Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Złe zasilanie i po Macu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 14:01

Witam, Właśnie dziś odebrałam Power Mac G4 i chciałam go podłączyć do zasilania ale jak sie okazało guzik z tyułu obudowy był ustawiony na 115 zamiast na 230 V no i strzeliło, i po ptokach :( Z tego co wiem zanim do mnie dotarł, był sprawny, nie na gwarancji już. Co może być teraz do wymiany w najczęstszych przypadkach, jaki przybliżony koszt i czy możecie polecić jakiś serwis naprawczy w Krakowie? Chociaż dałam za niego poniżej 500 zl z przesyłką więc nie jest tragicznie ale zawsze coś, kasa sama nie przychodzi :/

#2 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 14 lutego 2007 - 14:07

Pewnie padł zasilacz (oby tylko). Po pierwsze sprawdź (lub poproś kogoś o pomoc) zasilacz - na początek sprawdź bezpiecznik (pewnie w zasilaczu), wymień na identyczny (zwróć uwagę na prąd podany w A[mperach] i napięcie podane w V[oltach]), jeśli się pali dalej, znaczy poważna usterka zasilacza. Jeśli masz dostęp to zastąp zasilacz innym i sprawdź czy odpali się komputer. Oczywiście po otwarciu komputera przeprowadź wizję lokalną wzrokowo-węchową i miej nadzieje że to tylko zasilacz ;) Pa. PS. Witam wszystkich po dłuuugiej nieobecności ;( Zapomniałbym - w niektórych miejscach jest napięcie poważnie zagrażające Twojemu życiu i prąd również może wyrządzić Ci krzywdę. Nawet nie myśl o wymianie bezpiecznika przy podłączonym kablu sieciowym i "gołymi" palcami !

#3 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 14 lutego 2007 - 14:07

Rozumiem, że kupowałeś go poza Polską, i dlatego było tak przełączone?

#4 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 14:14

Allegro ale ma system szwedzki, i naklejka, że komp z Irlandii. Dziś go odebrałam i chciałam zainstalować Tigera... Dziękuję za informacje, oczywiście wszlekie naprawy po odłączeniu od zasilania :) Ile kosztuje taki bezpiecznik? Albo cały zasilacz? Oczywiście musi być do Apple a nie taki jak do PC?

#5 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 14 lutego 2007 - 14:20

zwykły bezpiecznik o tekiej wartości jak był, ten który wyjmiesz. Moim zdaniem facet z allegro był nie poważny, nie zmieniając przełącznika na nasz prąd. U mnie by miał komentarz negatywny jak nic! Nie wierze, że go nie odpalał czy chodzi. Może on już nie chodził a gościu specjalnie przełączył przełącznik na niski prąd, Warte zastanowienia

#6 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 14:26

Działał na bank, bo foty dostałam. Wierzę mu. Ja nie sprawdziłam jak jest ustawiony. A powiedz mi jeszcze gdzie moge kupić taki bezpiecznik i jak się w ogóle wyjmuje ten zasilacz? :)

#7 sleepless

sleepless
  • 314 postów
  • SkądGliwice

Napisano 14 lutego 2007 - 15:41

Jeżeli wymiana bezpiecznika nie pomoże to zasilacz możesz dostać tu http://www.allegro.p..._f_v_od_ss.html
Powodzenia!

#8 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 16:10

Dzieki! też właśnie znalazłam ale jak się okazało, do mojego musi mieć złącze z 20 PINami na płytę główną, a gościu sprzedaje z 22 PIN. No nic muszę się przejść do sklepu Apple w Krakowie, może tam coś będą mieć. Instrukcję wymiany juz znalazłam na supporcie Apple'a. Co za dzień! A mówią, że Walentynki sa fajne! :]

#9 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 14 lutego 2007 - 16:14

zasilacze te jesli iSpot ma w Krakowie to w takiej cenie, że jeszcze jednego G4 na allegro byś kupił prawdopodobnie za 400 zl.
Zobacz tu -> http://www.ifixit.com/cart/catalog/

#10 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 14 lutego 2007 - 16:18

Bezpiecznik kupujesz w sklepie elektronicznym lub na gieldzie elektronicznej jesli takowa jest w Twojej okolicy albo oczywiscie na allegro czy w innym sklepie internetowym. Ile kosztuje ? 50 groszy, moze zlotowke - zalezy gdzie i jaki. Dobra rada - kup od razu dwa albo i trzy ;) Nie wiem dokladnie jaki jest ten Twoj PMG4 ale powinno sie dac wyjac po okreceniu srub imbusowych z tylu komputera (trzy) i krzyzakowych w srodku (cztery). Gdzie dokladnie w zasilaczu (w srodku) moze byc bezpiecznik, to nie powiem, bo instrukcja serwisowa do PMG4 nie pokazuje zasilacza od srodka ;( Powodzenia.

#11 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 16:49

OKi dzieki :) Dam znać jak mi poszło. Instrukcja jest tu, gdyby ktoś szukał przy okazji :)
http://docs.info.app...ml?artnum=58769

#12 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lutego 2007 - 16:50

Malowany: dziewczyna juz nawet swoje zdjecie w avatar wstawila a Ty dalej do niej jak do faceta mowisz... ;>

---- Dodano 14-02-2007 o godzinie 18:52 ----

byś kupił

#13 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 14 lutego 2007 - 18:50

Może nie zauważył ;) Wtedy nie było avatara. Nie dam rady tego bezpiecznika wyjąć, bo nawet nie wiem który to jest, zresztą wszystko przylutowane jakimś klejem. Dotarcie do wnętrza tego zasilacza to była jakaś masakra :) Pozostaje kupno nowego zasilacza, ale będę szukała jakichś chińskich, bo jak mówicie, że te applowskie w Polsce sa drogie.. Popytam jeszcze znajomych w USA, może mają coś na zbyciu... Przy wymianie zasilacza też będą jakieś manewry ostre, bo kable siedzą bardzo mocno między osłonami od wiatraka.

#14 magmac

magmac

• 1 170 postów

Napisano 14 lutego 2007 - 19:33

Osłonę zdejmuje się przy pomocy dwóch śrubek, chociaż fakt, że we wrednych miejscach one są. Przy okazji można wyczyścić i nasmarować ten wielki wentylator - po smarowaniu WD40 (smar w spray'u) komputer chodzi 2x ciszej. Może uda Ci się zapolować na jakiegoś uszkodzonego PMG4 za grosze i wydobędziesz z niego zasilacz ? Albo rozglądnij się, może ktoś ze znajomych bawi się w podstawową elektronikę - tyle wystarczy by wylutować bezpiecznik... (Chociaż, o ile pisałaś o bezpieczniku, ciężko mi uwierzyć żeby go zaklajstrowali - w końcu z definicji wymienna część). W każdym razie powodzenia ;)

#15 joan miro

joan miro
  • 108 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 lutego 2007 - 23:41

zacznij od elektronika..padł mi kiedyś zasilacz do PB i ..cena powaliła a okazało się,że można taniej, fakt,że teraz nie zachwyca urodą (trzeba było użyć skalpela:-) ale..córa ma pożytek , a pomógł kumpl elektronik

#16 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2007 - 16:47

W niektórych zasilaczach (być może w tych applowskich także) nie ma standardowego bezpiecznika w postaci szklanej rurki, może być np. coś podobnego jak w Airport Express:
Dołączona grafika

albo ustrojstwo podobne do tego:
Dołączona grafika
  • Ka lubi to

#17 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 16 lutego 2007 - 16:18

:) Szukam dalej, na razie zero dobrych wieści, a cena za serwisowanie mnie prawie zabiła bo jest wyższa od zakupu samego kompa na Allegro. Witamy w świecie Maców? ;) Gdyby mi się nie udało, to czy ktoś z Was podjąłby się fachowo ;) wymiany tego bezpiecznika, tudzież znalezienia takiego zasilacza, który by pasował? Cena do uzgodnienia oczywiście :) PS. Zaraz dostane bana i przeniesienie na Giełdę ;)

#18 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 16 lutego 2007 - 17:04

Spróbuj skontaktować się z firmą diagnoserwis (W-wa), www.diagnoserwis.pl

Naprawiają komputery, w tym Maki i z zasilaczami dość dobrze sobie radzą. Mi postawili na nogi zasilacz do stacjonarnego G4, którego żaden inny serwis naprawiać nie chciał.

#19 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2007 - 18:18

W Warszawie tego trochę jest, nie wiem jak w Krakowie. Kol. dziurawy na MacPlugu podał ostatnio taki adres:

Apple Computer Autoryzowana Sprzedaż Komputerów Apple Macintosh
31-514 Kraków
al. Beliny - Prażmowskiego 44
tel. (012) 411 96 85
tel./fax (012) 413 83 44
tel.kom. +48 601 519 685

e-mail: studio@grelcom.pl

Może warto tam sprawdzić?

#20 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 16 lutego 2007 - 21:31

Spróbuj Kuźnię Komputerową na Piłsudskiego (otwierają o 12). Naprawiają prawie wszystko (maki też u nich widziałem). Koszty są bardzo małe (zazwyczaj 50 pln + części). Jakby sie nie dało to poproś o przerobienie zasilacza od PC - podobno się da. Goście, którzy to prowadzą są trochę dziwni, więc trzeba mówić w szczegółach co się chce u nich uzyskać.

#21 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 17 lutego 2007 - 13:25

Tak tam już sprawdzałam, w sumie drożej wyjdzie niż dałam za Mac na Allegro, bo musiałabym jeszcze całego kompa dowieźć. Spróbuję w Krakowie najpierw. Mam jeszcze dwa punkty do obadania... :)

#22 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lutego 2007 - 12:27

Witaj KeyGee
Zajrzyj tutaj:
http://www.xlr8yourm...TX_case_pg2.htm
http://www.xlr8yourm...DD_PS_Mods.html

Tak się składa, że też spaliłem zasilacz w g4 400 i zakupiłem na allegro ten z 22-pin. Kolega doradził mi poszukać na w/w stronach coś na ten temat i wynik jak widać. Coś postaram się zrobić z zasilaczem jak odbiorę przesyłkę z zakupionym.
Pozdrawiam

#23 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 20 lutego 2007 - 09:19

Witaj KeyGee
Zajrzyj tutaj:
http://www.xlr8yourm...TX_case_pg2.htm
http://www.xlr8yourm...DD_PS_Mods.html

Tak się składa, że też spaliłem zasilacz w g4 400 i zakupiłem na allegro ten z 22-pin. Kolega doradził mi poszukać na w/w stronach coś na ten temat i wynik jak widać. Coś postaram się zrobić z zasilaczem jak odbiorę przesyłkę z zakupionym.
Pozdrawiam

Na pierwszej stronce jest opisana modyfikacja (banalna) zwyczajnego zasilacza ATX

#24 Gość_KeyGee_*

Gość_KeyGee_*

Napisano 23 lutego 2007 - 13:17

Dzieki, kochani jestście :D To jest pierwsze forum zktórym mam styczność, a mam z wieloma, na którym jest taka miła atmosfera :D Zaniosłam zasilacz do Kuźni w Krakowie i ma byc na dniach ;) Za linki dziękuje, zaraz obadam ;) Miłego weekendu!

#25 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 23 lutego 2007 - 13:35

Dzieki, kochani jestście :D To jest pierwsze forum zktórym mam styczność, a mam z wieloma, na którym jest taka miła atmosfera :D Zaniosłam zasilacz do Kuźni w Krakowie i ma byc na dniach ;) Za linki dziękuje, zaraz obadam ;) Miłego weekendu!

he, he. Z tym na dniach jeżeli chodzi o kuźnię to tak metaforycznie raczej :-) Zapewne różne to bywa, ale ja na zlutowanie tasmy czekałem ze 2 tygodnie :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych