Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Netgear WNDR3700 - Problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 06 października 2010 - 00:12

Witam serdecznie.
Ostatnio zakupiłem do domu drugiego MacBooka z Airportem w standardzie 802.11n. Dokładniej posiadam teraz MacBook Unibody (Alu) 13" Late 2008 + MacBook Pro 13" Mid 2010.
Zakup nowego routera (stary WRT54gl sprawdzał się doskonale) odkładałem do czasu kupna drugiego komputera z interfejsem N, bo reszta sprzętu (iPhone 3gs + Laptop HP) działa na 802.11b/g.

I stało się. Po przeczytaniu wielu porad i dobrych recencji (smallnetbuilder, forum myapple, różne zagraniczne fora) zakupiłem Netgeara WNDR3700 jeszcze z myślą o paru rozwiązaniach (Dysk NAS + Time Machine w przyszłości, może serwer www itp.).

Na początku byłem zachwycony - sieci B/G (2.4Ghz) i A/N (5Ghz) oddzielnie, możliwość stworzenia sieci dla gości, itd.. Jak dla mnie, ten router ma same plusy. Podłączyłem do niego jednak dysk zewnętrzny i próbowałem kopiować pliki, obserwując przy tym prędkość i analizując.

Okazało się, że mimo iż z obu MacBooków łączę się z siecią 5ghz i stoją one obok routera (<1m) to maksymalna prędkość połączenia pokazywana przez "Narzędzia sieciowe" w przypadku obu wynosi 144mbit/s.
Przeszukując google natknąłem się na informację o aplikacji "APGrapher", którą można zbadać realną prędkość łącza (siłę sygnału) i faktycznie okazało się, że pliki kopiowane są przy prędkości ok 130mbit/s (prawie całe 144mbit/s, nigdy więcej), a maksymalna prędkość przez cały czas wynosi 144mbit/s.
Przy sieci 5ghz, połączenie powinno mieć maksymalną prędkość 300mbit/s. Ludzie ze stanów na różnych forach (apple help/netgear forum/macrumours) piszą, że "Network utility" taką prędkość jak najbardziej pokazuje, a realnie osiągają np 280mbit/s.

Oczywiście w routerze mam ustawioną prędkość połączenia 5ghz "do 300mbit/s" i na pewno łącze się z siecią 5ghz, nie 2.4ghz. Dodatkowo ustawiony jest kontynent "Europe" i kanał "36". Program APGrapher pomija prędkość zapisu na dysk to znaczy pokazuje siłę wykorzystanego sygnału (nie wiem jak to dokładnie technicznie napisać: [url=http://www.chimoosoft.com/products/apgrapher/]AP Grapher - Mac OS X AirPort Stumbler and Wireless Graphing Software[/url]).

Moje pytania kieruje do wszystkich posiadaczy WNDR3700 w Polsce (lub raczej z tego forum):
- Czy udało Wam się tak ustawić ten router, by połączenie w waszych Mac(Book)ach pokazywało 300mbit/s?
- Jeśli tak to jak to zrobić?
- Jakie realne prędkości jesteście w stanie uzyskać?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi wszystkich posiadaczy tego sprzętu i zorientowanych w temacie :).
Pozdrawiam.

#2 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 06 października 2010 - 18:53

U mnie na Maku Pro jest tak:
Dołączona grafika
Router jakieś 5-6m od komputera.
Na białasie tak:
Dołączona grafika
Żeby się dowiedzieć więcej popatrz na stronę Wireless / Wi-Fi Performance Comparison Charts - [Open Air] 5 GHz Downlink Average Throughput - SmallNetBuilder. Tak naprawdę pewnie nigdy nie da się osiągnąć 300Mbit. Dla mnie WNDR3700 jest naprawdę dużo lepszy od WRT54GL (który, tak jak Ty miałem poprzednio).
Powód względnie słabego zasięgu na maku pro? Podejrzewam, że wewnętrzna antena w aluminiowej obudowie. Białasek jest plastikowy i nic nie tłumi sygnału.

#3 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 06 października 2010 - 19:40

@grcx00 - a co masz u wireless settings na routerze? Masz "up to 300mb/s"?: [ATTACH=CONFIG]6794[/ATTACH] @Jenot - jak to zrobiłeś, że wyświetla Ci szczegóły połączenia WiFi? U mnie pokazuje tylko listę sieci bez detali: [ATTACH=CONFIG]6793[/ATTACH]

#4 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 06 października 2010 - 19:49

Jakie osiągam prędkości (orientacyjne, wyświetlane przez scp): - gdy jestem na sieci 5GHz i 1.5m od routera - do 10MBajtów/sec - gdy jestem na sieci 5GHz i drugim pokoju - do 4.8MB/sec - gdy jestem na sieci 2.4GHz i drugim pokoju - do 6MB/sec - na kablu 1 gigabitehternet - do 48MB/sec :D Traktuj to tylko orientacyjnie. Co mnie zaskoczyło - przy dalszej odległości sieć 2.4GHz jest szybsza niż 5GHz.... A w Network Utility pokazuje mi 144 Mbit/sec przy sieci 2.4GHz i 300Mbit przy 5GHz.

#5 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 06 października 2010 - 19:50

Option(Alt)-prawoklik na ikonce wifi. A 2.4 w większej odległości będzie działać lepiej niż 5. W końcu 2.4 ma większy zasięg.

#6 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 06 października 2010 - 20:00

Option(Alt)-prawoklik na ikonce wifi

Dzięki! Zastanawiam się, kiedy mac os przestanie mnie zaskakiwać :)

Zacząłem chodzić po mieszkaniu sprawdzając zasięg i okazało się, że max co mam Transmit Rate = 270 Mb/sec. Wtedy mogłem pociągnąć prawie 13 MB/sec!

jhartman:Desktop jhartman$ scp wieloryb:/storage/bigfile .
bigfile                                   1%  103MB  12.8MB/s   10:23 ETA

#7 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 października 2010 - 17:07

Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Żeby się dowiedzieć więcej popatrz na stronę [url=http://www.smallnetbuilder.com/index.php?option=com_wireless&Itemid=&chart=73]Wireless / Wi-Fi Performance Comparison Charts - [Open Air] 5 GHz Downlink Average Throughput - SmallNetBuilder[/url]. Tak naprawdę pewnie nigdy nie da się osiągnąć 300Mbit. [...]

Dzięki, znam tę stronę i również po przeczytaniu tego testu zdecydowałem się właśnie na NETGEARa. Szczerze mówiąc to nie chcę nawet osiągnąć tego totalnego maksimum, chciałbym tylko zobaczyć cokolwiek powyżej 144, po pierwsze po to, żeby wiedzieć, że router jest sprawny, a po drugie po to, żeby sprawniej działało mi Time Machine, jak już zainwestuje w dysk NAS.

@grcx00 - a co masz u wireless settings na routerze? Masz "up to 300mb/s"?:

Tak, oczywiście mam ustawione "Up to 300mbit/s" :)

Widzę, że @Jenot używa Tomato, a Ty @jhartman, masz standardowe oprogramowanie?

Cieszy mnie, że jednak udaje Wam się osiągnąć powyżej 144mbit/s z tym routerem, bez żadnej magii.. Bo już się bałem, że nie jest to możliwe, bo np (jak czytałem gdzieś) kanały, dzięki którym można osiągnąć 300mbit/s są w Polsce zablokowane. (Zmiany kraju w routerze na "United States" i zupełnie innego kanału też próbowałem, ale wtedy sieć 5ghz w ogóle nie była wykrywana przez MacBook'i)

Planuję jeszcze zrobić następujące kroki:
- zresetować kompletnie router, ustawić od nowa i sprawdzić na standardowym, wyczyszczonym oprogramowaniu
- spróbować instalacji oprogramowania alternatywnego (Tomato, albo DD-WRT) i sprawdzić czy z alternatywnym oprogramowaniem uda się osiągnąć coś powyżej 144mbit/s

Jeśli te kroki się nie powiodą to nie wiem czy nie czeka mnie wymiana routera. Swoją drogą, wiecie, czy instalacja alternatywnego oprogramowania w przypadku tego routera pozbawia użytkownika prawa do gwarancji (w przypadku WRT54gl instalacja była możliwa i była o tym informacja na pudełku) ??

//EDIT:

Dodaję screenshota:
Nowy MacBook Pro 13"
Dołączona grafika

Dodatkowo doczytałem jeszcze co to znaczy MCS: [url=http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009#Data_rates]IEEE 802.11n-2009 - Wikipedia, the free encyclopedia[/url]
i wygląda to tak, jakby mimo włączonej opcji "Up to 300mbit/s" w menu routera nie było aktywne łączenie kanałów (40mhz)...

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 08 października 2010 - 19:40

grcx00: Nie, nie mam tomato - mam standardowe oprogramowanie. SSID zostawiłem po zmianie routera (WRT54GL z softem Tomato) na Netgeara. Nie musiałem zmieniać konfiguracji komputerów i reszty sprzętu pracującego na 2.4GHz. :) Tomato niestety na naszego Netgeara nie wyszło. Mam w planach instalację DD-WRT albo OpenWRT ale jakoś nie mogę na to znaleźć czasu.

#9 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 października 2010 - 18:08

Niestety reset routera nie pomógł, po ustawieniu od nowa, nawet bez zabezpieczeń, nie udaje mi się nigdy osiągnąć nic powyżej 130mbit/s i Narzędzie sieciowe cały czas pokazuje prędkość połączenia 144mbit/s.. Jak sądzicie, czy jakiś hard reset (jak przy zmianie oprogramowania) może pomóc bardziej niż zwykłe przywrócenie ustawień fabrycznych..? Aha, zapytam jeszcze o jedno, czy duże (powyżej 144mbit/s) prędkości uzyskujecie przy dużym obciążeniu łącza, np kopiując pliki gdzieś na inny komputer, czy sprawdzacie prędkość również przy małym obciążeniu?? Gdyby ktoś się orientował chciałbym też się dowiedzieć, czy wgranie alternatywnego oprogramowania narusza gwarancję tego urządzenia, czyli dokładniej, czy opłaca mi się próbować instalacji DD-WRT, czy może lepiej najpierw zareklamować (wymienić) router?

#10 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 11 października 2010 - 18:51

Jak sądzicie, czy jakiś hard reset (jak przy zmianie oprogramowania) może pomóc bardziej niż zwykłe przywrócenie ustawień fabrycznych..?

Próbuj, to nigdy nie zaszkodzi. Pewnie to wiesz, ale reset z przycisku na tym routerze robi się trzymając button przez co najmniej 5 sekund.

Aha, zapytam jeszcze o jedno, czy duże (powyżej 144mbit/s) prędkości uzyskujecie przy dużym obciążeniu łącza, np kopiując pliki gdzieś na inny komputer, czy sprawdzacie prędkość również przy małym obciążeniu??

Mam tam 300 niezależnie od obciążenia.

(..)czy może lepiej najpierw zareklamować (wymienić) router?

Jeśli masz możliwość (bo nie kupiłeś w necie albo w saturnie/mm/innej sieciówce) to przejdź się do sklepu i obejrzyj jak ten router pracuje z innymi komputerami. Może sprzedawca coś poradzi.

PS: W zakładce Router Status mam coś takiego. Masz podobnie?

Wireless Settings a/n
    Name (SSID)     wieloryb5g-wlan
    Region     Europe
    Channel     48(P)+44(S)
    Mode     Up to 300 Mbps
    Wireless AP     ON
    Broadcast Name     ON
Wireless Settings b/g/n
    Name (SSID)     wieloryb-wlan
    Region     Europe
    Channel     Auto ( 5(P)+9(S) )
    Mode     Up to 300 Mbps
    Wireless AP     ON
    Broadcast Name     ON

#11 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 11 października 2010 - 19:11

Próbuj, to nigdy nie zaszkodzi. Pewnie to wiesz, ale reset z przycisku na tym routerze robi się trzymając button przez co najmniej 5 sekund.

Tak, dokładnie tak to zrobiłem :)

Mam tam 300 niezależnie od obciążenia.

Tak właśnie myślałem, ja już próbowałem z obciążeniem i bez i nic.. Próbowałem też wyłączać różne usługi na routerze, wyłączać zabezpieczenia, wyłączyć radio 2.4Ghz, wielokrotnie przestawiać te ustawienia "Up to 130Mbit/s" / "Up to 300Mbit/s" i nie wiem czego jeszcze...

Jeśli masz możliwość (bo nie kupiłeś w necie albo w saturnie/mm/innej sieciówce) to przejdź się do sklepu i obejrzyj jak ten router pracuje z innymi komputerami. Może sprzedawca coś poradzi.

Niestety, router jest z Morele.net, także trzeba chyba będzie odesłać.. Dobrze, że WRT54gl jeszcze nie sprzedany :)

PS: W zakładce Router Status mam coś takiego. Masz podobnie?

Wireless Settings a/n
    Name (SSID)     wieloryb5g-wlan
    Region     Europe
    Channel     48(P)+44(S)
    Mode     Up to 300 Mbps
    Wireless AP     ON
    Broadcast Name     ON
Wireless Settings b/g/n
    Name (SSID)     wieloryb-wlan
    Region     Europe
    Channel     Auto ( 5(P)+9(S) )
    Mode     Up to 300 Mbps
    Wireless AP     ON
    Broadcast Name     ON

Dla pewności dodaje jeszcze screeny:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 12 października 2010 - 16:34

A moze na probe warto ustawic wifi nie na auto, tylko na sztywno jakis kanal?

#13 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 października 2010 - 18:36

A moze na probe warto ustawic wifi nie na auto, tylko na sztywno jakis kanal?

Kanał wifi był ustawiony na auto akurat tylko podczas mojej ostatniej próby i tylko dla połączenia 2.4Ghz. Problem mam z siecią 5Ghz, a dla tej nawet nie da się ustawić kanału na auto (są 4 do wyboru na sztywno). A tak poza tym to nawet dla sieci 2.4 miałem ustawiony cały czas albo 1, albo 6 albo 11, a po ostatnim resecie tylko zostało auto (dlatego też na screenie).

Czy jest jeszcze ktoś kto ma WNDR3700, ciekaw jestem jak z prędkością u pozostałych osób.

Ja oddałem mojego Netgeara dzisiaj do sprawdzenia/wymiany w sklepie, zobaczymy jak to się dalej rozwinie.

#14 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 12 października 2010 - 20:30

1. Ja też tam kupiłem mojego WNDR3700 - w zeszłym tygodniu. Jeśli kupiłeś w podobnym terminie to pewnie pochodzą z tej samej dostawy... Nie napisałem tego, ale pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po podłączeniu to upgrade firmware. Próbowałeś? 2. Jeśli kupiłeś w sklepie internetowym (i nie na fakturę) to bez podania przyczyny możesz zwrócić zakup (chyba przez 10 dni). Jeśli nie jesteś zadowolony z zakupu to po prostu go oddaj i poszukaj jakieś innej marki (albo zaryzykuj ten sam model w innym sklepie ;-) )

#15 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 października 2010 - 21:19

Aktualizacja, jasne, miałem .68, czyli najnowsze, bo przecież router sam pyta po włączeniu czy nie zaktualizować. No właśnie nie wyrobiłem się chyba w 10 dni, bo jakoś ok dwa tygodnie minęły, ale zaniosłem go do punktu morele.net w Lublinie i poczekam, zobaczymy :)

#16 grcx00

grcx00
  • 13 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 października 2010 - 10:12

Okazało się, że router faktycznie był wadliwy. Dokładniej, w netpunkcie też nie udało im się zestawić połączenia z prędkością 300mbit/s z żadnym komputerem (pod windowsem). Niestety, ponieważ nie został sprawdzony dokładnie w ciągu 3 dni po odbiorze, reklamacja idzie już drogą standardową, czyli z Lublina wysyłka do Krakowa do sklepu, z Krakowa do serwisu NETGEARA, naprawa/wymiana, a potem z powrotem w drugą stronę.. Na szczęście w polskim serwisie NETGEARA tylko wymieniają sprzęt na nowy. Podobno wszystko ma się zamknąć w 2 tygodnie, zobaczymy...

W każdym razie kupującym w morele.net polecam sprawdzić dokładnie sprzęt w ciągu 3 dni od kupna, żeby potem nie było niespodzianek.:)

#17 paweu86

paweu86
  • 4 postów

Napisano 17 października 2010 - 12:00

Gwarancja u Netgeara jest u nas szybka, wysyłałem raz router to po 1,5tyg przyszedł całkiem nowy :). Nie mam im nic do zarzucenia, za to samsung leci sobie w kulki i mój tv naprawia już 3 raz (a zakupiony rok temu). OT: po ilu naprawach można żądać zwrotu kasy albo wymiany na nowy produkt?

grcx00: Nie, nie mam tomato - mam standardowe oprogramowanie. SSID zostawiłem po zmianie routera (WRT54GL z softem Tomato) na Netgeara. Nie musiałem zmieniać konfiguracji komputerów i reszty sprzętu pracującego na 2.4GHz. :) Tomato niestety na naszego Netgeara nie wyszło. Mam w planach instalację DD-WRT albo OpenWRT ale jakoś nie mogę na to znaleźć czasu.

Z tego co mi wiadomo to WNDR3700 można sflashować DD-WRT :). A co do Tomato to póki co raczej nie. Wiem, że WNR3500L działa dobrze z Tomato, ale on z kolei jest jednozakresowy. Jakie realne prędkości można uzyskać na WNDR3700 z kartą dwuzakresową?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych