Ostatnio zakupiłem do domu drugiego MacBooka z Airportem w standardzie 802.11n. Dokładniej posiadam teraz MacBook Unibody (Alu) 13" Late 2008 + MacBook Pro 13" Mid 2010.
Zakup nowego routera (stary WRT54gl sprawdzał się doskonale) odkładałem do czasu kupna drugiego komputera z interfejsem N, bo reszta sprzętu (iPhone 3gs + Laptop HP) działa na 802.11b/g.
I stało się. Po przeczytaniu wielu porad i dobrych recencji (smallnetbuilder, forum myapple, różne zagraniczne fora) zakupiłem Netgeara WNDR3700 jeszcze z myślą o paru rozwiązaniach (Dysk NAS + Time Machine w przyszłości, może serwer www itp.).
Na początku byłem zachwycony - sieci B/G (2.4Ghz) i A/N (5Ghz) oddzielnie, możliwość stworzenia sieci dla gości, itd.. Jak dla mnie, ten router ma same plusy. Podłączyłem do niego jednak dysk zewnętrzny i próbowałem kopiować pliki, obserwując przy tym prędkość i analizując.
Okazało się, że mimo iż z obu MacBooków łączę się z siecią 5ghz i stoją one obok routera (<1m) to maksymalna prędkość połączenia pokazywana przez "Narzędzia sieciowe" w przypadku obu wynosi 144mbit/s.
Przeszukując google natknąłem się na informację o aplikacji "APGrapher", którą można zbadać realną prędkość łącza (siłę sygnału) i faktycznie okazało się, że pliki kopiowane są przy prędkości ok 130mbit/s (prawie całe 144mbit/s, nigdy więcej), a maksymalna prędkość przez cały czas wynosi 144mbit/s.
Przy sieci 5ghz, połączenie powinno mieć maksymalną prędkość 300mbit/s. Ludzie ze stanów na różnych forach (apple help/netgear forum/macrumours) piszą, że "Network utility" taką prędkość jak najbardziej pokazuje, a realnie osiągają np 280mbit/s.
Oczywiście w routerze mam ustawioną prędkość połączenia 5ghz "do 300mbit/s" i na pewno łącze się z siecią 5ghz, nie 2.4ghz. Dodatkowo ustawiony jest kontynent "Europe" i kanał "36". Program APGrapher pomija prędkość zapisu na dysk to znaczy pokazuje siłę wykorzystanego sygnału (nie wiem jak to dokładnie technicznie napisać: [url=http://www.chimoosoft.com/products/apgrapher/]AP Grapher - Mac OS X AirPort Stumbler and Wireless Graphing Software[/url]).
Moje pytania kieruje do wszystkich posiadaczy WNDR3700 w Polsce (lub raczej z tego forum):
- Czy udało Wam się tak ustawić ten router, by połączenie w waszych Mac(Book)ach pokazywało 300mbit/s?
- Jeśli tak to jak to zrobić?
- Jakie realne prędkości jesteście w stanie uzyskać?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi wszystkich posiadaczy tego sprzętu i zorientowanych w temacie

Pozdrawiam.