Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Drukowanie zaznaczenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 perlazza

perlazza
  • 389 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2010 - 20:22

Czy da się w Mac OSX 10.5 wydrukować część tekstu? Konkretnie - "drukuj zaznaczenie".

#2 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 09 października 2010 - 21:03

Zapewne chodzi Ci o wydruk fragmentu strony internetowej w Safari? Ja nie znalazłem takiej opcji w Safari, używam do tego Firefoxa.

#3 perlazza

perlazza
  • 389 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2010 - 21:13

Nie nie, chodzi o wszelkie opcje. W Text Edicie, Pages, Safari itp.

#4 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 09 października 2010 - 21:34

Mam co prawda Snow Leoparda ale właśnie przejrzałem kilka programów i znalazłem tę funkcję tylko w Firefox'ie. Może w Apple nie drukują fragmentów tekstu, tylko od razu całe strony i dlatego uznali funkcję za niepotrzebną ;-) lub jest gdzieś głęboko schowana.

---------- Wpis dodano o 22:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:20 ----------

Znalazłem rozwiązanie problemu: How to print just a selection from a webpage - Mac Forums

#5 perlazza

perlazza
  • 389 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2010 - 23:25

Kurcze, jakoś nie mogę znaleźć "Drukuj zaznaczenie" - ani w Usługi, ani w skrótach klawiaturowych. Być może dlatego bo mam Leoparda a nie Leoparda Snow? To było by extra rozwiązanie jakby w Usługi było Drukuj zaznaczenie. Tylko jak to tam dołożyć?

#6 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 10 października 2010 - 07:33

A zainstalowałeś to: Download Print Selection Service for Mac - Add a "Print Selection" command to the Services menu. MacUpdate Mac Software Downloads ? U mnie po instalacji i przelogowaniu wszystko działa. Funkcja pojawiła się w Safari i TextEdit pod prawym przyciskiem myszy. Po wybraniu wyskakuje okienko podglądu wydruku.

#7 drmk

drmk
  • 4 postów

Napisano 10 października 2010 - 08:32

A jak tą usługę odinstalować? W Snow Leopardzie nadal ta usługa nie umożliwia drukowania zaznaczenia.

#8 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 10 października 2010 - 09:26

U mnie (SNOW) po pierwszej instalacji nie udało się wylogowanie z powodu jakiegoś uruchomionego programu. Wylogowałem ręcznie, zalogowałem ponownie i usługi nie było. Po zalogowaniu nie uruchamiałem żadnych programów, zainstalowałem usługę Print Selection ponownie, instalator wylogował mnie z systemu, po ponownym zalogowaniu wszystko działa. Sprawdź czy masz "Print selection" w menu pod prawym klawiszem myszy np. w Safari. Żeby było śmieszniej, usługa nie działa we wszystkich programach. U mnie działa w Safari i TextEdit, Thunderbird (trzeba wybrać w usługach), nie działa w Google Chrome, OpenOffice - innych nie sprawdzałem.

#9 perlazza

perlazza
  • 389 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2010 - 10:05

U mnie (10.5) musiałem też drugi raz zainstalować i działa. Co prawda nie mam tego pod prawym klawiszem ale jest w Usługi. Sprawdzone na: Safari, Text Edit oraz Pages. Wielkie dzięki za pomoc. Wreszcie mogę się równać do Windowza ;).

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 października 2010 - 11:14

Dzięki za ten "patent" - na Tigerze zadziałał zaraz po instalacji. Do tej pory zaznaczałem interesujący mnie fragment i przeciągałem do Text Edit aby go wydrukować, ale teraz z tym koniec.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych