Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak wgrać soft do iphone 4

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 16 October 2010 - 22:06

Witam.Wgrywałem temat i mój iphone się powiesił.teraz wyświetla tylko płytkę i kabelek.Posiadam soft 4.0.1 ściągąłem umbrelą plik SHSH ale ma rozszerzenie 4.0.2 shsh.Telefon posiada simlock na angielską sieć.Jak NIE aktualizować telefonu do najnowszego softu.Jak ponownie wgrać 4.0.1 i ściągnąć simlock? Prosze o pomoc. P.S jestem totalnym laikiem

#2 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 11:13

W ustawieniach TinyUmbrelli weź opcję "Advanced" wybierz swój telefon oraz soft i poproś o pliki SHSH z Cydii, odpalasz serwer TSS, ściągasz soft (4.0.1 / 4.0.2 - bez różnicy), odpalasz iTunes, SHIFT + ODTWÓRZ, wybierasz pobrany soft, po instalacji i aktywacji robisz jailbreak (limera1n dla 4.0.1/4.0.2 lub jailbreakme.com dla 4.0.1). Po jailbreaku wchodzisz w Cydię i instalujesz ultrasn0w, który omija twój simlock. Uważaj tylko, aby nie aktualizować softu do wersji 4.1! Jeśli nie posiadasz karty z sieci, na którą jest simlock, radziłbym użyć limera1n, który aktywuje twój telefon. Po instalacji softu, gdy na telefonie pokazany jest kabelek i logo iTunes odpalasz limera1n i postępujesz według instrukcji. Sam niedawno wgrywałem czysty soft 4.0.1 (następnie jailbreak przez limera1n i ultrasn0w) do swojego 3GS wyżej wymienionym sposobem. Możesz również aktualizować soft do wersji 4.1 bez podnoszenia basebandu (TYLKO DLA IPHONE 4), jednak jeśli jesteś w tym zielony, bym to sobie odpuścił ;)

#3 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 15:00

Jobs dzięki,ale w zakładce advanced nie widze nigdzie wyboru telefonu i softu.Mam rozumieć,że wgrywam tylko soft pobrany przez tinyumbrella a nie ściągnięty z forum?Proszę o wyrozumiałość

#4 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 15:18

Hm. Najnowsza wersja TinyUmbrelli ściąga wszystkie SHSH dostępne dla Twojego telefonu naraz... Sprawdź PW, oczywiście twój telefon musi być podłączony przez kabel USB, aby ściągnać SHSH z serwerów.

#5 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 15:24

Jobs dzięki.Miałem własnie najnowszą wersję.Ta wersja podesłana ma potrzebne zakładki.Ale w polu postępu mam taki komunikat " Killing iTunes... Restart it to restore your device..."Co mam zrobić

#6 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 15:29

Jeśli już ściągnąłeś plik SHSH dla 4.0.1 to uruchom serwer TSS ("START TSS SERVER") oraz włącz ponownie iTunes i postępuj według napisanego poradnika od momentu wgrywania softa przez SHIFT (trzymając klawisz shift wcisnięty) + ODTWÓRZ, wybierając soft 4.0.1 ;)

#7 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 15:37

Bardzo długo pracuje tinyumbrella-tak ma być czy coś się zawiasiło?Zaznaczyłem soft iphone 4 io4.0.1 i nacisnąłem start to TSS.Tak miało być?I druga sprawa piszesz o poradniku,czyli kilka linijek wyżej.Dziekuję za poświęcony czas. program długo pracował i wywalił komunikat Recovery Device disconnected. Teraz spróbuję zapodać 4.0.2 może z nimsie uda.Wczesniej jakiś miesiąc temu zapisałem plik shsh ściągniety umbrellą.Tylko dlaczego mam tak małą wagę 59.5kB

#8 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 15:48

Po wybraniu softu w TinyUmbrelli (oczywiście podłączony telefon) wciśnij na górze "Save My SHSH", zajmie to max minutę, w okienku powinien pokazać się komunikat, że SHSH zostało pobrane, następnie odpalasz "Start TSS Server" i ODTWÓRZ z wciśniętym SHIFT'em w iTunes

Dołączona grafika

Te pliki zawierają tylko ciągi znaków, iTunes wysyła zapytanie do serwerów Apple, czy pozwolić Ci na instalację softa, w twoim przypadku (4.0.1) Ci odmówią, po uruchomieniu serwera TSS zapytanie jest kierowane do twojego komputera, a mając pliki SHSH zezwala Ci na instalację starszego oprogramowania, soft musisz pobrać ze strony, polecam: Klik !

#9 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 15:55

"Save My SHSH"nie podswietla sie ten przycisk!!!!???Potem jak mam rozumieć na raz iTunes i zapodać "Start TSS Server" znalazłem przyczynę braku aktywności przycisku.Brak wpisu w pozycję ECID?

#10 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 16:04

Opisze wszystko po kolei w podpunktach, może tak będzie łatwiej ;)

1. Podłączamy iPhone'a
2. Uruchamiamy TinyUmbrelle
3. Zaznaczamy "Advanced Option"
4. Wybieramy soft, w Twoim przypadku "iPhone 4 4.0.1 (8A306)"
5. Wciskamy "Save My SHSH"
6. Czekamy, aż program pobierze plik.
7. Pobieramy soft stąd - kilk !
8. W TinyUmbrelli wciskamy "Start TSS Server"
9. Włączamy iTunes, wchodzimy w zakładkę iPhone'a
10. Wciskasz i przytrzymujesz klawisz SHIFT (dla Windowsa, dla OS X jest to bodajże ALT) i klikasz ODTWÓRZ
11. Wybieramy soft pobrany w punkcie 7
12. Soft się instaluje,
13. Na telefonie pokazane jest logo iTunes i kabelek, włączasz limera1n i postępujesz według tego, co pisze w programie.
14. Włączasz telefon, wchodzisz w program limera1n (w telefonie)
15. Zaznaczasz Cydię i ją instalujesz
16. Włączasz Cydię -> Search -> ultrasn0w
17. Instalujesz ultrasn0w, po restarcie telefonu cieszysz się iPhone'm 4 bez simlocka

EDIT: Po podłączeniu telefonu pozycja ECID sama się wypełni

#11 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 16:13

piekny poradnik-Bardzo dziekuję.Ale jest problem z zapisaniem pliku pod przyciskiem Save My SHSH bez podania ECID.Wpisałem w to pole cyfre 1.Softu 4.0.1 nie pobrało wyświetlając,że nie jest zapisany natomiast 4.0.2 pobrało>nie wiem tylko czy Wpisanie jakiej kolwiek cyfry w pole ECID ma jakiś wpływ.Teraz zgodnie z Twoim opisem powinienem wgrać nowszy soft 4.0.2 bo tylko takie pliki ShSh mam dostępne?I postepować zgodnie choć wgrywam nowszy soft?
P.S ECID nie podświetla się po podłączeniu telefonu

#12 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 16:16

Jeśli posiadasz plik SHSH (ten pobrany wcześniej, o którym jest mowa w 1 poście) o nazwie 6465349582394235-iphone-4.0.2.shsh, to użyj tego numeru 6465349582394235 (to tylko przykład) jako ECID do pobrania SHSH dla 4.0.1 EDIT: jednak dla Ciebie jest to bez różnicy, czy zainstalujesz soft 4.0.1 czy 4.0.2, gdyż jailbreak musi zostać wykonany poprzez limera1n w celu aktywacji telefonu (zakładam, że nie posiadasz karty angielskiej sieci na którą jest simlock)

#13 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 16:27

niestety nie posiadam macierzystej karty,zreszta nie wiem na 100% na jaką sieć jest simlock.Wczesniejszy plik ma numer 3667734939020-iphone4-4.0.2 Wczesniej ściągnąłem soft 4.0.1 i 4.0.2 teraz jetsem uzależniony od pliku shsh jaki uda mi się sciągnąć-zależnie od wersji?Wpisując powyższy numer udało mi się ściągnąć 4.0.1 i 4.0.2 shsh. sorry,że spytam czy wpisywałeś ten numer ECID czy program sam go znalazł?Czemu u mnie go nie wykrywa?

#14 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 16:30

3667734939020 - to twój ECID ;) postąp według punktów, które wypisałem, a na 100% uda Ci się wgrać soft 4.0.1/4.0.2 ;) EDIT: być może nie wykrywa go, bo iPhone jest w trybie recovery

#15 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 16:38

ok! do dzieła! oby tylko sie udało!Tak IP jest w trybie recovery.Możesz jeszcze mi wyjasnić dlaczego w iTunes wskazuje się orginalny soft? Jaka jest pewność tej metody,że iTunes nie wgra najnowszego softu.Bo wyświetla komunikat,iż sprawdzi potem soft?

#16 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 16:43

w iTunes wskazuje się oryginalny soft od Apple - w tym przypadku 4.0.1/4.0.2, aby go zainstalować w iPhone'ie :P

#17 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 16:54

Czyli nie ma możliwości wgrania najnowszego softu jeśli podaje się scieżkę do niższego?

#18 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 16:59

Tak, wgra się ten soft, który ty wskażesz.

#19 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 17:07

No to teraz chwila prawdy.No cóż cykorię mam wielką :-) Limera1n ominie simlock bez aktywacji w itunes?Sorry to juz ostatnie pytanie.Tak bardzo wyrozumiałego człowieka dawno nie spotkałem.Jeszcze raz wielkie THX

#20 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 17 October 2010 - 17:11

Limera1n aktywuje twój telefon, aby ominąć simlocka będziesz musiał póżniej jedynie pobrać ultrasn0w z Cydii.

#21 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 17:29

Czy podczas instalacji Twojego softu nie miałeś jakiś błędów?Wszystko poszło gładko?Gdzieś wczesniej wyczytałem,że apple zablokowało możliwość wgrania starszych softów.Ale mam nadzieję,że sposób opisany przez Ciebie tego nie dotyczy?

#22 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 17 October 2010 - 19:36

Masz racje - Apple zablokowało możliwość instalacji innych niż najnowsza wersji oprogramowania. Właśnie dlatego Saurik postawił serwer który buforuje SHSH a semaphore stworzył Umbrelle dzięki której możesz zapisać SHSH na swoim komputerze. Instalacja wcześniejszych wersji oprogramowania jest możliwa TYLKO jeśli posiadasz SHSH dla danej wersji. //T

#23 syberka

syberka
  • 161 posts

Posted 17 October 2010 - 21:31

dyndas może pomożesz mi?Podczas instalacji pod koniec wywala błąd 1004,kasowałem wpis w plikach host,ale ciągle się tam pojawia.I tak w kółko

---------- Wpis dodano o 22:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:40 ----------

Jobs i dyndas BARDZO WIELKIE DZIĘKI udało się po chwilach zwątpienia przywrócic mojego IP4 do życia.Jobs wspaniały poradnik bardzo mi pomógł.Jesteście wielcy

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users