Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac intel core 2 duo, grafika radeon x1600 czy matryca problem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 robkub

robkub
  • 46 postów

Napisano 09 października 2010 - 09:27

Witam,

No i stało się mój iMac umiera, a raczej grafika lub matryca. Opiszę problem i mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów podpowie, czy to matryca, czy grafika jest do wymiany.

Dwa dni temu myślałem, że pogorszył mi się wzrok, ponieważ litery w iTunes były niewyraźne. Na drugi dzień zauważyłem, że ta nie wyraźność jest tylko w niektórych miejscach i jak przesunę iTunes to raz litery w nim są wyraźne a raz nie, zależnie od miejsca.
Gdy przesunę myszką w dół, obraz nieznacznie, ale zauważalnie przesuwa się w górę, tak jak by wyświetlany obraz był zbyt duży i nie mieścił się w wyświetlaczu. To samo dzieje się gdy przesunę myszkę w górę obraz idzie w dół i w lewo i prawo. Potem jeszcze podczas pracy z premiere pro na maxa zamazał się jeden fragment programu, a gdy go lekko przesunę, to wraca do normy, by po czasie znów się zamazać.

No i teraz pytanie, czy to grafika, czy matryca. Osobiście mam nadzieję, że grafika. To Ati Radeon x1600 256MB
Wczoraj znalazłem taką na allegro ATI Radeon x1600 256MB - MXM - SUPER CENA !!! (1249423712) - Aukcje internetowe Allegro i tak się zastanawiam, czy ta będzie dobra, czy będzie konieczne jakieś flashowanie, czy zadziała bez problemu i czy sam dam radę to wymienić.

Wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.

#2 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 09 października 2010 - 10:06

:) A przypadkiem nie użyłeś zooma'a ?? ctrl + scroll, bo po powiększeniu obraz wygląda i zachowuje się dokładnie tak jak opisałeś.

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 października 2010 - 11:45

Ta grafika w twoim iMaku jest wlutowana w płytę. Ale dobry serwis potrafi przelutować tą co wskazałeś na Allegro do twojego maczka. Jak byś nikogo nie znalazł zapraszam do Katowic. Mam co trzeba.

#4 robkub

robkub
  • 46 postów

Napisano 09 października 2010 - 13:49

:) A przypadkiem nie użyłeś zooma'a ?? ctrl + scroll, bo po powiększeniu obraz wygląda i zachowuje się dokładnie tak jak opisałeś.

:) Nie wiem co napisać. Wstyd, że hej od 2 dni męczę sobie wzrok, bo przypadkiem to zrobiłem. Zupełnie zapomniałem o tej funkcji (nawet jak bym pamiętał to bym na to nie wpadł). Dzięki Soczek, geniusz czasami tkwi w prostocie. WIELKIE DZIĘKI

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych