Przegladnalem forum i mimo ze podobny problem juz obil mi sie o oczy, to wszelakie proby jego rozwiazania zakonczyly sie porazka.
Nie dawno postanowilem wymienic swojego iPhone 3G, na nowego pieknego iPhone 4.
Telefon zostal przywieziony przez znajomego ze US (AT&T) i wlasciwie od zadnych wiekszych problemow, procz jednego ale nie do przeskoczenia. W moim iPhone nie dziala internet poprzez EDGE/3G (PlusGSM / ERA).
Kiedy odpalam przegladarke otrzymuje komunikat "Nie udalo sie uaktywnic sieci komorkowej". A kolejnie "Safari nie moze otworzyc strony gdyz nie ma polaczenia internetowego".
Oryginalnie iPhone pracowal na sofcie 4.0 (ktory byl jailbreakowany)
oraz basebandzie 01.59.00.
Przez dobre 2 tygodnie probowalem roznych solucji:
- reset ustawien telefonu (ustawien sieciowych tez)
- wgrywanie profilu dla danego operatora (help.benm.at oraz probowalem tych tez z unlockit.co.nz)
- reczna zmiana ustawien APN
- instalowalem kiedys SBB tools zeby zobaczyc czy EDGE jest wlaczony - byl
Procz tego winien jestem dodac ze ustawienia telefonu wygladaja nastepujaco:
3G wlaczone (z wylaczonym tez internet nie dziala - po Wi-Fi smiga az milo)
Dane przez siec kom - wlaczone
Roaming danych - wylaczone (przy wlaczonym tez nie dziala)
U operatora usluge przesylania danych mam wlaczona (na moim poprzednim iPhone dzialalo, teraz nawet pokusilem sie o deaktywacje i aktywacje ponowna uslugi - ale bez rezultatu)
U operatora rowniez mam pakiet danych do wykorzystania - co rowniez nie zmienia nic.
O ile wiele czytalem o problemach z Plusem, o tyle postanowilem sprawdzic jak sprawa bedzie wygladac na Erze - no i ku mojemu rozczarowaniu nie zmienilo sie nic kompletnie.
W przypadku Ery wszystko o czym pisalem powyzej (troubleshooting + ustawienia robilem w ten sam sposob, z jedyna roznica w postaci innego profilu z help.benm.at (bo bez profilu tez nie dzialalo, choc powinno bo podobno iTunes zna ustawienia Ery))
Jak na szpilkach czekalem na JB do softu 4.1. Z dusza na ramieniu update'owalem telefon do softu 4.1 ... i co ??
No wlasnie ... i nic. Wszystko pozostalo.
Prosze pomozcie, jezeli macie JAKIEKOLWIEK sugestie, ktore moga pomoc rozwiazac problem bede dozgodnnie wdzieczny

ps. update'ujac soft do 4.1, uzylem TinyUmbrellaServer zeby nie pozwolic basebandowi sie zaaktualizowac.
Myslac logicznie, to jedyna rzecz ktora laczy 4.0 z 4.1 w moim telefonie - ale czy to napewno moze byc problem ?