Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zbyt długi MAC adress?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lutego 2007 - 11:04

Cześć,

coraz więcej sąsiadów ma karty wifi, coraz więcej też widzę bezprzewodowych sieci. Postanowiłem więc zabezpieczyć własną sieć.

Zastosowanie WPA 5 krotnie spowalnia transmisję... Ustawiłem więc 128 bitowego WEPa, zmniejszyłem zasięg sieci na 25% (mniej się nie da) i teraz chcę przypisać adresy MAC, ale... Po wklejeniu adresu wyskakuje mi taki błąd:

Dołączona grafika

Dodam, że nie mogę wkleić pełnego adresu MAC -> 00:14:51:ef:81:bf, tylko tyle ile widać na screenie.

Sprzęt: Pentagram Cerberus WiFi 802.11g Lite, wbudowany AirPort.

Pozdrawiam!

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 14 lutego 2007 - 11:32

Podaj MAC Address bez dwukropków czyli
001451ef81bf

#3 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 14 lutego 2007 - 19:33

odnośnie szyfrowania WEP ... i radzę sobie to brać do serca: "WEP czy WPA? Odpowiedź jest tylko jedna... WPA2. WEP (Wired Equivalent Privacy) umożliwia szyfrowanie transmisji w sieciach bezprzewodowych, jednak algorytm jego działania ma wady, które umożliwiają złamanie hasła przez nowszy komputer w ciągu godziny. Długość klucza (40-232 bity) wykorzystywanego do szyfrowania nie ma praktycznego znaczenia, bo słabość dotyczy doboru 24-bitowego wektora inicjującego, dołączanego do każdej ramki przesyłanych danych. Mankamenty WEP naprawiono w TKIP (Temporal Key Integrity Protocol), korzystającym z szyfrowania RC4 i poprawionego szyfrowania wektora inicjującego. TKIP wymusza wygenerowanie nowego klucza po 10 tysiącach pakietów. Wi-Fi Protected Access (WPA) to protokół zapewniający bezpieczeństwo w sieciach bezprzewodowych, wprowadzony przez Wi-Fi Alliance. Nie ma słabych punktów WEP i chroni sieci z infrastrukturą. Może być wykorzystywany w korporacjach (WPA-Enterprise) oraz w małych sieciach lokalnych, których użytkownicy współdzielą klucz uwierzytelniający (WPA-Personal). WPA2 to zmodyfikowana wersja WPA, w pełni zgodna z przemysłowym standardem 802.11i. Jej zaletami są: lepsze, 128-bitowe szyfrowanie danych, możliwość ochrony połączeń typu ad hoc, zmniejszenie nadmiarowości danych przesyłanych w czasie uwierzytelniania i weryfikacja integralności pakietów. Oprócz algorytmu szyfrującego TKIP pozwala korzystać ze znacznie bardziej złożonego AES (Advanced Encryption Standard). Od marca 2006 roku obsługa WPA2 jest wymagana przez Wi-Fi Alliance przy certyfikowaniu produktów. TKIP to rozwiązanie przejściowe do czasu pełnego wprowadzenia standardu IEEE 802.11i. Choć na razie nie wykryto znaczących słabości tego protokołu, sprzęt należy konfigurować tak, aby korzystał z WPA2." Radzę darować sobie WEP'a

#4 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lutego 2007 - 19:46

Wszystko pięknie i ładnie, ale... Mi WPA 4-5 krotnie spowalnia transmisję danych! Z WEPem bandwidth speed test wskazuje 450 kbit, a z WPA 111 kbit... Zabezpieczenie przez MAC adress działa, zasięg mojej radiówki nie wychodzi daleko... Pozdrawiam

#5 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 14 lutego 2007 - 19:51

a mam pytanie - ten test jest na dużym pliku czy na wielu małych i osiągasz te wartości ciągnąc z drugiego komputera czy z netu i czym mierzysz ? pytam bo sam chcę to sprawdzić u siebie na "n" z WPA2 TKIP - i będzie wszystko jasne czasami WLAN dziwnie się zachowuje z tymi samymi ustawieniami 1 sekundę póżniej i wyniki nigdy nie są powtarzalne ...

#6 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 14 lutego 2007 - 19:53

A może to nie nie wina powiązana z szyfrowaniem? Spróbuj być blisko nadajnika.Mam na myśli to że szyfrowanie zmniejsza zasięg=trzeba postawić albo nadajnik albo maca bliżej

#7 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lutego 2007 - 20:20

a mam pytanie - ten test jest na dużym pliku czy na wielu małych i osiągasz te wartości ciągnąc z drugiego komputera czy z netu i czym mierzysz ?

pytam bo sam chcę to sprawdzić u siebie na "n" z WPA2 TKIP - i będzie wszystko jasne

czasami WLAN dziwnie się zachowuje z tymi samymi ustawieniami 1 sekundę póżniej i wyniki nigdy nie są powtarzalne ...

http://www.bandwidth....com/speedtest/
http://reviews.cnet....4-7254_7-0.html

Oba wskazują podobnie. Spadek transmisji odczuwam też przy pobieraniu plików z internetu, dużych plików - 100 MB i w górę.

A może to nie nie wina powiązana z szyfrowaniem? Spróbuj być blisko nadajnika.Mam na myśli to że szyfrowanie zmniejsza zasięg=trzeba postawić albo nadajnik albo maca bliżej

Mac od Cerberusa jest jakieś 3 metry;) Mają wzorową widoczność, nawet zbliżoną wysokość...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych