Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"Zamrożony" ekran startowy w Macbook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 października 2010 - 23:07

Witam, Mam dosc duzy problem dotyczacy Macbooka Air. Otoz: macbook mi sie zacial, wiec postanowilem wylaczyc go dluzszym przycisnieciem klawisza Power. Gdy sprobowalem wlaczyc go ponowie komputer zacial sie na ekranie startowym (tzn. Jablko i koleczko ladowania), w zadnym wypadku nie chce sie wlaczyc.probowalem reinstalowac system poprzez zdalny naped w iMacu, ale tez zatrzymuje sie w tym samym miejscu. Nie wiem juz co mam z tym zrobic... Macie na to jakas rade? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam, tuller.

#2 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 03 października 2010 - 11:43

odpal mack'a z wcisnietymi Command + Option + 'p' + 'r'
dokladniejszy opis na http://support.apple.com/kb/ht1379

#3 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 14:01

Niestety, ta operacja nic nie pomogła. Nadal zatrzymuje się na ekranie startowym.

#4 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 października 2010 - 15:36

Odpal z jabłko + V i napisz na czym się zatrzymuje.

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 16:20

Musiało się coś na dysku popierdzielić. Ja bym wystartował z instalki i sprawdził uprawnienia na dysku i ew. naprawił.

#6 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 października 2010 - 17:14

Musiało się coś na dysku popierdzielić.
Ja bym wystartował z instalki i sprawdził uprawnienia na dysku i ew. naprawił.

Przeca napisał, ze z udostępnionego napędu (zapewne z iMaca) nie daje rady :)
IMHO - przeczesać dysk z udostępnionego napędu, za pomocą Disk Warriora.
Lub zdobyć napęd po USB (bo to dziadostwo nie ma Fire Wire) i z niego naprawić dysk, lub reinstalować (nadpisać)

#7 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 18:11

Odpal z jabłko + V i napisz na czym się zatrzymuje.

Wyskakuje czarny ekran, na którym napisane jest: "efiboot loaded from device: Acpi (PNP0A03,0)/Pci(BIO)/SATA(0,0).......
Loading 'mach_kernel'...
Could not open file 'mach_kernel'
Error loading kernel 'mach_kernel' (0xe)."

---------- Wpis dodano o 19:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:08 ----------

Przeca napisał, ze z udostępnionego napędu (zapewne z iMaca) nie daje rady :)
IMHO - przeczesać dysk z udostępnionego napędu, za pomocą Disk Warriora.
Lub zdobyć napęd po USB (bo to dziadostwo nie ma Fire Wire) i z niego naprawić dysk, lub reinstalować (nadpisać)

Czy np. taki: NAPĘD ZEWNĘTRZNY USB TS-L633 SATA (1254779155) - Aukcje internetowe Allegro napęd będzie się do macbooka nadawał?

#8 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 października 2010 - 18:34

Czy np. taki: NAPĘD ZEWNĘTRZNY USB TS-L633 SATA (1254779155) - Aukcje internetowe Allegro napęd będzie się do macbooka nadawał?

Nie, nie, nie!
Potrzebujesz napędu z obudowa:
np:
ZEWNĘTRZNA NAGRYWARKA DVD USB SLIM DVDRW ZEW!!!! (1240021706) - Aukcje internetowe Allegro
lub:
Nagrywarka USB Transcend TS8XDVDRW-K 0794 f-vat (1247133212) - Aukcje internetowe Allegro
ta którą pokazujesz, mimo, ze opisana jako zewnętrzna, jest po SATA ale wewnętrzna, a kabelki do podłączenia, nijak się nie nadają do złącza USB!!!!

#9 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 18:57

Nie, nie, nie!
Potrzebujesz napędu z obudowa:
np:
ZEWNĘTRZNA NAGRYWARKA DVD USB SLIM DVDRW ZEW!!!! (1240021706) - Aukcje internetowe Allegro
lub:
Nagrywarka USB Transcend TS8XDVDRW-K 0794 f-vat (1247133212) - Aukcje internetowe Allegro
ta którą pokazujesz, mimo, ze opisana jako zewnętrzna, jest po SATA ale wewnętrzna, a kabelki do podłączenia, nijak się nie nadają do złącza USB!!!!

A jak zrobić z tym Disk Warriorem? Nagrać bootowalną płytkę DVD i potem z iMaca udostępnić jako zdalną?

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 19:06

Ja do swojego AIR używałem takiej nagrywarki. Jedynie WINDOWSA NIE MOGŁEM Z NIEJ INSTALOWAĆ, ale Snow bezproblemowo.
Jeśli kernela nie może wczytać, to ewidentnie system do przeinstalowania.

#11 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 października 2010 - 19:07

Poruszamy się na granicy legalności :) Potrzebujesz obrazu DW w dmg. On jest już bootujacy. Nagrywasz go na płytę. Odpalasz z "C". Dajesz skan i repair, 2 - 3 x. @up -Iro, a co cie powstrzymywało :), przecież tu działa firmware Maca, a nie BIOS Windowsa :)

#12 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 19:13

...Iro, a co cie powstrzymywało :), przecież tu działa firmware Maca, a nie BIOS Windowsa :)

Po prostu windows nie chciał się bootować. Ale już nie mam tego problemu.
Sprzedałem AIR'a i kupiłem laptopa PC z i5 za te same pieniądze. Jest o wiele ciszej niż na AIR (miałem w nim dysk SSD), szybciej, lepsza matryca, a i OSX śmiga aż miło patrzeć. No i FW jest w standardze i 4 USB.

#13 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 października 2010 - 20:00

Po prostu windows nie chciał się bootować. ....

Nie wierze! :)

Sprzedałem AIR'a i kupiłem laptopa PC z i5 za te same pieniądze.

Serio? Masz HackIntosha?

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 20:09

OD 2007 używam OSX na PC i nie narzekam. ;) Zacząłem od Tigera, teraz mam Snow. Czasem kupuje maki, ale długo nie zagrzewają u mnie miejsca. Pamiętaj, że ja patrzę trochę z innej pozycji na komputery Apple, bo od 5 lat je naprawiam, więc czasem mam ich dość. Ale system jest spoko.

#15 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 21:11

Najlepsze jest to, że ja cały czas pracuję na tym MacBooku :) Mam kopię systemu na dysku zewnętrznym, jednak z Macintosh HD nie chce się uruchomić. Da się jakoś zainstalować OSX na Macintosh HD z poziomu systemu? Powiem szczerze, że wolałbym się obejść bez kupna napędu :)

#16 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 października 2010 - 21:43

No to mam inny pomysł :) Zabootuj i postaw system z pendriwa. Jak to zrobić, jest opisane w manualach dostępnych w sieci i na tym forum. I od razu powiem, pomysł z zabootowaniem Disk Warriora z pendriwa, jest ciekawy i może być skuteczny, ale jest problem - nie wiem czy to tak się da :) nigdy nie próbowałem.

#17 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 21:45

Zabootuj i postaw system z pendriwa.

....to znaczy?

#18 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 21:57

Najlepsze jest to, że ja cały czas pracuję na tym MacBooku :) Mam kopię systemu na dysku zewnętrznym, jednak z Macintosh HD nie chce się uruchomić. Da się jakoś zainstalować OSX na Macintosh HD z poziomu systemu? Powiem szczerze, że wolałbym się obejść bez kupna napędu :)

Trzeba było tak od razu.
Próbowałeś na Macintosh HD naprawiać uprawnienia? Jeśli to nie pomoże to zrób ISO lub DMG, czyli obraz instalki systemu na tym dysku z którego ci to działa. Podmontuj i zacznij instalacje, na Macintosh HD.

#19 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 22:20

Trzeba było tak od razu.
Próbowałeś na Macintosh HD naprawiać uprawnienia? Jeśli to nie pomoże to zrób ISO lub DMG, czyli obraz instalki systemu na tym dysku z którego ci to działa. Podmontuj i zacznij instalacje, na Macintosh HD.

Jak mam zrobić ten obraz z płyty z systemem?

-----------------------------------------
Ok, już mam.

#20 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 22:36

Jak mam zrobić ten obraz z płyty z systemem?

Na iMaku w narzędziach dyskowych zaznacz płytę i daj nowy obraz

#21 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2010 - 23:18

Na iMaku w narzędziach dyskowych zaznacz płytę i daj nowy obraz

Zrobiłem tak jak pisałeś, uruchomiłem instalator i....... "Nagraj ten obraz na dysku DVD za pomocą programu Narzędzie dyskowe i uruchom ten program ponownie."...

#22 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2010 - 23:20

to teraz zamontuj i odpal instalke. Jako dysk docelowy twój wewnętrzny dysk

#23 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 października 2010 - 00:00

to teraz zamontuj i odpal instalke.
Jako dysk docelowy twój wewnętrzny dysk

Właśnie po zamontowaniu obrazu i uruchomieniu instalatora wyskoczył mi taki napis. Nie wiem już co mam z tym zrobić.....

#24 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 października 2010 - 16:51

Czy jest jakaś inna opcja instalacji systemu?

---------- Wpis dodano o 17:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:46 ----------

to teraz zamontuj i odpal instalke.
Jako dysk docelowy twój wewnętrzny dysk

Może da się jakoś sklonować te dane z dysku zewnętrznego na Macintosh HD?

#25 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2010 - 01:07

Odpal system z dysku zewnętrznego, ściągnij program SuperDuper! Jako dysk źródłowy wybierz dysk zewnętrzny. Dla pewności wymaż dysk wewnętrzny przez narzedzia dyskowe (disk utility). Kiedy już to zrobisz, jako dysk docelowy wybierz dysk wewnętrzny który powinien być pusty. Pozostaw ustawienia domyślne programu i odpal klonowanie dysku. Program zapyta się o Twoje haslo użytkownika, wklep je.. poczekaj parenaście minut lub parę godzin (w zależności od ilości danych i szybkości dysków). Gdy wszystko się skończy, po prostu uruchom komputer z wewnętrznego dysku:) Jeżeli nie jest on uszkodzony fizycznie, to musi zadziałać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych