Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Norton Ghost for Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 15 lutego 2007 - 21:27

Witam,
czy istnieje odpowiednik Norton Ghost na Maca'a
Oczywiście znam programy jak CarbonCopyCloner, SuperDuper jednak chodzi mi o program, który będzie miał funkcję możliwości zrzucania obrazu systemu na plytke DVD i możliwoś ć odzyskania obrazu systemu z niej. (taką*funkcję mam Ghost for Win)

#2 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 15 lutego 2007 - 22:59

Witam,
czy istnieje odpowiednik Norton Ghost na Maca'a
Oczywiście znam programy jak CarbonCopyCloner, SuperDuper jednak chodzi mi o program, który będzie miał funkcję możliwości zrzucania obrazu systemu na plytke DVD i możliwoś ć odzyskania obrazu systemu z niej. (taką*funkcję mam Ghost for Win)

Nigdy to Ci się nie przyda - Mac OSX to nie Windows.

PS.
Ja używam Backup z pakieciku softu dołączonego do dotMaka (archiwizuje tylko teczkę domową bo po co więcej?)

PS2
2 systemu "zapasowego" też nie trzeba na Makach ;-)

Za tę przewidywalność pracy kocham Maki... ;-)

pozdr.

#3 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 15 lutego 2007 - 23:08

To co piszesz to prawda. ale... potrzebuje... Administruje sewer maili na Mac OS X Server i chce być w 100% pewien, że będę miał jeszcze jedno koło ratunkowe w razie problemów. Mam zrzucony obraz dysku na dysk przenośny, ale podoba mnie się idea obrazu systemu na płytach DVD i szukam rozwiązania

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 15 lutego 2007 - 23:11

Cały system ci się mieści na jednej płytce DVD? Gratuluję gospodarności :) Nie lepiej archiwizować tylko istotne elementy? Nawet za pomocą systemowych rozwiązań?

#5 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 15 lutego 2007 - 23:16

Cały system ci się mieści na jednej płytce DVD? Gratuluję gospodarności :)

Widać, że nie znasz Norto Ghost. Czy ktoś*mówił, że na jednej płycie obrazy sie nagrywa?? Jak miałem Amigę to nie znaczyło, że gra była na jednej płycie, mogła być*ich masa dyskietek dla jednej gry :)

Po prostu mam kaprycho nagrać na płyty DVD i nic więcej. Jest takie rozwiązanie w PC i szukam takiego na Mac'a

#6 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Nigdy to Ci się nie przyda - Mac OSX to nie Windows.

PS.
Ja używam Backup z pakieciku softu dołączonego do dotMaka (archiwizuje tylko teczkę domową bo po co więcej?)

PS2
2 systemu "zapasowego" też nie trzeba na Makach ;-)

Za tę przewidywalność pracy kocham Maki... ;-)

pozdr.

a ja sie nie do końca zgodzę. Po jakiś 2 tygodniach od momentu gdy kupiłem nowe maczydło = świeży system, dock przestał poprawnie działać. Na nic się zdało usówanie plików odpowaiadających za działanie docka. I też myślałem o jakimś ustrojstwie które zobiło by mi backup włączenie ze wszystkimi ustawieniami bo niestety musiałem stworzyć nowe konto użytkownika, przekopiować wszystkie dane i od początku wszystko ustawiać - to jest niestety strata czasu.

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Na upartego możesz postawić zapasowy system na zewnętrznym dysku FW i w razie czego odpalać z niego, ale nie sądzę żebyś kiedykolwiek tego potrzebował. Ale backup danych może się zawsze przydać, póki jeszcze nie ma Time Machine :)

#8 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 15 lutego 2007 - 23:24

OK ale ja mówię o Mac OS X Server, a ja jestem odpowiedzialny za konta mailowe kilkudziesieciu uzytkowników. Wiec zrzut systemu musi być i mam na dysku zewnetrznym ale chciałem się dowiedzieć czy jest klon Northon Ghost i to wszystko :) Pozdrawiam :)

#9 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 15 lutego 2007 - 23:40

Widać, że nie znasz Norto Ghost. Czy ktoś*mówił, że na jednej płycie obrazy sie nagrywa?? Jak miałem Amigę to nie znaczyło, że gra była na jednej płycie, mogła być*ich masa dyskietek dla jednej gry :)

Po prostu mam kaprycho nagrać na płyty DVD i nic więcej. Jest takie rozwiązanie w PC i szukam takiego na Mac'a

Znam Nortona od czasu jego powstania ;)
Dyskoteki z C64 i Amigi też znam. Dlatego założyłem że chcesz zrobić jedną płytkę z backupem.
Moim skromnym zdaniem zewnętrzny HDD jest znacznie wygodniejszy. A na pewno szybszy niż wypalanie kilku płytek DVD. Ewentualnie można jeszcze rozważyć jakiś streamer.

p.s.

który będzie miał funkcję możliwości zrzucania obrazu systemu na plytke DVD

Tak na upartego to Ty mówiłeś o płytce a nie o płytkach :lol:

#10 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 15 lutego 2007 - 23:47

Spoko przyznaję się o płytce pisałem, a myślałem o płytkach. Na dysku zew. już mam zrobione backupy. Tak pytałem, bo byłem ciekawy funkcji obrazu na płytach. Swoją drogą C64 i Amiga to było coś:)

#11 piotras77

piotras77
  • 11 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 lutego 2007 - 21:27

Witam i polecam Retrospect for Mac - troche kosztuje, no ale na backupie nie ma co oszczedzac, polecam do niego jakis streamer zamiast nagrywarki dvd - choc tez na niej nagrywa i rowniez na wiecej niz jednej plycie. Prosty w obsludze i zarazem zawodowy soft wystepujacy rowniez pod wingrozy :)

[url]http://www.emcinsignia.com/products/smb/retroformac/[/url]

z adminowym :) pozdrowieniem
Piotras
  • malowany lubi to

#12 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lutego 2007 - 21:41

Dzięki :) Napewno się przyda Pozdrawiam Piotras :)

#13 daniello78

daniello78
  • 6 postów
  • SkądBukowno (takie miasto miedzy Krakowem a Katowicami:)

Napisano 13 kwietnia 2007 - 10:31

Carbon Copy Cloner - 2.3

Witam.

...a ja znalazłem coś takiego.

[url]http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/13260[/url]

Pozdr! :)

#14 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 13 kwietnia 2007 - 10:47

Znam, stare jak świate Ale dzięki za odpowiedz :)

#15 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 kwietnia 2007 - 12:11

Z darmowych narzędzi - System Rescue CD zawiera narządzia do archiwizacji dysków:
http://www.sysresccd.org
Istnieje wersja dla procesorów x86 oraz PPC.

#16 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 13 kwietnia 2007 - 15:17

OT: kto uzywam MAC OSC Sefver? tez bym sobie chetnie poadministrowal... :)_

#17 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 13 kwietnia 2007 - 15:54

a ja sie nie do końca zgodzę. Po jakiś 2 tygodniach od momentu gdy kupiłem nowe maczydło = świeży system, dock przestał poprawnie działać. Na nic się zdało usówanie plików odpowaiadających za działanie docka. I też myślałem o jakimś ustrojstwie które zobiło by mi backup włączenie ze wszystkimi ustawieniami bo niestety musiałem stworzyć nowe konto użytkownika, przekopiować wszystkie dane i od początku wszystko ustawiać - to jest niestety strata czasu.

Nie prościej było zrobić reinstalację systemu z zachowaniem ustawień i na 20 minut zostawić komputer żeby sam zrobił co trzeba?

W temacie - przypuszczam że ciężko będzie znaleźć taki soft w przypadku OS X - za małe jest na to zapotrzebowanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych