Witam,
Na wstępie nie wiem jaki wybrać dysk sieciowy. Sporo osób takie ma, zatem proszę o rady użytkowników.
Oczekiwana specyfikacja:
- 1-2GB
- do 700zł
- nie chcę TimeCapsule
- pełne wsparcie Mac
- wsparcie Time Machine
- niezły wygląd
- dobre transfery
- iTunes i BitTorrent serwer
Chcę kupić taki dysk, podłączyć go do sieci i cieszyć się plikami na każdym komputerze w sieci.
Do tego chcę dokupić nowe AppleTV. Czy AppleTV będzie odbierać pliki z takiego dysku sieciowego? Jak to będzie działać? Jakie formaty AppleTV będzie akceptował? Co z napisami? Mam wszystkie w SRT.
Proszę o odpowiedzi i rady.
Pozdrawiam,
Łukasz
Jaki dysk sieciowy + AppleTV
Rozpoczęty przez
LukaS92
, 05 paź 2010 18:59
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 października 2010 - 18:59
Napisano 05 października 2010 - 19:31
Chyba 1-2tb?
Napisano 05 października 2010 - 20:29
Jak kolega wyżej zauważył, 2gb nie starczy na dobrej jakości film 
Co do dysku, TimeCapsule wcale nie wypada drożej w porównaniu z innymi dyskami sieciowymi. Router cenowo tani i kupowanie dysku USB odradzał bym bo słabo to działa, często dużo ograniczeń a i transfer wolny. Polecam dyski sieciowe WD skoro TM nie pasuje
Ale 1tb czy 2tb to będzie raczej coś porządnego znaleźć ciężko 
Edycja:
Chociaż ja niedawno miałem kupować http://www.amazon.co...85692367&sr=8-6 :> Tutaj tanio, nie wiem jak w PL.
Pozdrawiam.
Co do dysku, TimeCapsule wcale nie wypada drożej w porównaniu z innymi dyskami sieciowymi. Router cenowo tani i kupowanie dysku USB odradzał bym bo słabo to działa, często dużo ograniczeń a i transfer wolny. Polecam dyski sieciowe WD skoro TM nie pasuje
Edycja:
Chociaż ja niedawno miałem kupować http://www.amazon.co...85692367&sr=8-6 :> Tutaj tanio, nie wiem jak w PL.
Pozdrawiam.
Napisano 05 października 2010 - 21:39
Mój błąd, 1-2TB
TimeCapsule nie chcę z tego względu, że mam dobry router, a nie potrzebna jest mi rozbudowa sieci. Zastanawiam się nad:
1. Home Network Storage | Backup Storage | GoFlex Home | Seagate
2. My Book World Edition 2 TB Hard Drives ( WDH1NC20000 )
Słyszeliście coś o nich? Nie wiem czy ten Seagate ma iTunes serwer. Który byście wybrali?
Pozdrawiam
1. Home Network Storage | Backup Storage | GoFlex Home | Seagate
2. My Book World Edition 2 TB Hard Drives ( WDH1NC20000 )
Słyszeliście coś o nich? Nie wiem czy ten Seagate ma iTunes serwer. Który byście wybrali?
Pozdrawiam
Napisano 05 października 2010 - 22:39
Ja jestem zwolennikiem WD, z racji tego że długo już używam dysku z podobnej serii (wygląd i obudowa) ale na USB nie sieciowego.
Ciężko coś stwierdzić jeśli się dwóch nie używało. Radziłbym poszukać na necie opini o obu i tyle.
Napisano 06 października 2010 - 10:15
Ja mam WD My Book World Edition 1TB i jeśli chodzi o twoje wymagania to powiem tak:
- zmieścisz się w cenie
- wygląd i wykonanie OK
- wsparcie dla Maka jest, bo czemu miałoby nie być, wszak dysk w tym urządzeniu i tak jest sformatowany jako ext3 a jego obsługą zajmuje się wewnętrzne oprogramowanie (jakiś Linux
)
- jest wsparcie Time Machine bo dysk obsługuje AFP
- transfery są przyzwoite, ograniczeniem jest sieć (polecam Gigabit Ethernet) - duży NAS pewnie miałby lepsze, ale do streamowania materiału wideo daje radę
- jest serwer iTunes, ale po aktualizacji iTunes do wersji 10 są chyba generalnie problemy z tego typu usługami a wcześniej też funkcjonalność była trochę ograniczona
- klient BitTorrent - zdaje się że dodali w ostatniej wersji oprogramowania, nie używam więc pewny nie jestem
- dodatkowo jest serwer DLNA Twonky Media
Co do współpracy z nowym Apple TV się nie wypowiem bo nie znam jego wymagań.
Napisano 06 października 2010 - 19:53
Ten WD jako NAS dla mnie wydaje się strzałem w 10-tkę, tylko teraz co z tym AppleTV.. Wie ktoś jakiego serwera/protokołu ono używa do streamingu? I czy jest w tym dysku sieciowym.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Napisano 07 października 2010 - 07:14
Używam dysków sieciowych WD od dwóch lat (tego i poprzedniego modelu). W tej chwili powiedziałbym raczej że to taki NAS "ekonomiczny" - gotowy produkt w ładnej obudowie, zero samodzielnego grzebania żeby działał. Większe możliwości dają produkty np. QNAP, Synology itp. ale cena jest dwa razy wyższa za model bez dysków, czyli sumarycznie wyjdzie przynajmniej ze trzy razy tyle co za WD.
WD obsługuje SMB, AFP, FTP, NFS ale Apple TV chyba korzysta i tak z serwera iTunes, który tu jest w jakiejś starszej wersji i nie zanosi się na razie żeby miał współpracować z iTunes 10 a co za tym idzie także z Apple TV. W związku z powyższym chodzi mi po głowie ostatnio pomysł wymiany na Maka Mini i zrobienia sobie małego ładnego HTPC sieciowego
Szkoda tylko że nowy Mini taki drogi a stary nie ma HDMI i może być słaby do filmów HD.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych