Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Odpadł przycisk głośności - proszę o radę - samodzielna wymiana

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 13 October 2010 - 12:07

Czy ktos moze doradzic i opisac swoje doswiadczenia. Chce sie za to sam zabrac, poki co, zakupilem zestaw srubokretow i w ramach "zbadania terenu" rozkrecilem polowe telefonu i zlozylem z powrotem - wszystko dziala wiec wydaje mi sie, ze z pelnym rozkreceniem, aby dostac sie do glosnosci, tez sobie poradze. Pytanie jest tylko takie: czy wystarczy zakupic sam przycisk od glosnosci i montuje sie go do jakiegos elementu wewnatrz telefonu ? cz moze musze zakupic i przycisk i ten element do ktorego on jest przymocowany. Napiszcie prosze czy wiecie jak wyglada samo miejsce mocowania tego przycisku. Druga sprawa: troche mnie niepokoi brak tutoriali czy filmikow na youtubie prezentujacych wymiane akurat tego przycisku. Pelno jest za to filmow z wymiana baterii, wyswietlacza czy tez modulow wifi albo jack'a. Czyzby odpadniecie przycisku od glosnosci bylo az tak rzadka usterka czy tez moze naprawa jest tak skomplikowana ?

#2 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 13 October 2010 - 12:39

Przycisk głośności to tylko obudowa która po drugiej stronie ma jakiś cypelek który po naciśnięciu przez Ciebie, nadusza jakąś małą część, mikroelement który odpowiada za regulację dźwięku. Zobacz czy wraz z tym przyciskiem nic więcej nie odpadło. Jak ci się to stało? Przycisk wewnątrz złamał swoje zawiasy i odpadł czy na co to się trzyma? Miałem tak z myszką od komputera (cena to 260 zł więc nie odpuściłem). Od wciskania wyrobił się prawy przycisk ( w sensie, że obudowa). Tak jak mówiłem wcześniej, właśnie ten cypelek starł mi się w mojej obudowie i żeby nacisnąć prawy musiałem mocniej dociskać. Po rozebraniu z obudowy sprawdzałem czy ten mikroelement działa, czy to rzeczywiście wina obudowy. Okazało się, że tak. Sprawdź czy u ciebie nic się nie stało z "prawdziwym" przyciskiem, czy teraz to tylko wina tego "wizualnego" guziczka, który Ci odpadł. Jeżeli tak to kup nowy i go zamontuj. EDIT: a jeżeli nie umiesz zamontować a jesteś pewien, że tylko wypadł i nic się nie stało z prawdziwym przyciskiem to oddaj go do serwisu. Zawsze masz pretekst żeby polemizować w sprawię ceny, jeżeli będą chcieli Ci wkręcić, że do wymiany nie poszedł tylko plastik/obudowa.

#3 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 13 October 2010 - 14:10

Te mikrozlacza dzialaja wysmienice, normalnie dzialaja po wduszeniu paznokciem, odpadla tylko ta srebrna blaszka (ale sie zgubila ;) ) Czy wiesz jak te blaszke umocowac ? tzn. chodzi mi o kwestie czy moze nie popsul sie jakis element przy mikrozlaczu, ktory jest odpowiedzialny za trzymanie blaszki i wtedy kupienie nowej i tak nic nie da. Do serwisu nie chce oddawac, bo lubie takie "grzebanka" ;) poza tym jest juz po gwarancji.

#4 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 13 October 2010 - 14:18

Przykro mi, nigdy nie montowałem tego guzika. Ale w nieautoryzowanym serwisie nie poproszą cię chyba o gwarancje? :)

#5 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 14 October 2010 - 10:10

Ponawiam pytanko

#6 japek

japek
  • 779 posts

Posted 14 October 2010 - 11:00

O ile dobrze pamiętam jak rozkręcałem telefon i wymieniałem taśmę jack (właśnie ta na której są przyciski głośności), to sam przycisk jest przykręcony dwoma śrubkami od środka do boku telefonu. Spójrz tutaj, widać to na zdjęciu 19 i 20: Installing iPhone 3G Headphone Jack - Page 7 - iFixit

#7 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 14 October 2010 - 11:28

O ile dobrze pamiętam jak rozkręcałem telefon i wymieniałem taśmę jack (właśnie ta na której są przyciski głośności), to sam przycisk jest przykręcony dwoma śrubkami od środka do boku telefonu. Spójrz tutaj, widać to na zdjęciu 19 i 20: Installing iPhone 3G Headphone Jack - Page 7 - iFixit

Czyli Twoim zdaniem wystarczy zakup TEGO i przykrecenie tymi srubkami od środka ?

#8 japek

japek
  • 779 posts

Posted 14 October 2010 - 11:32

Byś musiał rzucić okiem w jakim stanie jest ta blaszka która to wszystko przytrzymuj. Jeżeli z nią jest wszystko ok, przycisk który pokazałeś powinien wystarczyć.

#9 dj_rdx

dj_rdx
  • 200 posts
  • SkądWawer, Warszawa, Poland, Poland

Posted 14 October 2010 - 14:45

ale jeśli odpadło tylko srebrne wykończenie, a po wciśnięciu paznokciem to działa to po co wymieniać taśmę?! jak jesteś z warszawy albo okolic to mam takie wykończenie to mogę Ci to zrobić... kwestia cieniutkiego paseczka z taśmą dwustronną... tzw. kosmetyka taśma to taśma, na niej są guziki membranowe do przekazywania 'poleceń', Power Button i przyciski głośności to odrębna sprawa.

#10 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 15 October 2010 - 00:16

Dzieki za pomoc, ale z P-nia mam troche za daleko do Ciebie ;) czyli reasumujac: kupuje te blaszke i montuje ja na tasme dwustronna ? Rozumiem, ze aby to uczynic musze i tak rozbierac telefon ?

#11 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 15 October 2010 - 07:02

Będzie na bank wygodniej ; P

#12 dj_rdx

dj_rdx
  • 200 posts
  • SkądWawer, Warszawa, Poland, Poland

Posted 15 October 2010 - 17:15

nie musisz robierac telefonu... moze i bedzie wygodniej, ale wyjecie tych guzikow jest mega problematyczne! uwierz... wiec wklej do srodka tej 'blaszki' jak to mowisz tasmę i dociśnij do klawiszy. To będzie wygodniejsze niż odkręcanie wszystkich śrubeczek

#13 Bernioleq

Bernioleq
  • 211 posts
  • SkądNiemcz, Poland

Posted 15 October 2010 - 17:33

Ale on zamawia przycisk, a nie blaszkę i jak to przyklei to będzie mu strasznie odstawać. Po prostu rozkręć iPhone'a, podnieś ramkę, wyjmij stary przycisk, włóż nowy, złóż go z powrotem.

#14 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 posts

Posted 11 July 2011 - 15:26

Mam ten sam problem. Czy taki przycisk będzie pasował do 3GS? Przykleja się to od zewnątrz, czy trzeba zdejmowac tylny panel i przykręcać jak w linku @japek?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users