Time Machine - Jak to naprawdę działa?
Posted 10 January 2011 - 22:05
Posted 10 January 2011 - 22:14
czy zewn hdd ma być cały czas podłączony, czy podłączać od czasu do czasu?
Twój wybór.
Jak masz włączony komputer i podłączony Time Machine, to backupy robią sie automatycznie, co zadany czas.
Jak podłączasz sporadycznie, backup robi się rzadko, trzeba pamiętać o TM i ryzyko jest większe.
Wybór należy do ciebie.
Posted 10 January 2011 - 22:38
Niestety jak podejmowałem decyzje to jeszcze nie było dostępne w PL i wybrałem My Book World Edition II . Bezproblemowo współpracuje z TM na dwóch MB. Sieć WiFi N i zapominasz co to backup. Przy okazji używam go jako normalnego File Servera.
Co ważne w obu przypadkach masz dostęp do dysków, więc możesz je sobie wymienić na większe w miarę potrzeb.
Posted 10 January 2011 - 22:43
Posted 10 January 2011 - 22:46
Backup ma sens jak bezpiecznie leży i czeka na potencjalny restore.
To najlepiej nagrywać wszystko na płyty CD

Posted 10 January 2011 - 22:53
To najlepiej nagrywać wszystko na płyty CD
nośnik backupu musi mieć pojemność stosowną do wielkości backupu, no ale jak Ci się mieści to nie widzę problemu, nawet na dyskietkę

btw: na dyskietkę da się nagrać całą walkę Gołoty, ta najkrótsza nawet w HD wejdzie

Posted 10 January 2011 - 22:58
Posted 10 January 2011 - 23:08
Posted 11 January 2011 - 00:31
TM wczoraj sformatowałem (kolejny raz) tę partycje Time Machine i kopia nagrała się na nowo (około 260GB), wszystko był ok, ale dziś wszedłem w preferencje TM, tam pokazuje, że następna archiwizacja ma być po podłączeniu dysku - myślę dobrze - podłączam, ale po tym automatycznie przesuwa się czas na późniejszy, gdy do niego dojdzie znowu się przesuwa, o co chodzi?
A pokaż jakie masz wykluczenia archiwizacji.
Posted 11 January 2011 - 00:50
Dla mnie backup to ostatnie 30 dni. Wszystko starsze wędruje na dyski 2.5 i wyjeżdża z domu.
Masz na myśli archiwum czy backup - bo to 2 różne sprawy. Backup to kopia żywego systemu, pozwalająca go przywrócić w przypadku awarii żelastwa. Nowe żelastwo+restore i masz z powrotem system, to co ma więcej niż 30 dni _u ciebie_ jest poza zainteresowaniem i idzie do archiwum - rozumiem że taką masz specyfikę pracy że na taki proces możesz sobie pozwolić. Ja np do archiwum mogę przenosić dane po 6 miesiącach, bo moje dane mają akurat taką specyfikę

Posted 11 January 2011 - 09:32
Backup powinien być (poza nagrywaniem go) w offline - odłączony od prądu itd. Jakiś skok zasilania może uszkodzić na raz i kompa i backup. .
Dżezus!
Wy naprawdę nigdy, i nikt, nie używa w domu UPS-a!!!???
Serio!?
Przecież nawet najtańsza wersja UPS-a, powiedzmy, jakiś dziadowski Ever, zabezpiecza przed takimi wypadkami i pozwala w razie czego pozamykać wszystkie aplikacje, na spokojnie.
Mocniejsze wersje, mam APC 600, pozwalają jeszcze pracować, bez prądu w sieci, ponad 40 minut.
Posted 11 January 2011 - 11:50

Posted 11 January 2011 - 12:10
yahol - bateria w laptopie to niezły UPS
Eh, ja to wiem.
Ale mowie tu o dyskach i stacjonarkach!
Miniaca i PC trzymam na UPS-ie i wszelkie sztuczki elektrowni z przepięciami, zanikami, są dla mnie zupełnie nieistotne.
Posted 11 January 2011 - 12:23
Posted 11 January 2011 - 15:36
Dżezus!
Wy naprawdę nigdy, i nikt, nie używa w domu UPS-a!!!???
Serio!?
Przecież nawet najtańsza wersja UPS-a, powiedzmy, jakiś dziadowski Ever, zabezpiecza przed takimi wypadkami i pozwala w razie czego pozamykać wszystkie aplikacje, na spokojnie.
Mocniejsze wersje, mam APC 600, pozwalają jeszcze pracować, bez prądu w sieci, ponad 40 minut.
Awaria zasilacza, z resztą nie mam zamiaru Cię przekonywać, robię w branży IT 20 lat, napisałem jak wygląda backup i że powinien mieć kopię offline - i to Ci powie każdy informatyk który ma jakąś serwerownie czy system pod sobą. Ktoś kto przemyśli sprawę weźmie sobie do serca. A Ty możesz robić jak uważasz - w końcu to Twoje dane - jak sądzisz że ups da radę to ok, ja swoje widziałem, szczególnie po burzy, zalaniu wodą itd. Ocalały TYLKO backupy offline.
Posted 11 January 2011 - 16:19
Nie musisz mnie przekonywaćAwaria zasilacza, z resztą nie mam zamiaru Cię przekonywać, .

Komputer+monitor+dysk Time Machine, trzymam na UPS-ie.
Uruchomiony komputer = uruchomiony Time Machine w sekwencji 60 minutowej.
W sumie:
-pad sytemu = mam kopie Time Machine
-elektrownia puści 360V,albo wyłączy prąd = mam40 minut na reakcje.
Nic mi się nie spali,nic mi nie zniknie.
Przed zalaniem,przez burze, żonę itepe niestety nic nie uchroni - mowie o domowych warunkach.
Posted 11 January 2011 - 17:51

Posted 12 January 2011 - 01:25

Posted 12 January 2011 - 01:34
Posted 12 January 2011 - 01:41
Posted 12 January 2011 - 01:42
nie wchodźmy może w elektronikę ok? Wiesz co to np falownik i że się może uszkodzić?
Wiem

Właściwie nie offtopujmy, nie o tym jest temat

Posted 12 January 2011 - 09:47
Jak może UPS oddać 360V?
Jasne nie róbmy off topu

Na mój rozum - on nie oddaje, on ma te przepięcie zatrzymaći nie pościć dalej

I to robi.
Posted 06 January 2014 - 01:43
Posted 08 January 2014 - 12:48
- twoje rozwiązanie nijak ma się do poważnego backupu ponieważ nie masz nawet raid'a
- ilość miejsca w obu przypadkach (projekty, backup) szybko zapełnią dyski
- obecnie masz jakieś 0,5 roku by się przesiąść na jakiegoś nas'a bo takie zabezpieczenie może być na zdjęcia z wakacji, ale nie do pracy
Inwestycja jest możliwa w 2strony:
taniej: dalej po usb (np 3.0) lub FW + kopie w chmurze - minus: ilość cierpliwości w zależności od uploadu (można iść spać nawet)
drożej: router/switch na 1Gb i dostosowane inne elementy sieci do tego (domyślam się, że pracujesz w domu, więc pozostaje pewnie karta sieciowa kompa) + NAS z dwoma dyskami 4GB.
Opinia jest moją subiektywną wypadków przy pracy i skłaniałbym się do NAS + np. dropbox na sprawy szczególnie ważne. NSA i służby wywiadowcze innych narodów sobie co najwyżej poogląda Twoje projekty i dopóki nie masz nic co ich interesuje to myślę, że nie będą tego oglądać za często - w końcu robią to boty.
pozzdro, aa
Posted 08 January 2014 - 13:00

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users