Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Podłączenie TV za pomocą HDMI

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 October 2010 - 20:02

Witam Proszę o pomoc. Podłączyłem TV za pomocą przejściówki MINI Displayport - HDMI do MacBooka. Obraz wyświetla się na obu ekranach. Co zrobić aby wyświetlał się tylko na TV a ekran w MB był wygaszony ? pozdrawiam W.

#2 Zwickau

Zwickau
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 October 2010 - 10:09

Download InsomniaX for Mac - Disable sleep mode on an Apple Laptop. MacUpdate Mac Software Downloads

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 17 October 2010 - 10:43

Zamknąć klapę mając podłączony zasilacz - wtedy dodatkowy soft nie jest potrzebny.

#4 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 19 October 2010 - 09:55

Witam
Proszę o pomoc.
Podłączyłem TV za pomocą przejściówki MINI Displayport - HDMI do MacBooka.
Obraz wyświetla się na obu ekranach. Co zrobić aby wyświetlał się tylko na TV a ekran w MB był wygaszony ?

pozdrawiam
W.

przyciemnić na maksa ekran :)

#5 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 October 2010 - 20:25

Zamknąć klapę mając podłączony zasilacz - wtedy dodatkowy soft nie jest potrzebny.

A czy to nie uśpi systemu ?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 19 October 2010 - 20:32

Jeśli będzie podłączony zasilacz i zewnętrzny monitor/telewizor - nie.

#7 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 October 2010 - 09:37

Jeśli będzie podłączony zasilacz i zewnętrzny monitor/telewizor - nie.

dzięki
Dziś przetestuję.

#8 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 09:43

Niestety mimo podłączonego zewnętrznego monitora po zamknięciu klapy w MB całość zostaje uśpiona :(

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 10:23

hm, inaczej. to uśpi system. ale można go wybudzić nawet jak komputer jest zamknięty. (klawiaturą, myszką, chyba nawet jakimś donglem USB) been there, done that zawsze też można skorzystać z front row ;]

#10 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 14:49

hm, inaczej.
to uśpi system.
ale można go wybudzić nawet jak komputer jest zamknięty. (klawiaturą, myszką, chyba nawet jakimś donglem USB)
been there, done that

zawsze też można skorzystać z front row ;]

Mimo wszystko to jest jakaś proteza. Szkoda, że nie ma na to rozwiązania systemowego.

#11 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 02 November 2010 - 16:09

a jak chciał byś obsługiwać komputer bez żadnej myszki, klawiatury, czy innego dongla z zamkniętą klapą??

#12 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2010 - 16:14

systemowy to jest front row od tego raczej ;]

#13 nemesisss

nemesisss
  • 377 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 November 2010 - 09:50

a jak chciał byś obsługiwać komputer bez żadnej myszki, klawiatury, czy innego dongla z zamkniętą klapą??

Gdybym chciał sterować, to mam Rowmote, iTeleport i RemoteVLC. Ale nie sterowanie jest najważniejsze czy zamknięcie klapy.
Gdy podłączam TV do MB aby oglądać film, to przeszkadza mi to, że świeci się ekran w MB.

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 November 2010 - 09:57

pilotem też przecież obudzisz komputer, c'nie? mi się jakoś przed chwilą udało. no i soft do oglądania filmów chyba wygasza drugi monitor? front row tak robi.

#15 tomit

tomit
  • 140 posts
  • SkądCzęstochowa / Kraków

Posted 25 November 2010 - 01:09

No ale przecież wystarczy przyciemnić ekran do 0 i wtedy on się wyłącza całkowicie - więc w czym problem? i po co tak kombinować z zamykaniem klapy, pilotami i innymi? Najprostsze rozwiązania często są najlepszymi ;)

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 25 November 2010 - 01:12

'Najprostsze' to jest japko+shift+eject, a nie jakieś przyciemniania.

#17 gieza

gieza
  • 709 posts

Posted 25 November 2010 - 02:03

Ale zdaje się, że gdy tylko wykona jakikolwiek ruch kursorem lub naciśnie dowolny klawisz na klawiaturze to ekran się włączy. Ten skrót to tak jakby "usypia" ekran do chwili wykonywania kolejnych czynności na komputerze.

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24376 posts

Posted 25 November 2010 - 02:20

No tak. Ale skoro odstawia komputer na bok, to nie będzie ruszał kursorem ;-)

#19 k_florek

k_florek
  • 2 posts
  • SkądMlawa, Poland

Posted 29 November 2010 - 16:38

Witam, Koledzy mam problem z podłączeniem maca do TV fullHD przez kabel minidisplay - HDMI. Pytanie to pasuje do tego wątku mianowicie: Podłączam kabel do maca i TV i sprawa wygląda następująco: - na macu mam normalną rozdzielczość i wszystko ok, natomiast na TV nie mam żadnych ikon tylko różową tapetę tą z gwiazdami, i jak pojadę myszką w lewo to kursor pojawia mi się na TV ( zaznaczam, że wtedy rozdzielczość na TV jest ok 1080p. - gdy włącze "odbicie lustrzane ekranów" - na TV pojawia się pulpit, JEDNAK ROZDZIELCZOŚĆ JEST GORSZA, niby pisze 1080p ale brak ostrości itp, - gdy ustawię 1 ekran (maca) nad ekranem TV ( w opcjach ) wtedy mam obraz żyleta ale oczywiście nie widzę całego pulpitu tylko dół i do połowy Moje pytanie jest: Jak ustawić, żeby na TV było piękne 1080p i normalny cały pulpit a nie dzielone z mac'iem ?? Miał ktoś podobnie? Dodam także, że w ustawieniach TV zmieniałem dopasowanie ekranu ale to nie przynosi pożądanego efektu .

#20 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2010 - 19:23

ustaw sobie telewizor jako główny ekran i tyle.

#21 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 posts
  • SkądStrzegom, Poland

Posted 05 December 2010 - 19:05

Mam podobny problem jak k_florek z tym dodatkowo, że nie mam dźwięku na tv - czy to normalne, że hdmi nie transmituje dźwięku? to zależy od ustawiń systemu?

#22 tomit

tomit
  • 140 posts
  • SkądCzęstochowa / Kraków

Posted 06 December 2010 - 01:14

@up minidisplay-HDMI przekazuje dźwięk ale w modelach MBP od 2010 r. Wcześniejsze tylko obraz. Musi też być nowszy kabel. Są starsze za ok 30-40 zł, ale one nie przekazują dźwięku. Poszukasz na google/allegro to znajdziesz też te w których zaznaczone jest, że przekazują dźwięk. Cena od ok 60zł (może i są tańsze ale nie widziałem)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users