Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook + router Netgear = brak internetu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 października 2010 - 09:46

Witam! Komputer, którego dotyczy problem to ten opisany w sygnaturze (a system to SN 10.6.4), a model routera to Netgear WGR614 v6. Polega on na tym, że urządzenia łączą się ze sobą bez problemu, a na MacBooku wyświetla nawet cały czas 3 kreski zasięgu, ale niestety internet na laptopie jest tak tragicznie wolny, że można najwyżej (o ile w ogóle) pobrać wiadomości z serwera przez mail, bo z załadowaniem jakiejkolwiek strony są już problemy. Ponadto router stoi w miarę wysoko w pokoju, który jest dokładnie pod pokojem, w którym korzystam z komputera, nawet sam komputer jest prawie tuż nad nim. Sam laptop (bez zewnętrznej karty) dobrze współpracuje z sieciami w KFC, etc., więc tym bardziej mnie to dziwi. Kiedy do Maca podłączyłem antenę zewnętrzną WiFi (ALFA AWUS052NH) to problemu nie ma i tak jak w tej chwili mogę korzystać z internetu, który działa szybko. Potrzebuję jednak sprzedać tą kartę i dzisiaj już jej mieć nie będę, a laptop bez swobodnego dostępu do internetu to koszmar. Czy macie na to jakieś lekarstwo? Rady? Sugestie? Podejrzewacie co może być przyczyną? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam.

#2 pandarek

pandarek
  • 55 postów
  • SkądPoznań/Swarzędz

Napisano 07 października 2010 - 10:44

Miałem kiedyś podobny problem z Netgear'em jednak u mnie siadał net po podłączeniu zewnętrznego monitora. Pomogła zmiana kanału w routerze. DK

#3 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 października 2010 - 11:02

Normalka bo chipy w komputerach Apple gryza sie i to bardzo ze sprzetem netgear. Polecam linksysy na przyszlosc.

#4 pandarek

pandarek
  • 55 postów
  • SkądPoznań/Swarzędz

Napisano 07 października 2010 - 11:13

chipy w komputerach Apple gryza sie i to bardzo ze sprzetem netgear

Nie uogólniał bym, poza jednym przypadkiem więcej problemów nie było. Inny Netgear DG834G z Macbook'ami (wielokrotnie z trzema na raz) nigdy nie robił problemów. Za to słyszałem że jakiś tam siemens po instalacji Leoparda Snow na jednym z pierwszych Macbook'ów zupełnie przestał się z nim komunikować. Czy to oznacza, że siemens też się nie nadaje ?

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 października 2010 - 12:30

Biorac pod uwage ze to nie pierwszy temat gdy netgear sie nie lubi z macbookami oznacza pewna zaleznosc. Byc moze dotyczy to systemu byc moze sprzetu, jedno jest pewne - chcesz miec pewnosc polaczenia nie kupuj netgear.

#6 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 07 października 2010 - 20:46

Mi sie wydaje ze to cos z DNS-ami. Jesli mail dziala a strony sie nie laduja to chyba raczej to, mialem podobny watek:

http://myapple.pl/dy...y-internet.html

Sproboj OpenDNS lub wylacz na chwile wszytskie filtry, firewalle itd. Sproboj na kompie z windowsem jak dziala to pewnie cos w tym jest.

#7 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 października 2010 - 08:36

Dzisiaj w takim razie jeszcze się pobawię z tym. Na kompie z windowsem, który łączy się przez WiFi nie ma problemów, drugi PC łączy się przez kabel. Mam spore obawy, że to wina modułu wbudowanego do MB, ponieważ mam na nim także Windowsa 7, a z internetem jest taka sama sytuacja. To jest sieć osiedlowa (o ile to istotne), którą do sąsiada dostarcza TPSA chyba. Próbowałem puki co wyłączać zapory routera, ale bez pozytywnego rezultatu. Ponadto problemy nie występują tylko przy próbach dostępu do internetu, ale także kiedy próbuję wejść w ustawienia routera z MB. Dziwne jest jednak to, że komputer raczej dobrze współpracuje z sieciami publicznymi, z których miałem do tej pory okazję skorzystać...

#8 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 08 października 2010 - 13:47

Szczerze watpie zeby to byl problem ze sprzetem. Z tego co rozumiem dzielisz routerem siec (osiedlowa) od sasiada?

#9 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 października 2010 - 14:47

Dokładnie tak.

#10 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 października 2010 - 19:55

Niestety OpenDNS nie pomógł :/

#11 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 października 2010 - 21:07

Podbijam temat, może ktoś jeszcze da radę mi pomóc. Na Windowsie 7, który zainstalowałem równolegle na moim MB Internet ciągnięty z tego samego routera działa raczej sprawnie... Tak więc ewidentnie nie jest to wina sprzętu tylko ustawień/systemu. Tylko o co konkretnie chodzi? Bardzo proszę o pomoc...

#12 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 11 października 2010 - 19:32

Jak Win7 dziala to nie bedzie sprzet czyli mozesz odchaczyc. Sproboj nowego uzytkownika na Mac-u i potestuj.

#13 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 października 2010 - 08:57

Niestety bez rewelacji. Na innym koncie nadal to samo. Próbowałem też wyłączać w routerze ustawienia, które mogły wywołać taki efekt, ale nic nie pomogło. W dodatku wczoraj w McDonald's i na uczelni miałem to samo co w domu. Na Mac OS internet nie działał, a na Windowsie tak... Trochę denerwuje mnie to, że mając komputer za tyle kasy nie mogę z niego korzystać swobodnie. Ani w domu, ani na uczelni, ani w przerwie, na rynku. Jeszcze jakieś sugestie? Może mam porobić screeny jakichś okienek czy coś? Jeszcze pytanie: czy ustawienia DNS z OpenDNS mogą zostać na stałe, czy lepiej to zmienić?

#14 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 12 października 2010 - 11:23

Tak, Mozesz porobic lokalizacje domyslnie masz Automatic czy Automatyczna mozesz zrobic dodatkowe np: OpenDNS i pozniej przelaczac je w zaleznosci od potrzeby (klik na jablko i lokalizacje). OpenDNS: Primary = 208.67.222.222 Second = 208.67.220.220 Sproboj takze wylaczyc IPv6 Go to System Preferences -> Network -> Advanced options -> Configure IPv6 -> Off Znowu jestem w pracy i niemoge podejzec linkow ktorych ja uzywalem kiedys. Ah probowales nowego uzytkownika?

#15 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 października 2010 - 21:25

Próbowałem nowego użytkownika, zmieniałem już chyba wszystkie możliwe ustawienia w routerze, chociaż wina raczej nie leży po jego stronie skoro, w np. w takim McDonald's było to samo. Próbowałem OpenDNS, próbowałem zrobić to co napisałeś powyżej, nic nie pomogło... Resetowałem też PRAM, chociaż według Apple na nowych systemach to nie pomaga, ponieważ nie są tam przechowywane ustawienia sieciowe. Nie przychodzi mi nic więcej do głowy. Google też już raczej zmasakrowałem, ale mogłem coś przeoczyć. Pewnie skończy się na kupnie zewnętrznej karty na usb, ale czemu do cholery ten AirPort tak nawala? :roll: Nigdy nie uważałem, że sprzęt Apple jest niezawodny, a system najlepszy na świecie, no ale tego się nie spodziewałem na pewno. Jeszcze jakieś sugestie? Reinstalacja systemu odpada, z reszą nie ma po co, bo z tego co pamiętam to takie jaja miałem od samego początku... P.S: Jutro w miarę możliwości sprawdzę jeszcze raz czy na uczelni będę miał dostęp do sieci i ew. gdzieś na mieście posprawdzam na jakichś hotspotach. Jak będzie działać to machnę ręką, bo w domu i tak mam zmieniać router razem z dostawcą internetu. Mam nadzieję, że to tylko wina routera, a ten hotspot w MD to zbieg okoliczności... P.S.S: Tyle na tym forum znawców, a próbuje mi pomóc tylko jedna dobra dusza. Dzięki.

#16 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 13 października 2010 - 00:08

Ten link rozwiazal moj problem ktory opisywalem we wczsniejszym watku masz tu kupe informacji moze sie przydadza: Slow Dns Lookup | Mac OS X Leopard & Tiger Dual Boot
No i nie zaszkodzi zrobic:
YouTube - How to Increase Internet Speed On A Mac

#17 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2010 - 12:37

Wielkie dzięki. W tej chwili korzystam z internetu na uczelni i jak widać - działa. Zadziałało samo, bez żadnej zabawy z ustawieniami. Dziś wieczorem albo jutro spróbuję skonfigurować połączenie według wskazówek pod adresami, które mi podałeś. Oby zadziałało ;) Napiszę jak będą jakieś rewelacje. Dziękuję uprzejmie za pomoc.

#18 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 października 2010 - 14:17

Chyba nie uda się tego naprawić tak, żeby działało jak powinno. Jednak albo mi się wydaje, albo teraz przynajmniej raz na kilka prób jakaś strona się załaduje. Możliwości są dwie: rzeczywiście te różne kombinacje pomogły, albo (to zabrzmi dziwnie i nielogicznie) kiedy wchodzę w ustawienia routera i się po nich przemieszczam to na chwilę poprawia się sytuacja. Tak czy inaczej - bardzo dziękuję za chęci i zaangażowanie :) P.S: Tak dla przyszłych pokoleń. Sytuacja poprawiła się (mam nadzieję, że na stałe) przez wyłączenie ipv6 w ustawieniach sieci, ręcznym wpisaniu adresów (router, maska, mój adres ip - zarezerwowałem go wcześniej w ustawieniach routera), przez zmianę kanału, na którym nadawał router, zmianie DNSów w routerze i laptopie na OpenDNS i użyciu tych komand w Terminalu: sudo -s sysctl -w net.inet.tcp.recvspace=65536 sysctl -w net.inet.tcp.sendspace=65536 sysctl -w net.inet.tcp.delayed_ack=0 exit Wydaje mi się, że ostateczną poprawę zawdzięczam zmianie kanału w ustawieniach routera na 3.

#19 martivip

martivip
  • 225 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2010 - 14:39

Witam

ja również posiadam MBP mid 2010 i też mam problemy z WiFi na OSX na Boot Camp 64 bit Win7 bez żadnych problemów. Podejrzewam zwalone/ nie dopracowane sterowniki pod OSX do naszych Kart WiFi/Bluetooth (dwa układy na jednej karcie)

oto mój wątek : http://myapple.pl/dy...tml#post1382671

Wejdź sobie na : Apple - Support - Discussions - Internet and Networking the MacBook Pro (2008 and Later)

i pocieszające jest że nie jesteśmy sami, jest tysiące użytkowników z problemami z Wifi w nowym sprzęcie Apple (mid2010)

Należy mieć tylko nadzieję że poprawią to wkrótce !!!!

ehhhhh coraz częściej sprzęt Apple ma wady wieku dziecięcego.

Zaznaczę że mój stary MBP (santa rosa platform) śmiga bez żadnych problemów, ma on układ WiFi Atheros-a uważam tak poza tematem za najlepsze !!!! a tu do nowych wsadzili jakiegoś Broadcom-a !!!! shit.

Teraz już się domyśliłem czemu pogonili z firmy gościa odpowiedzialnego za rozwój technoligii bezprzewodowej.

Damn You Apple :D

#20 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 października 2010 - 21:51

Wszystko jasne... A wie ktoś może, czy da się użyć iPoda Touch 1G jako karty wifi na usb? Złapałbym sieć na iPodzie i chciałbym udostępnić ją przez kabel USB do komputera.

#21 kraxz

kraxz
  • 341 postów
  • SkądPrudnik, Poland

Napisano 16 października 2010 - 00:52

YouTube - How To Turn An iPod Touch Into A Wireless Network Adapter

#22 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 października 2010 - 23:41

Super! Zapomniałem o PdaNet!. Jest klient na Mac OS i właśnie cieszę się pełnosprawnym internetem na MacBooku :) Dla mnie to świetne rozwiązanie i nie przeszkadza za bardzo, bo zawsze mam przy sobie mojego starego poczciwego Touch'a 1G. Bardzo dziękuję za pomoc. Ostatecznie rozwiązanie całkiem mi odpowiada :D P.S: Nawet dużo energii nie pobiera ten iPod, bo przecież równocześnie wyłączam AirPort ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych