Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SSD do MBP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomkierz

tomkierz
  • 270 postów

Napisano 10 października 2010 - 12:04

Cześć, szukałem jakiegoś tematu, który pomógłby mi w wyborze dysku ssd do macbooka. Nie znalazłem takowego wiec postanowiłem założyć nowy ponieważ dyski ssd tanieją, są coraz mniej awaryjne a ich parametry już na samym początku sporo przewyższały możliwości zwykłych dysków talerzowych. Chętnie przeczytałbym opinie osób, które już jakiś dysk ssd kupiły, i co najważniejsze jaki dysk najlepiej sprawdzi się przy MacOS. Dyski ssd mają swoje różne technologie, które nie są wykorzystywane przez każdy system. Osobiście szukam dysku do około 200$(dysk będzie kupowany w usa), pojemność nie mniejsza niż 60GB. Zależy mi na małej awaryjności i jak najlepszej współpracy z MacOS i sporadycznie z win7( z tego co wiem to właśnie win7 najlepiej radzi sobie z ssd, przynajmniej jeśli chodzi o windowsy) Z góry dzięki za pomoc.

#2 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 postów

Napisano 10 października 2010 - 12:22

kilka postów poniżej

http://myapple.pl/ja...dzie-kupic.html

#3 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 10 października 2010 - 13:22

Vertex 2, Newegg.com - OCZ Vertex 2 OCZSSD2-2VTXE120G 2.5" 120GB SATA II MLC Internal Solid State Drive (SSD) 240 dolców, jak nie masz tych 40$ dołożyć to 60tkę.
Intel G2 Newegg.com - Intel X25-M Mainstream SSDSA2MH080G2R5 2.5" 80GB SATA II MLC Internal Solid State Drive (SSD) 80GB
Kupujesz w USA to jeszcze dość dobre są i chwalone na forum macrumorsa OWC Mercury OWC Mercury Extreme Pro Solid State Drive (SSD) Solutions - High Performance, Reliability, and Endurance

Ja bym wybierał z tych 3 firm. BTW wyszedł nowy sandforce 2000, fajny kontroler, zapis i odczyt 500MB/s, 60k iops, 6gbps. Niedługo pewnie OCZ wypuści nowe Vertexy na SF2000 bo z aktualnych cały czas spada cena. Intel też już przygotował następce G2 czyli G3 25nm, ale intel wyda swój SSD dopiero w Q1 2011, więc trochę jeszcze trzeba poczekać.

#4 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 10 października 2010 - 13:52

emigrant kto wykorzysta przy SATAII ten zapis i odczyt ? To tylko liczby. Nie sadze aby zmiescil sie w cenie 200$ za tak szybki dysk SSD, nastepna rzecz w OS X spada strasznie wydajnosc po jakims czasie w OSX.Zwiazane to jest z brakiem TRIM-u. Nie korzystam z SSD bo widziałem na własne oczy ta "szybkosc".Do MBP taki odczyt i zapis jest zbedny , do powznych zastosowan dyski SSD w OS X jeszcze sie nie nadaja, z czasem ich ogólna wydajnosc spada i to znacznie.

#5 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 10 października 2010 - 14:23

Przecież podałem mu wszystkie ssd na sataII. To co napisałem niżej to taka ciekawostka, informacja. To, że się kupi dysk ssd z 6gbps to nie oznacza, że kasa w błoto. Będzie dysk na przyszłość do nowego macbooka z 6gbps. Macbooki na Sandy Bridge będą miały 6gbps, więc jak znalazł taki dysk. Mimo,że kernel nie ma jeszcze obsługi TRIM'a to i tak to będzie wydajniejsze od byle jakiego dysku mechanicznego. Kwestia to tylko kasy czy kogoś stać czy nie. Byle jaki Vertex 2 czy intel zjada te twoje 4 raptory w raid0 czasami dostępu.

#6 tomkierz

tomkierz
  • 270 postów

Napisano 10 października 2010 - 18:43

Dzięki emigrant. Chyba wezmę tego intela. Czytałem pare niepochlebnych opinii o tych vertexach. Czy one naprawde tak często się psują? Jak już kupuje dysk z USA to nie chce go po miesiącu odsyłać, robiąc przy tym kłopot osobie, która mi go kupi. Z drugiej jednak strony ponad 40 dodatkowych gb za 40$ kusi. Ten intel jest generalnie lepszy od tego vertexa?

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 października 2010 - 18:56

Jak już kupuje dysk z USA to nie chce go po miesiącu odsyłać, robiąc przy tym kłopot osobie, która mi go kupi...

Też rozważałem taką możliwość, ale od 2 tygodni ceny w Polsce są niewiele wyższe niż w USA. Trzeba tylko poszukać promocji. Sprawdzaj ceny w Ceneo.pl. Kupno w Polsce to przede wszystkim faktura VAT, a po drugie gwarant na miejscu. Po pierwszej awarii cena może się zrównać, a jeśli SSD są faktycznie tak awaryjne, to oszczędność wydaje się złudna.

#8 tomkierz

tomkierz
  • 270 postów

Napisano 10 października 2010 - 20:54

Czy TEN dysk to ten sam model co podał emigrant? Różni się oznaczeniem, końcówka to G2C1 a ten z newegg ma G2R5. Domyślam się, że może chodzić o to, że jeden to wersja box a drugi to oem. W sumie 100-120zł różnicy ale za to pewność, że nie będzie problemów z gwarancją.

#9 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 10 października 2010 - 21:31

Tak, to ten sam. R5 oznacza wersję z tacką montażową. Mogę polecić, użytkuję takiego od około pół roku w stacjonarce i jest naprawdę OK. Parametry po tym okresie jak fabryczne.

#10 tomkierz

tomkierz
  • 270 postów

Napisano 10 października 2010 - 21:43

Świetnie. Do tego znalazłem za 730 w sklepie, który mam właściwie pod samym domem. W takim razie czekam aż dojdzie mój mpb i odrazu zaopatrze go w ten dysk. Dzięki wszystkim za pomoc.

#11 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 10 października 2010 - 22:07

emigrant a po co ten kometarz co zjada a co nie? To tak jakbym wszedł na kazdy post i pisał,ze "moje Maci Pro zjedzą MBPro".I co z tego?Jaki sens komentarza? Uwazam,ze kazdy ma to co potrzebuje, ja potrzebuje to co mam, wyrazilem jasno opinie,ze takie parametry do MBP w zakresie 500MB/s sa w MBP mało wazne i nie do wykorrzystania. Zgadzam sie,ze SSD bija na głowe kazdy mechaniczny dysk czasem dostepu, wywody co zjada, a co nie uwazam za zbedne. Tak jak piszesz...wreszcie cos sensownego stanie sie wraz z płytami zaopatrzonymi w kontrolery SATAIII + obsługe SSD w zakresie kontroli podobnej do TRIM-a dysków SSD.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych