Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czym otworzyć plik .ashx?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 19 October 2010 - 20:11

Mam problem z otworzeniem pliku .ashx <- jest to plik tekstowy. Otwierałem go za pomocą Safari i FF i nic..., tylko na IE na Windowsie mogłem go otworzyć :confused: Jest jakiś program lub plugin do otworzenia tego ma Maca?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24599 posts

Posted 19 October 2010 - 20:34

Tekstowy? To vimem ;-) Generalnie Internet mówi, że Safari umie (jeśli masz Adobe Readera). Ale to już doczytaj sam, wpis w Google 'ashx file mac' nie boli.

#3 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 19 October 2010 - 22:08

ashx to jest z ASP.NET, także jak w safari? To jest generowane na serwerze, podobnie jak php. To jest zwykły plik tekstowy, więc otwierasz to w czym chcesz, np. TextEdit. No chyba że o innym ashx mowa.

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 20 October 2010 - 06:31

Konkretnie chodzi mi o jakikolwiek cennik z tej strony - Kia Motors Polska | Cenniki

Żaden z dostępnych u mnie na Macu programów tego nie czyta :???:

#5 DeeCann-ca4ccd16fc

DeeCann-ca4ccd16fc
  • 39 posts
  • SkądWPR

Posted 20 October 2010 - 06:49

*.ashx to pliki ASP.NET tzw. handlery ktore obsluguja np przekierowania stron. W tym przypadku np cennikPicantoFL20091109.ashx kieruje cie na pdf'a z cennikiem ktory jest potwierany w przegladarce. Jak dla mnie troszke przekombinowali ale Safaryna czy FF u mnie spokojnie to otwiera.

#6 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 20 October 2010 - 11:10

*.ashx to pliki ASP.NET tzw. handlery ktore obsluguja np przekierowania stron. W tym przypadku np cennikPicantoFL20091109.ashx kieruje cie na pdf'a z cennikiem ktory jest potwierany w przegladarce. Jak dla mnie troszke przekombinowali ale Safaryna czy FF u mnie spokojnie to otwiera.

No wlasnie, w przegladarce. Na Windowsie tez otwiera sie przegladarce [IE] a na Macu probuje zapisac na dysk albo otworzyc, ale nie w przegladarce tylko w np. Pages...
W takim razie bym musial zmienic otwieranie sie tego pliku, tylko jak;)?

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 20 October 2010 - 11:12

Mają tam na tej stronie to zrąbane, bo to jest pdf to co ściągasz, zmień rozszerzenie z ashx na pdf i będzie ok. Mają zrąbane dlatego, że ten ashx generuje dynamicznie plik pdf, ale przy ściąganiu powinien plik mieć rozszerzenie pdf, a zrąbali sprawę i przychodzi pdf z rozszerzeniem ashx. Cała filozofia.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24599 posts

Posted 20 October 2010 - 11:13

U mnie bez żadnych zmian po kliknięciu odpala PDF-a w nowej zakładce.

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 20 October 2010 - 11:18

Tak ftpd, ale to zależy od przeglądarki, Firefox tego nie rozumie jeśli ma wysłany zły nagłówek, a w tym przypadku jest to nie wiedzieć dlaczego "Content-Type: image/jpeg", do tego ma inne rozszerzenie niż pdf i Firefox tego nie rozumie. Safari natomiast widocznie z tym sobie lepiej radzi i patrzy nie tylko na nagłówek i rozszerzenie, a też na content pliku i widzi w nim pdf i dlatego otwiera jako pdf. Co nie zmienia faktu ze mają to tam popsute i tyle.

W Safari też mi się odpala jako pdf w nowej karcie.

bar-trek - sciąganij to na dysk, zmień po prostu rozszerzenie z ashx na pdf i to wszystko.

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 20 October 2010 - 15:34

Wielkie Dzięki "macieks72"!
Zmiana na pdf pomogła ;)

swoją drogą dlaczego niektórzy tak komplikują sprawę dając takie rozszerzenia zamiast tych bardziej popularnych...
Jeszcze jest jedna strona, która normalnie działa pod Windowsem [IE] - AutoControl
tego też u siebie nie mogę włączyć :(

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24599 posts

Posted 20 October 2010 - 15:47

swoją drogą dlaczego niektórzy tak komplikują sprawę dając takie rozszerzenia zamiast tych bardziej popularnych...

Nie zrozumiałeś. Na serwerze nie ma 'pliku pdf', który sobie ściągasz, a który ci wstrętni twórcy na złość nazwali .ashx. Po stronie serwera działa sobie skrypt (program, jeśli Ci to ułatwi) który tego PDF-a generuje Ci na żywo, kiedy zechcesz go oglądać.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users