Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z internetem przez EDGE/3G

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 penta

penta
  • 2 postów

Napisano 10 października 2010 - 10:14

Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum - chcialbym serdecznie sie przywitac na wstepie :)

Przegladnalem forum i mimo ze podobny problem juz obil mi sie o oczy, to wszelakie proby jego rozwiazania zakonczyly sie porazka.
Nie dawno postanowilem wymienic swojego iPhone 3G, na nowego pieknego iPhone 4.
Telefon zostal przywieziony przez znajomego ze US (AT&T) i wlasciwie od zadnych wiekszych problemow, procz jednego ale nie do przeskoczenia. W moim iPhone nie dziala internet poprzez EDGE/3G (PlusGSM / ERA).

Kiedy odpalam przegladarke otrzymuje komunikat "Nie udalo sie uaktywnic sieci komorkowej". A kolejnie "Safari nie moze otworzyc strony gdyz nie ma polaczenia internetowego".

Oryginalnie iPhone pracowal na sofcie 4.0 (ktory byl jailbreakowany)
oraz basebandzie 01.59.00.
Przez dobre 2 tygodnie probowalem roznych solucji:
- reset ustawien telefonu (ustawien sieciowych tez)
- wgrywanie profilu dla danego operatora (help.benm.at oraz probowalem tych tez z unlockit.co.nz)
- reczna zmiana ustawien APN
- instalowalem kiedys SBB tools zeby zobaczyc czy EDGE jest wlaczony - byl

Procz tego winien jestem dodac ze ustawienia telefonu wygladaja nastepujaco:
3G wlaczone (z wylaczonym tez internet nie dziala - po Wi-Fi smiga az milo)
Dane przez siec kom - wlaczone
Roaming danych - wylaczone (przy wlaczonym tez nie dziala)
U operatora usluge przesylania danych mam wlaczona (na moim poprzednim iPhone dzialalo, teraz nawet pokusilem sie o deaktywacje i aktywacje ponowna uslugi - ale bez rezultatu)
U operatora rowniez mam pakiet danych do wykorzystania - co rowniez nie zmienia nic.

O ile wiele czytalem o problemach z Plusem, o tyle postanowilem sprawdzic jak sprawa bedzie wygladac na Erze - no i ku mojemu rozczarowaniu nie zmienilo sie nic kompletnie.
W przypadku Ery wszystko o czym pisalem powyzej (troubleshooting + ustawienia robilem w ten sam sposob, z jedyna roznica w postaci innego profilu z help.benm.at (bo bez profilu tez nie dzialalo, choc powinno bo podobno iTunes zna ustawienia Ery))

Jak na szpilkach czekalem na JB do softu 4.1. Z dusza na ramieniu update'owalem telefon do softu 4.1 ... i co ??
No wlasnie ... i nic. Wszystko pozostalo.

Prosze pomozcie, jezeli macie JAKIEKOLWIEK sugestie, ktore moga pomoc rozwiazac problem bede dozgodnnie wdzieczny :)

ps. update'ujac soft do 4.1, uzylem TinyUmbrellaServer zeby nie pozwolic basebandowi sie zaaktualizowac.
Myslac logicznie, to jedyna rzecz ktora laczy 4.0 z 4.1 w moim telefonie - ale czy to napewno moze byc problem ?

#2 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 października 2010 - 10:17

Powiedz mi jedno, jak wrzuciłeś 4.1 i zrobiłeś JB to jak się pozbyłeś simlocka z tego telefonu? Bo generalnie jak zrobiłeś update na 4.1 to w tej chwili zapomnij o funkcji telefonu, masz simlocka i nie wiadomo kiedy go unicestwią.

#3 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 października 2010 - 10:21

Przeciez napisal, ze uzyl Umbrelli do podniesienia FW bez podnoszenia BB

Przecież jak pisałem to tego nie było, dopiero teraz to dodał.
To nie wiem co zrobić, można wymienić telefon na taki bez locka - z lockiem są tylko problemy. (tak wiem, głupia rada)

#4 penta

penta
  • 2 postów

Napisano 10 października 2010 - 10:33

No coz, na sprzedaz/wymiane telefonu to zawsze jeszcze jest czas. Poki co jednak wolalbym problem rozwiazac (jakos:)

#5 duddiee

duddiee
  • 4 postów

Napisano 12 października 2010 - 15:16

Mam ten sam problem, czasami łapie EDGE i działa kilka godzin, ale jak tylko zmienie na 3G to wywala komunikat "nie można aktywować sieci" telefon ORANGE karta z ERY simlock sciągnięty ultrasn0w.

#6 lukbah

lukbah
  • 6 postów

Napisano 22 listopada 2010 - 22:52

Czy jeszcze ktoś ma podobny problem jak penta? U mnie wygląda to identycznie. iP4 przywieziony z USA, oryginalnie soft 4.0.2 i baseband 1.59.00. Zrobiłem update do iOS 4.1 korzystając z TinyUmbrella by zachować baseband. JB przy użyciu Limera1n. Zdjęcie simlocka przy użyciu ultrans0w. Karta jest aktywna, z telefonu mogę dzwonić i korzytsać z internetu po wi-fi. Problem jest natomiast z EDGE/3G. Telefonu używam w Play. W iOS 4.1 domyślnie ustawienia "Sieć komórkowa danych" gdzie wpisujemy dane APN jest niedostępna. Wykorzystałem więc Supreme Preferences 3.0 do uaktywnienia tej opcji. Tak więc w polu APN mam wpisany "internet", hasło i użytkownik są puste (ustawienia dla Play). Po włączeniu EDGE/3G dostaję Data IP adres na kilka sekund, po czym znika (sprawdzane przez SBSettings). Potrafi pojawiać się i znikać co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund. Najczęściej go po prostu nie ma. Próbując sciągnąć pocztę/otworzyć stronę internetową otrzymuję komunikat "Nie udało się uaktywnić sieci komórkowej". Ktoś widzi rozwiązanie?

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 listopada 2010 - 00:10

To jest przypadlosc wiekszosci urzadzen z ominietym programowo simlockiem... Niestety trzeba kombinowac rozne metody, robic restore w kolko az zalapie, jednym sie udaje a innym nie. Na przyszlosc nie pakowac sie w simlocka, chyba, ze sie korzysta z macierzystej sieci.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych