Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

NTFS/FAT - dyski zewnetrzne - widnows/mac

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Gajusz

Gajusz
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 February 2007 - 10:30

Witam,

To mój pierwszy post na forum, tak więc ukłony dla wszystkich

Po 15 latach używanie pc-ta przesiadłem się na maka i... jestem zakochany w moim jabłuszku :)
Jak pewnie wiekszość bhłych pc-towców mam dane na zewnętrznych dyskach NTFS, których (to już wiem) nie można zapisywac pod OX. Przejrzałem forum i znalazłem kilka tematów jak sobie poradzić z problemem (http://www.myapple.p...ad.php?t=31946). Nie mam odawgi jednak grzebac w terminalu, bo sie boje, ze jak coś źle nacisnę to moge miec problemy). Ponadto, w zalączonym linku jest kilka odpowiedzi od osób, które przeszły przez proces i nadal maja problem z odczytem/zapisem.

Z drugiej strony dowiedzialem się na tym forum, że format FAT32 pozwala na zapis/odczyt zarówno na maku jak i na pc-ecie. Dlaczego więc nie polecacie takiej opcji (przeformatować dysk i po krzyku) - przyznam się, ze jestem bliski tej opcji i proszę o pomoc w tym JAK sie formatuje dysk zewnetrzny uzywajac narzedzi OX?

Z trzeciej strony jednak, być może jest tak, że NTFS jest jednak lepszy. Ilość pc-towców, którzy będa przechodzic na "jabłkową stronę mocy" zapewne będzie rosnąć, a wraz z nimi pytania co maja zrobić zeby uzywac swoich dysków NTFS. Może warto by było zrobić jakąś "instrukcję" albo programik, który "za uzytkownika" bedzie wykonywał, te czynności opisane przez kogena? (tak przy okazji Pan w SAD, kiedy sie go zapytałem przed zakupem czy będe miał jakiś problem z dyskami zewnetrznymi, ktore uzywam na pc-ecie - powiedzial mi, ze "nie bedzie problemu - mac sobie ze wszytskim poradzi" wrrrrrrrrrrr

pozdrawiam,

#2 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 February 2007 - 11:30

Witaj. Cieszę się, że też się przesiadłeś - ja to zrobiłem 2 lata temu i ciągle się uśmiecham ;) Co do problemu to odpowiedzi mogą być przynajmniej 2: 1. FAT32 jest gorszy niż NTFS, zwłaszcza (jeśli nie jedynie) jeśli chodzi o zabezpieczenie dostępu do danych. Ale jeśli Ci to nie przeszkadza to przeformatuj i po sprawie. 2. Olej całkiem te badziewne systemy zapisu i sformatuj w Mac OS Extended (Journaled) - zapomnisz o dziwnych wymysłach typu defrag. Drugie najlepsze ale wtdy nie odczytasz dysku na PC... Formatujesz programem Disk utility w Applications-utililies: Pozdrawiam

#3 max_stonex

max_stonex
  • 11 posts
  • SkądFaulbach, Bayern, Niemcy

Posted 17 February 2007 - 12:57

przepraszam ze sie wtrace ale mam podobny problem otoz sformatowalem dysk zewnetrzny programem Disk utility w Applications-utililies i rzeczywiscie nie widze go teraz pod windwsem co mam teraz zrobic by to jakos przywrocic tzn bym znowu widzial dysk na pc

---- Dodano 17-02-2007 o godzinie 16:59 ----
oki juz sie udalo :)

#4 spoco

spoco
  • 1035 posts
  • SkądWawa

Posted 18 February 2007 - 12:28

totalcommander na winde ma wtyczki do odczytu roznych formatow dyskow... wiem na pewno ze ext i reiserfs obsluguje moze ma wtyczke i do makowego ;)

#5 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 18 February 2007 - 12:43

Na pewno jest jakiś program na windows do odczytywania HFS+ tylko teraz jak idziesz z filmem z wakacji do znajomych na "domówkę" to instaluj im za każdym razem program. FAT-32 w disk untility to MS-Dos...

#6 StaweB

StaweB
  • 75 posts

Posted 18 February 2007 - 13:04

Na pewno jest jakiś program na windows do odczytywania HFS+ tylko teraz jak idziesz z filmem z wakacji do znajomych na "domówkę" to instaluj im za każdym razem program.

http://myapple.pl/sh...ead.php?t=32768 ostatni post :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users