Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dziwne objawy w nowym MacBook PRO 15 - proszę o pomoc.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 LordSeir

LordSeir
  • 14 postów

Napisano 19 października 2010 - 10:15

Około miesiąc temu za kupiłem MacBook PRO 15 (2.66 specyfikacja 2010). Zauważyłem że od kilku dni dziwnie się zachowuje. Postaram się opisać występujący problem: 1) - w momencie podnoszenia go lub kładzenia na stole wydaje dziwne dźwięki w stylu tykania (niema różnicy czy jest włączony, uśpiony czy całkowicie wyłączony). 2) - w momencie kiedy jest podłączony do prądu jak go się dotknie palcami czuć tak jak by był namagnesowany lub po prostu dziwna energia jest pod palcami. Problem zanika jak się go dołączy od prądu i pracuje na baterii. Objawy te występują tylko jak jest podłączony na krótkim kablu. Jak zamontuje się oryginalny przedłużacz problem zanika. Czy to jest wina uziemienia a jeśli tak co można zrobić w przypadku krótkiego kabla? Może ktoś z was spotkał się z takim czymś i jest mi w stanie pomóc w ustaleniu przyczyny tych dwóch objawów. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 19 października 2010 - 11:00

1) A moze to SMS - choc dziwne ze na wylaczonym tak sie dzieje
Temat SMS poruszony tu - http://myapple.pl/dy...anie-dysku.html
2) Co do "przebicia" "uziemienia" czy jak to nazwac - to ja mam tak samo. Ale to nic dziwnego bo chyba kazdy mac alu ma cos takiego (czy to powerbook czy macbook pro)

#3 bimusiek

bimusiek
  • 106 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 19 października 2010 - 13:24

Co do 2, tak jak napisałeś laptop musi być uziemiony. Na forum dużo o tym było. Co do 1, jeśli jest wyłączony i tyka w trakcie kładzenia to może taki dźwięk wydaje metal z podłożem?

#4 LordSeir

LordSeir
  • 14 postów

Napisano 19 października 2010 - 19:33

Dziękuję za odpowiedzi.
Zaraz Wam przybliżę jeszcze dokładniej i ustosunkuję się do waszych porad i opinii.

1) A moze to SMS - choc dziwne ze na wylaczonym tak sie dzieje
Temat SMS poruszony tu - [url]http://myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/155681-macbook-stukanie-dysku.html[/url]

Nie wydaje mi się żeby to było coś związane z SMS bo ten problem jest zarówno jak komputer jest wyłączony jak i włączony. Dzwoniłem dziś do servisu i w zasadzie nic mi nie powiedzieli :( Zaproponowali tylko bym im wysłał sprzęt ale mi to zbytnio nie na ręke bo niedlugo wyjeżdżam do pracy i jest mi on potrzebny. Może jakieś inne pomysły ktoś ma?

Co do "przebicia" "uziemienia" czy jak to nazwac - to ja mam tak samo. Ale to nic dziwnego bo chyba kazdy mac alu ma cos takiego (czy to powerbook czy macbook pro)

No to chyba wszystko zależy od tego przedłużacza. A co do modelu to jak w temacie - MacBook PRO 15.

Co do 2, tak jak napisałeś laptop musi być uziemiony. Na forum dużo o tym było.

Sorki nowy jestem i jeszcze wszystkiego nie doczytałem, wybaczcie ;)

Co do 1, jeśli jest wyłączony i tyka w trakcie kładzenia to może taki dźwięk wydaje metal z podłożem?

Tyka nie tylko jak się go kładzie. Taki sam dźwięk wydaje jak sie go trzyma i lekko unosi albo przekręca w jego osi.

Dziś zaobserwowałem nawet taką tendencje że "tyka" w czasie pracy jak się np opiera dłoń po lewej stronie touch-padu jak stoi na stole. Dziwne naprawdę dziwne. Co to może być?

#5 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 19 października 2010 - 19:41

Mam to samo stuka mi cos jak podnosze macbooka mam tez nowy model pro 15 . wydaje mi sie ze to dysk twardy :) glowica albo talerze nie mam pojecia ale to bedzie dysk dwardy :) co do 2 pytania to napewno przebicie . trzeba uziemic kablem z bolcem :)

#6 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 października 2010 - 19:49

2) Co do "przebicia" "uziemienia" czy jak to nazwac - to ja mam tak samo. Ale to nic dziwnego bo chyba kazdy mac alu ma cos takiego (czy to powerbook czy macbook pro)

Aczkolwiek u mnie wystepuje tylko w polaczeniu z nieoryginalnym zasilaczem.

#7 LordSeir

LordSeir
  • 14 postów

Napisano 19 października 2010 - 19:52

A jest może dostępna gdzieś w sprzedaży przejściówka do zasilacza zamiast tej oryginalnej bez bolca z bolcem uziemiającym? Wygodniej jest mi po prostu włożyć do gniazdka zasilacz a nie dodatkowo instalować długi przedłużacz. (ale jestem wymagający hehe) Co do "Tykania" to czekam na kolejne opinie, sprawdzę wszystkie :) może jakaś będzie trafna.

#8 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 20 października 2010 - 01:01

W takim wypadku cos musi byc luzne wewnatrz. Wiesz moze poluzowala sie srobka mocujaca ramke dysku lub cos takiego. Choc z tego co mi sie wydaje pod prawa reka masz HDD a pod lewa baterie (patrzac z gory).

Tutaj mozesz zobaczyc jak wyglada w srodku -

#9 LordSeir

LordSeir
  • 14 postów

Napisano 20 października 2010 - 09:53

Nie chcę sam otwierać MacBook'a bo nie chcę czegoś popsuć, poza tym chyba bym gwarancje stracił. Jutro mam pojechać do servisu w Gdański może mi coś powiedzą nowego choć znając życie raczej będzie to bez jakiegoś konkretnego rezultatu.

#10 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 października 2010 - 10:28

Niektóre dyski tak mają, że stukają jak się je przechyla. Mam pod ręką kilkanaście dysków i wg szybkich testów Fujitsu i Hitachi stukają a Samsungi nie :-). Wymiana dysku na SSD definitywnie rozwiąże "problem". Co do problemu z uziemieniem: Wtyk angielski ma bolec uziemiający. Załóż do zasilacza wtyk UK, na to przejściówka UK -> EU.

#11 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 20 października 2010 - 10:42

Gwarancji nie stracisz (otwieranie dolnej pokrywy jest nawet opisane w instukcji obslugi) ale jasne jak juz jedziesz to daj go w dobre rece :P

#12 adimg19

adimg19
  • 301 postów
  • SkądWładysławowo, PL

Napisano 20 października 2010 - 17:41

1. Ma to samo... nie ma co sie przejmowac. Te dyski maja zabezpiecznie zapobiegajace uszkodzeniu dysku w razie upadku. Przy gwaltowniejszym ruchu parkowana jest glowica i wtedy slychac ten dzwiek.

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 października 2010 - 18:07

@up, człowieku, ale on to ma na wyłączonym komputerze, pomysł trochę następnym razem.

#14 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 października 2010 - 21:46

kurczę nie ma co wypisywać że coś nie tak. Jak działa wszystko jest ok. Albo przejść się do jakiegoś serwisu... Ja tak podchodzę do spraw tego typu...

#15 LordSeir

LordSeir
  • 14 postów

Napisano 15 lutego 2011 - 18:34

Minęło trochę czasu od ostatniego posta w sprawie "pykania". Do kraju wracam za parę dni więc chyba będę zmuszony oddać MBP to jakiegoś serwisu bo niestety przez prawie 4o miesięczne użytkowanie "pykanie" nie znikło a nawet się nasiliło. Pamiętam jak byłem przed wyjazdem w iSpocie w Gdańsku to mi powiedzieli że faktycznie słychać to co ja słyszę ale nic nie mogą poradzić. Jedynie to odesłać do serwisu. Prawdę mówiąc trochę się tego posunięcia obawiam bo nie wiem co będzie jak wróci do mnie z powrotem. Miałem kiedyś przypadłość że po servisie było jeszcze gorzej niż przed. A może komuś przez te 4y miesiące udało się ustalić co to może być. I dlaczego tak się dzieje nawet jak jest totalnie wyłączony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych