Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem - zewnętrzny dysk twardy WD Passport 250GB

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 trylobit

trylobit
  • 58 posts

Posted 15 October 2010 - 12:23

Witam.

Po raz pierwszy bootowałem windows'a na moim iMac'u z podłączonym zewnętrznym dyskiem twardym po powrocie
do Mac OS X otrzymałem komunikat:

Dołączona grafika

Po kliknięciu Initialze widzę:

Dołączona grafika

Czy da się odzyskać dane z dysku?

Czy jest jeszcze do używania, czy lepiej wyrzucić do kosza?

Z góry dziękuję za pomoc.

#2 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 15 October 2010 - 12:53

Próbowałeś na Windowsie sprawdzić?

#3 trylobit

trylobit
  • 58 posts

Posted 15 October 2010 - 13:22

Windows chce formatować.

#4 newburt

newburt
  • 354 posts
  • SkądWawa, NDM

Posted 15 October 2010 - 13:41

Dysk jest sformatowany najprawdopodobniej FATem, ale nierozpoznawalnym dlA OS X. Sposobem jest skopiowanie waznych danych pod Win i ponowne sformatowanie FATem pod OS X. Doslownie pol godziny temu mialem taka sytuacje. :)

#5 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 15 October 2010 - 13:57

Mi się to często zdarza z pendrive'ami.

#6 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 15 October 2010 - 14:05

W Volum Information widac ze to ExFAT. Jego natywne wsparcie posiadaja Vista i 7, do XP potrzeba poprawki od Ms, dostenpna tutaj : Download details: Update for Windows XP (KB955704)

#7 trylobit

trylobit
  • 58 posts

Posted 15 October 2010 - 14:05

Pod Windows mówi, że corrupted albo unreadable i że trzeba formatować.

Znalazłem to:

The Disk You Inserted Was Not Readable by this Computer

ale niestety w moim przypadku nie było backup BS i musialem zrobic Boot BS i to nie zajmuje chwili, tylko narazie w 20 minut zrobiło jakies 5-7%...

Mam nadzieje, że pomoże...

Jak odzyskam dane to wyrzuce ten dysk twardy i kupie jakiś pożądny... :/

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 October 2010 - 15:48

Wyrzucę dysk? Z nowym pewnie stanie ci się to samo jak się nie odmontowuje dysków tylko wypina wtyczkę.

#9 mmpv

mmpv
  • 54 posts
  • SkądDüsseldorf

Posted 15 October 2010 - 15:58

Podepnę się pod temat ja miałem podobną sytuacje z penem w trakcie wgrywania na niego danych odłączyłem od macka i wszystko szlak trafił. Mac go widzi ale ignoruje ale zastanawia mnie jedna rzecz czemu z 4GB nagle zostało 8MB na tym penie. Ktoś wie jak to naprawić? aha i próbowałem sformatować pod windom ale nie umie go sformatować cały czas wyskakuje jakiś błąd

#10 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 October 2010 - 16:07

'Jakiś błąd' powiadasz. Aha, fajnie, a teraz się zastanów czy komukolwiek ten 'jakiś błąd' cokolwiek mówi.

Skoro nic nie wiadomo tylko tyle że pendrive to spróbuj to niżej.

DiskWarrior 4 - The Disk Utility for Mac Disk Repair, Mac Directory Repair, Mac Disk Recovery, Mac Data Recovery

Albo na tym windowsie skoro nie chcesz odzyskiwać danych to usuń i załóż od nowa partycje, i wtedy formatuj. Albo na OSX, wszystko jedno.

#11 trylobit

trylobit
  • 58 posts

Posted 15 October 2010 - 19:22

Wyrzucę dysk? Z nowym pewnie stanie ci się to samo jak się nie odmontowuje dysków tylko wypina wtyczkę.

Za każdym razem odmontowuje dyski kolego. Wiec nie w tym problem.
Zamiast cwaniakować, mógłbyś sprobóbować pomóc.

#12 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 15 October 2010 - 20:44

Przecież napisali Ci już. Masz partycję w systemie plików ExFat, którego nie potrafi odczytać OS X. Jest on obsługiwany od Visty w górę, a w Windows XP z poprawką. Skopiuj ważne dane w Windowsie i przeformatuj dysk na inny system plików. Jeśli masz uszkodzony system plików spróbuj przeskanować go Scandiskiem. Jeśli nie zależy Ci na tych danych i dysku chcesz używać tylko na maku, to przeformatuj go w systemie OS X na HFS+.

#13 trylobit

trylobit
  • 58 posts

Posted 15 October 2010 - 21:37

exFat jest obsługiwany przez Mac OS X, bo używałem ten dysk w tym formacie już ponad rok. Niestety testdisk nie dał rady. OK, poszukam rozwiązania na anglojęzycznych forach. Jak mi się uda uratować dane to dam znać.

#14 mmpv

mmpv
  • 54 posts
  • SkądDüsseldorf

Posted 16 October 2010 - 10:08

Ok w załączniku są screeny z tego błędu co i wyskakuje po sformatowaniu go na HFS+ też nic. A pod windom go nie sformatuję bo nie mam windowsa

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users