Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pages '09 - formatowanie tekstu - zakreślanie wyrazów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 11:27

Jak w temacie. Czy istnieje funkcja zakreślania wyrazu "w kółko"? Szukam szukam i nie znajduję takiej opcji, jest podkreślanie, pogrubianie, kreślenie i kursywa... ale zakreślania nie widzę. ?

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 października 2010 - 11:34

Sprecyzuj "zakreślane w kółko". Co to jest zakreślanie, chodzi o przekreślenie? I co znaczy w kółko, żeby dany wyraz automatycznie przekreślało/zakreślało?

#3 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 12:11

Zakreślane w kółko - ang. circled . Zakreślanie to nie przekreślanie :) W kółko czyli w cylindryczną obręcz dookoła wyrazu; tak jak sobie często życzą na egzaminach - testach wielokrotnego wyboru: Circle the correct answer

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 października 2010 - 12:18

Ahh teraz rozumiem ;)
Obawiam się, że czegoś takiego nie ma. Ale może komentarze by wystarczyły. Tak jak na screenshot.

#5 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 07 października 2010 - 13:19

Tak z ciekawości zerknęłam do Worda i tam też nie widzę takiej opcji.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 października 2010 - 15:16

Nie prościej wyróżnić innym kolorem tekst ? Do zakreślania kupić sobie po prostu zwykły marker.

#7 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 15:40

Kurcze, szkoda... Jakkolwiek, dziękuje. Trzeba będzie dopisać się do listy życzeń kolejnej odsłony iWork'a. :)

Nie prościej wyróżnić innym kolorem tekst ? Do zakreślania kupić sobie po prostu zwykły marker.

...

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 października 2010 - 15:51

Słuchaj to co ty chcesz raczej nigdy nie powstanie, po to właśnie są komentarze albo zaznaczanie innym kolorem. Dlaczego nie powstanie? Ano bo trudno było by zgadnąć programowo za którym słowem lub zdaniem to zakreślenie ma podążać np. kiedy zmienisz chociażby wielkość czcionki i tekst się poprzesuwa.

#9 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 20:25

Zgoda. Nie zmienia to faktu, iż NA PEWNO istnieją narzędzia programowe umożliwiające taki zabieg. Zwrócę się z tym (gwoli już tylko ciekawości) do znajomej firmy poligraficznej. Dlaczego mi na tym zależy? Ponieważ chciałem przygotować mały tutorial dla studentów, w który wytłumaczyłbym im min. formatowanie tekstu na zasadzie wizualizacji - patrzą na słówko underlined, widzą podkreślony wyraz; patrzą na słówko in italics, widzą kursywę; patrzą na in bold, widzą pogrubioną czcionkę, itd... Mimo, iż to ułamkowy aspekt całości wykładu, lubię gdy wszystko is smooth well & good.

Now, do you get my point? ;)

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 października 2010 - 20:40

tak, ale gdzie się stosuje 'circled' do formatowania tekstu? swoją drogą jak by to wyglądało gdybym zaznaczył jakieś zdanie, które byłoby w 2 linijkach? ;]

#11 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 07 października 2010 - 20:42

Do takich celów masz przecież kształty. Tak automatycznie to raczej trudno byłoby zrobić z wielu względów, jak kolega powyżej wspomniał. Nie wiem czy jakikolwiek edytor ma taką funkcję "w automacie", że tak powiem :) Przynajmniej ja nie znam takiego.

#12 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 20:57

Macie racje, trudno sobie wyobrazić jak miałoby to wyglądać np. przy zaznaczaniu dużej ilości tekstu. Nie wiem, po prostu pomyślałem, że iWork taką funkcję posiada...kształty? Zobaczę co i jak. Mam mnóstwo książek/materiałów drukowanych, na których widnieją kręgi dookoła wyrazów. Być może tak jak mówi kruczasty, ktoś użył czegoś a'la kształty...

...

Sprawdziłem funkcję shapes w iWork '09 - to nie to samo, nie o to mi chodziło - pole figury musi być dość duże by cokolwiek w nie wpisać, nie mówiąc już o odległości jej krawędzi od wpisanego tekstu. Może podsuniecie coś jeszcze? ;)

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 października 2010 - 21:06

może zarzuć jakimś przykładem jak to ma wyglądać wg ciebie?

#14 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 07 października 2010 - 21:11

Hmm, nie bardzo rozumiem... Kształt (np. elipsę o dowolnych wymiarach) rysujesz "nad" już napisanym tekstem. Nie ma tu problemu odległości krawędzi od tekstu, jest taka jak sobie narysujesz. Przynajmniej tak zrozumiałem cel, który chcesz osiągnąć - masz tekst i chcesz go zakreślić np. elipsą, której grubość i kolor krawędzi sobie ustalasz, a wymiary takie jak chcesz.

#15 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 października 2010 - 21:19

Roberto, niestety nie mam możliwości by cokolwiek zeskanować i wrzucić tutaj. Wyobraź sobie wyraz, a dookoła niego idealnie przylegającą elipsę.

Hmm, nie bardzo rozumiem... Kształt (np. elipsę o dowolnych wymiarach) rysujesz "nad" już napisanym tekstem. Nie ma tu problemu odległości krawędzi od tekstu, jest taka jak sobie narysujesz. Przynajmniej tak zrozumiałem cel, który chcesz osiągnąć - masz tekst i chcesz go zakreślić np. elipsą, której grubość i kolor krawędzi sobie ustalasz, a wymiary takie jak chcesz.

Masz racje, nie zwróciłem na to uwagi, spróbuję narysować "nad" tekstem.

...

Idealnie! Działa! Tyle, że trzeba się kilkanaście sekund pobawić. Ale jest zamierzony efekt! Dzięki, kruczasty!

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 października 2010 - 21:25

z racji kształtu elipsy i 'typowego' wyrazu trudno IMO by było, żeby elipsa do niego idealnie przylegała. Chyba, że mówimy o samej literce "o" ;) chyba rozumiem o co ci chodzi, jednak nie wiem w takim razie czemu narysowanie samemu elipsy w Pages nie spełnia kryteriów.

#17 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 07 października 2010 - 21:43

No to powodzenia :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych