Jak w temacie, zaczęło się od safari, poźniej testowałem to zjawisko w chromie i operze. Żadna z przeglądarek po ponownym otwarciu nie pamięta ostatnio otwartych kart. Dzieje sie tak w przypadku zamknięcia poprzez "x" jak i cmd+Q, z wyjatkiem opery, tzn. jesli zamknę operę cmd+Q to po ponownym otwarciu otworzą się poprzednie karty, przy zamknieciu "x"em rownież karty znikają. Na podstawie tego, że dotyczy to wszystkich przeglądarek strzelam, ze to problem glebszy - tkwiący gdzieś w systemie, mac'a mam od niedawna i nie mam pojecia gdzie leży przyczyna. Macie jakieś pomysły:?::?:

Przeglądarki nie pamiętają ostatnio otwartych kart
Started by
Czupster
, 19 Oct 2010 12:22
3 replies to this topic
Posted 19 October 2010 - 12:22
Posted 19 October 2010 - 12:29
A w Safari jak dasz
History -> Reopen All Windows from Last Session
nie otworzą się wszystkie okna wraz zakładkami, które zostały zamknięte?
Posted 19 October 2010 - 12:38
Faktycznie, ostatnio otwarte karty sie otwierają, dokładnie tak samo jest w przypadku chroma i opery. Czyli wychodzi na to, że zakładki te są zapisywane, ale przegladarki nie korzystają z tego przy otwarciu, oczywiscie w opcjach przegladarek mam zaznaczone, aby po otwarciu przywracaly poprzednio otwarte karty (czy coś w tym stylu).
Posted 19 October 2010 - 16:23
Co do Opery i 'x' - ten przycisk w Mac OS X to nie zamknięcie aplikacji, tylko okna. Opera otwiera się z 'tymi samymi kartami, co przy zamknięciu (aplikacji)', czyli:
1) cmd+q zamyka aplikację i otworzy się w poprzednim stanie;
2) guzik zamyka okno, czyli w momencie (późniejszego) zamknięcia aplikacji zapamiętuje ona stan, w którym nie było żadnych otwartych kart (bo nie było okna) i otwiera się puste nowe okno.
Powyższa sytuacja jest jak najbardziej logiczna ;-) Rozwiązanie: zamykaj przez cmd+q.
Safari o ile dobrze pamiętam nie potrafi otwierać się 'samo' z ostatnio otwieranymi kartami, trzeba to robić ręcznie. Chrome - nie wiem, nie używam.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users