Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes i jakość muzyki importowanej z płyt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paradise

Paradise
  • 42 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2010 - 18:25

Witam mam następujący problem, importowałem parę płyt do iTunesa. Jedna płyta z nieznanej przyczyny przy odtwarzaniu bardzo "szumi" i "brzęczy" , po prostu tragiczna jakość :(. Usunąłem CD z iTunesa i zaimportowałem jeszcze raz, jednak nie dało to żadnego skutku. Sprawdziłem na wieży(hi-fi) i płyta ma dobrą jakość . Wie ktoś w czym tkwi problem?

#2 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 15 października 2010 - 18:32

A jaką masz ustawioną jakość ripowania? Poszukaj w ustawieniach iTunes. Wystarczająca powinna być AAC 256 kbps stereo, jeśli nie to bez kompresji.

#3 Paradise

Paradise
  • 42 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2010 - 18:57

Jakość mam AAC z ustawieniem iTunes Plus(126kb/s mono 256kb/s stereo, nigdy wcześniej nic tam nie ustawiałem. Jak mam ustawić bez kompresji?

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 października 2010 - 18:58

Niektore plyty maja specyficzne zabezpieczenia przed ripowaniem. Sprobuj najpierw zgrac tracki w wersji jak sa na plycie. Dopiero pozniej przerob je na AAC.

#5 Paradise

Paradise
  • 42 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 października 2010 - 18:20

Sprobuj najpierw zgrac tracki w wersji jak sa na plycie. Dopiero pozniej przerob je na AAC.

A jak to zrobić? Bo dla mnie to czarna magia :).
Dziś postaram się jeszcze sprawdzić czy daje coś opcja korekty dźwięku przy słabej jakości(mało czasu mam)

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 października 2010 - 10:38

Otworzyc plyte na explorerze (w Windows) albo Finderze i skopiowac pliki normalnie do jakiegoś foldery. Dopiero wtedy przenieść do iTunes i stworzyć wersje AAC.

#7 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 18 października 2010 - 17:26

Ekhem, płyta CD nie posiada nawet systemu plików... Winda pokazuje "skróty". Zabezpieczenia płyt CD? DVD rozumiem, ale płyty CD przecież nie mają żadnych – inaczej byłyby same ze sobą niekompatybilne. Wybierz AiFF lub Wave (dla windy lepiej Wave). Oba formaty są bez kompresji – dostaniesz dokładnie to, co na płycie. Ale szczerze – przy AAC 256 kbps różnicę z CD słychać na już naprawdę niezłym sprzęcie.

#8 Paradise

Paradise
  • 42 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2010 - 21:31

Ekhem, płyta CD nie posiada nawet systemu plików... Winda pokazuje "skróty".

Zabezpieczenia płyt CD? DVD rozumiem, ale płyty CD przecież nie mają żadnych – inaczej byłyby same ze sobą niekompatybilne.

Wybierz AiFF lub Wave (dla windy lepiej Wave). Oba formaty są bez kompresji – dostaniesz dokładnie to, co na płycie. Ale szczerze – przy AAC 256 kbps różnicę z CD słychać na już naprawdę niezłym sprzęcie.

Nie pomogło :(.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych