysk HDD w MBP13. Dzięki za informacje

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 10 grudnia 2010 - 17:01

Ale jakiego rozwiązania oczekujesz? Chcesz instalować aplikacje w innym miejscu, niż dysk systemowy? Masz w tym wątku konkretne info, jak to zrobić. Chcesz czegoś innego? Opisz swój problem.

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 grudnia 2010 - 10:36

Zamiast linkować całe /applications, można podlinkować konkretny .app na inny dysk. Trochę upierdliwe bo trzeba zainstalować klasycznie i następnie przegrać i zrobić link, no i może się rzucać przy kasowaniu - ale powinno iść.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych