Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zgrać notatki do komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 11 października 2010 - 20:15

Mam sporo notatek w notatniku i chcę je zgrać na PC jak to zrobić ?

#2 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 11 października 2010 - 20:23

Jeśli notanik to zwykły zeszyt proponuje skaner. Natomiast jeśli ten notatnik strony ma nie klejone ani zszywane tylko "przekładane" (te okrągłe takie) to ze skanerem moga być problemy. W takim wypadku jak dla mnie pozostaje zrobienie im zdjęć. Jeśli natomiast w notatkach jest czysty tekst ASCII w kodowaniu UTF-8 pismem odręcznym równie dobrze mozna to przepisać do jakiegoś edytora tekstowego (polecam Pages aczkolwiek nawet Notatnik w emulacji Windowsa przez Paralels się nada). Uwaga! Do przepisania notatek twardo zakodowanych (czyt. nieczytelnych) upowazniony jest tylko autor danych notatek. Jesli nie ty jestes autorem, popros poprzedniego wlasciciela o kod źródłowy tychze notatek. Pamietaj, ze jest to glownie sposób na notatki monochromatyczne. Jesli zastosowales inna palete kolorow (np. KredkiPallete) to proces skanowania moze sie znaczenie wydluzyc podobnie jak proces przepisywania. Pozdrawiam Bartosz Hernas PS. Mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi za taka satyryczna odpowiedz, w koncu jest poprawna.

#3 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 11 października 2010 - 20:28

nikt się nie obrazi, choć umieściłem pytanie w dziale pytania i problemy iphone, zatem kolega nie popisał się bystrością ;)

#4 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 11 października 2010 - 21:03

Rozumiem to w pełni, i faktycznie działu nie zauwazylem. Mimo to nadal pozostaje mozliwość zeskanowania iphona gdy ma włączoną notatke.

Save iPhone Notes to a Gmail Account Tu jako tako jak dla mnie
iPhoneNotes – synchronizacja notatek | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ... Tu wymagany JB, tyle znalazłem u Wujka Google, tobie tez radze poszukac tam najpierw bo bylo mase takich tematów

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 października 2010 - 21:36

A nie najprosciej zaznaczyc ptaszka w iTunes, ze ma synchronizowac notatki z Outlookiem? Czy ktos czyta instrukcje obslugi? Czy w ogole ktos ma pojecie co umie komputer i programy, ktore sie ma ?

#6 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 21 października 2010 - 16:28

a gdzie jest opcja synchronizuj notatki w itunes ?

#7 Pocisk

Pocisk
  • 42 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2010 - 09:23

W zakładce "informacje" na dole:)

#8 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 22 października 2010 - 09:34

wypada dodać, że potrzebny jest Outlook a nie Outlook Express. A Outlook jest elementem Microsoft Office za który trzeba zapłacić. //T

#9 stig

stig
  • 135 postów

Napisano 22 października 2010 - 09:36

A nie najprosciej zaznaczyc ptaszka w iTunes, ze ma synchronizowac notatki z Outlookiem? Czy ktos czyta instrukcje obslugi? Czy w ogole ktos ma pojecie co umie komputer i programy, ktore sie ma ?

A skad Ty wiesz, czy autor pytania ma w swoim komputerze Outlooka, zeby sobie te notatki z nim wlasnie synchronizowac?

Podbijam pytanie. Tez chetnie zrobilbym (a nawet robil regularnie) kopie swoich notatek z iPhone'a. Synchronizacja z google jest upierdliwa (przynajmniej za pierwszym razem), w zwiazku z tym, ze w iPhonie notatki mam wpisane jako "iphonowe". Zeby je teraz przeniesc do konta google, musialbym po prostu wszystkie kopiowac i wklejac do nowych, tworzonych w zakresie tego konta. Delikatnie mowiac -- nie usmiecha mi sie takie reczne przenoszenie. Zna ktos w miare automatyczny sposob?

#10 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 22 października 2010 - 09:52

A skad Ty wiesz, czy autor pytania ma w swoim komputerze Outlooka, zeby sobie te notatki z nim wlasnie synchronizowac?

Podbijam pytanie. Tez chetnie zrobilbym (a nawet robil regularnie) kopie swoich notatek z iPhone'a. Synchronizacja z google jest upierdliwa (przynajmniej za pierwszym razem), w zwiazku z tym, ze w iPhonie notatki mam wpisane jako "iphonowe". Zeby je teraz przeniesc do konta google, musialbym po prostu wszystkie kopiowac i wklejac do nowych, tworzonych w zakresie tego konta. Delikatnie mowiac -- nie usmiecha mi sie takie reczne przenoszenie. Zna ktos w miare automatyczny sposob?

Obawiam się, że poza Outlook'iem ( :-) ) i googlem nic nie znajdziesz. Przechodziłem przez to niedawno - oczywiście użyłem GMaila. Niestety musisz przebrnąć przez przeniesienie wszystkiego z notek lokalnych do Gmailowych. Ale robisz to tylko raz...

//T

#11 Sniper10000

Sniper10000
  • 33 postów

Napisano 22 października 2010 - 12:30

Jeśli zależy Ci tylko na wykonaniu archiwum notatek i masz zrobiony jailbreak, to możesz przy pomocy OpenSSH + WinSCP albo wtyczki T-PoT do Total Commandera zrobić kopię katalogu: \private\var\mobile\Library\Notes\ Potem możesz je odtworzyć w dowolnym momencie (np. po restore), wrzucając do tego samego katalogu. Tu już lepiej skorzystać z WinSCP, bo za jego pomocą będzie można też nadać plikom odpowiednie uprawnienia (777, czyli rwxrwxrwx). A jeśli chcesz mieć po prostu równoczesny dostęp do notatek w telefonie i PC, to chyba najlepszym sposobem będzie zastąpienie standardowego notatnika jakimś programem, który pozwala na synchronizację z jedną z wybranych technologii: 1. Google Docs - chyba najbardziej znany mechanizm. Korzysta z niego np. świetny "Awesome Note". 2. Toodledo.com - to prawdopodobnie drugi pod względem popularności darmowy serwer do synchronizacji notatek i zadań. Ze znanych mi aplikacji warto zapoznać się z "2Do: Tasks Done in Style". Jest też program samego producenta o nazwie "Toodledo". 3. Evernote - kolejny darmowy serwer do przechowywania notatek, zdjęć, dźwięków, itp. Jedyny mi znany program obsługujący tą usługę to autorski "Evernote". Na stronie producenta widziałem prosty mechanizm do importu notatek z Google Notebook do Evernote. Jest też wersja Evernote na Androida. 4. Google Notebook - wydaje się wręcz stworzone do tego celu, a z jakichś powodów jest omijane przez developerów. Osobiście korzystam z prostego i absolutnie fantastycznego "gNotes", który niestety jakiś czas temu zniknął z AppStore i obawiam się, że już go nie kupisz. Jedyny znany mi zamiennik to "G Note Pro", ale jego interfejs nie grzeszy urodą - stąd też zostawiłem go na koniec. :) Jak widać, wybór spory. Oczywiście za pierwszym razem trzeba przekopiować wszystkie dane z Notatnika, ale na pewno się opłaci. Edit: Właśnie wyczytałem, że Awesome Note potrafi się też synchronizować z Evernote.

#12 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 22 października 2010 - 13:15

Awsome Note - płatny, Toodledo - płatny, G Note - płatny. Rozwiń proszę temat Google Docs. Synchronizacja z GMail'em działa na zasadzie wysyłania notatek do konta pocztowego i oznaczania ich tagiem 'notes'. W jaki sposób synchronizujesz z Google Docs ????? //T

#13 Sniper10000

Sniper10000
  • 33 postów

Napisano 22 października 2010 - 14:18

Awsome Note - płatny

A pisałem, że darmowy? :)

Rozwiń proszę temat Google Docs. Synchronizacja z GMail'em działa na zasadzie wysyłania notatek do konta pocztowego i oznaczania ich tagiem 'notes'. W jaki sposób synchronizujesz z Google Docs ?????

Awesome Note tworzy na koncie Google Docs folder "Awesome Note" a w nim kolejne podfoldery odpowiadające wybranym kategoriom notatek lub zadań, np. My Idea, Study, Shopping, To-do List, Work itp. Gotowe notatki lądują w wybranych kategoriach. Można je z poziomu Google Docs zapisać do pliku txt, pdf, rtf, word, itp.

#14 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 22 października 2010 - 14:27

Czyli bezpośrednio z Google Docs - tak jak myślałem - się nie da. Szkoda. //T

#15 Sniper10000

Sniper10000
  • 33 postów

Napisano 22 października 2010 - 14:49

Czyli bezpośrednio z Google Docs - tak jak myślałem - się nie da. Szkoda.

//T

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Rozmawiamy o programie do notatek i Awesome Note robi to bezpośrednio z Google Docs. A jeśli chcesz program, który obsługuje dokumenty Google, to takie też są, ale to już inny temat.

#16 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 22 października 2010 - 15:29

Mam na myśli synchronizacje notatek które mam w telefonie w aplikacji Notatki. Nie potrzebuje żadnej ponad to funkcjonalności jaką dają dodatkowe aplikacje które przytoczyłeś. To co oferuje Gmail w zasadzie mi wystarcza chociaż nie jest to właściwie synchronizacja tylko forma backupu. //T PS To nie jest rozmowa o programie do notatek. Autor wątku nie pytał programy do zarządzania notatkami - wszyscy wiedzą, że jest ich cała kupa - tylko o proste przeniesienie notatek do komputera. A do tego akurat Gmail wystarczy.

#17 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 23 października 2010 - 20:24

Problem w tym, że gmail nie obsługuje notatek z katalogu iphone a wszystkie właśnie w tym mam, nowe oczywiście mogę zapisywać w gmail ale stare już nie

#18 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 23 października 2010 - 21:45

Problem w tym, że gmail nie obsługuje notatek z katalogu iphone a wszystkie właśnie w tym mam, nowe oczywiście mogę zapisywać w gmail ale stare już nie

ale stare możesz przenieść. Wiesz co to copy/paste ?

//T

#19 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 23 października 2010 - 23:54

ale stare możesz przenieść. Wiesz co to copy/paste ?

//T

Nie po to zaczynałem cały wątek żeby wykonywać wytnij wklej osiemdziesiąt razy. Wiesz co to myślenie ?

#20 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 24 października 2010 - 12:38

Nie po to zaczynałem cały wątek żeby wykonywać wytnij wklej osiemdziesiąt razy. Wiesz co to myślenie ?

Ja wiem co to myślenie i przeniosłem - Ty też wiesz i tego nie zrobiłeś. Przy dużej ilości notatek proponuje zmodyfikować 'notes.sqlite'. To prościutka baza sqlite - wystarczy modyfikacja jednego rekordu (ZSTORE) w każdej notce. W sieci jest kupa narzędzi do grzebania w bazach. Jesteś myślący - dasz sobie rade.

//T

#21 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 24 października 2010 - 12:43

Proponuję porzucić argumenty ad personam na rzecz ad meritum bo inaczej temat pójdzie do kosza i zostaną rozdane nagrody

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych