To mój pierwszy post na forum, tak więc ukłony dla wszystkich
Po 15 latach używanie pc-ta przesiadłem się na maka i... jestem zakochany w moim jabłuszku

Jak pewnie wiekszość bhłych pc-towców mam dane na zewnętrznych dyskach NTFS, których (to już wiem) nie można zapisywac pod OX. Przejrzałem forum i znalazłem kilka tematów jak sobie poradzić z problemem (http://www.myapple.p...ad.php?t=31946). Nie mam odawgi jednak grzebac w terminalu, bo sie boje, ze jak coś źle nacisnę to moge miec problemy). Ponadto, w zalączonym linku jest kilka odpowiedzi od osób, które przeszły przez proces i nadal maja problem z odczytem/zapisem.
Z drugiej strony dowiedzialem się na tym forum, że format FAT32 pozwala na zapis/odczyt zarówno na maku jak i na pc-ecie. Dlaczego więc nie polecacie takiej opcji (przeformatować dysk i po krzyku) - przyznam się, ze jestem bliski tej opcji i proszę o pomoc w tym JAK sie formatuje dysk zewnetrzny uzywajac narzedzi OX?
Z trzeciej strony jednak, być może jest tak, że NTFS jest jednak lepszy. Ilość pc-towców, którzy będa przechodzic na "jabłkową stronę mocy" zapewne będzie rosnąć, a wraz z nimi pytania co maja zrobić zeby uzywac swoich dysków NTFS. Może warto by było zrobić jakąś "instrukcję" albo programik, który "za uzytkownika" bedzie wykonywał, te czynności opisane przez kogena? (tak przy okazji Pan w SAD, kiedy sie go zapytałem przed zakupem czy będe miał jakiś problem z dyskami zewnetrznymi, ktore uzywam na pc-ecie - powiedzial mi, ze "nie bedzie problemu - mac sobie ze wszytskim poradzi" wrrrrrrrrrrr
pozdrawiam,