Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

rysik (stylus) do iPada - gdzie kupić?

• Please log in to reply
54 replies to this topic

#1 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 01 October 2010 - 21:57

Hej,

kupiłem aplikację do robienia odręcznych notatek (Note Taker HD), jednym słowem rewelka,
ale potrzebuję jeszcze odpowiedniego stylusa...

Czy ktoś wie, gdzie mogę dostać w Warszawie rysik do iPada? najlepiej w formie przypominającej długopis i nie rysującej szybki.

Dzięki

---------- Wpis dodano o 22:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:56 ----------

Ewentualnie - gdzie można w Polsce takowy rysik zamówić i jaki oczywiście polecacie?

#2 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 01 October 2010 - 22:58

Z tych, które widziałem i miałem w rękach, to ten z pędzelkiem jest moim zdaniem najlepszy
iClooly Multi-Touch Pen for iPad Review — The Gadgeteer

Widziałem go w W-wie w iSpocie w Złotych Tarasach. Cena to ~100 zł.

Aha, z iPadem działa tylko ta końcówka z pędzelkiem.

#3 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2010 - 10:09

Na allegro masz Pogo za ok 25zl. Zanim sie pojawily to ja zrobilem sobie samemu z cześci teleskopowej anteny radiowej oraz gąbki elektrostatycznej. Środek dla ciężaru wypchałem plasteliną :P

Wygląda to tak:

Dołączona grafika

#4 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 02 October 2010 - 10:21

Z tych, które widziałem i miałem w rękach, to ten z pędzelkiem jest moim zdaniem najlepszy
iClooly Multi-Touch Pen for iPad Review — The Gadgeteer

Widziałem go w W-wie w iSpocie w Złotych Tarasach. Cena to ~100 zł.

Aha, z iPadem działa tylko ta końcówka z pędzelkiem.

Kurcze, ale czy tym się będzie wygodnie pisało?
Chcę korzystać z tego jako długopis w tej aplikacji do notatek, nie maluję ;-)

#5 Baerok

Baerok
  • 141 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 02 October 2010 - 10:34

Moze ten?

Akcesoria :: Piórka :: Piórko DAGI do ekranów pojemnościowych 12 cm

ponoć bardzo dobry i precyzyjny rysik, na youtubie masz masę filmików ukazujących jak działa.

Dołączona grafika

http://www.youtube.com/watch?v=zQRfZSQYA3c

#6 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 02 October 2010 - 10:37

Na allegro masz Pogo za ok 25zl. Zanim sie pojawily to ja zrobilem sobie samemu z cześci teleskopowej anteny radiowej oraz gąbki elektrostatycznej. Środek dla ciężaru wypchałem plasteliną :P

Wygląda to tak:

Dołączona grafika

a wiesz, czy można ten pogo stylus dostać gdzieś w Warszawie?
Przeczytałem reckę tego pędzelka i nie za bardzo to widzę jako długopis :/

#7 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2010 - 10:39

Zapomnij od razu o precyzji drugopisu. Musialbys miec maly punkt styku, a w pojemnosciowych ekranach to jest niemozliwe. Najwazniejsze zeby koncówka gładko "latała" po ekranie. Czy Pogo dostaniesz w wawie to nie wiem, bo z wawy nie jestem, ale sprawdz na allegro. Moze akurat ktorys ze sklepow jest w stolicy i daja mozliwosc odbioru osobistego. Ale kupic na allegro to nie problem. Bedzie taniej zapewne z wysylka niz jakies stylusy w ispotach, bo tam ceny to ok 100zl.

#8 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 02 October 2010 - 11:15

Ja nie wiem, może ten program to jakoś eliminuje, ale jak chcesz pisać z ręką podniesioną cały czas nad powierzchnią tabletu? Bo inaczej chyba będziesz rysował w miejscach, w których raczej nie chcesz żadnych śladów. IMO wydaje mi się to trochę niewygodne...

#9 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 02 October 2010 - 11:39

wszelkie rysiki dla ekranów pojemnościowych odpadają. Sam mam jeden z gumką zamiast gąbki i pędzelków, ale to jest tragedia, pisze się ciężko i niewygodnie. Szkoda na to kasy i nerwów polecam paluchy!

#10 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 October 2010 - 12:03

wszelkie rysiki dla ekranów pojemnościowych odpadają. Sam mam jeden z gumką zamiast gąbki i pędzelków, ale to jest tragedia, pisze się ciężko i niewygodnie. Szkoda na to kasy i nerwów polecam paluchy!

Masz jakieś gumowe, tanie badziewie (używałem i jest strasznie tępe) wiec nie pisz ze wszelkie odpadają. Niektóre czynności jak choćby pisanie, rysowanie na takim ekranie z odpowiednim rysikiem zawsze będzie wygogniejsze niż mazanie paluchem. Zarówno te z pędzelkiem jak i gąbką są wygodne.

#11 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 02 October 2010 - 12:57

Mylicie się panowie...

Ten pędzelek iClooly nie zachowuje się w kontakcie z ekranem iPada jak pędzelek :) to znaczy, że np. rysując nie zobaczysz nierównomiernej smugi podobnej do tej, która powstaje przy użyciu pędzelka i farby... Pod tym względem ekran iPada jest słaby, bo nie rozróżnia siły nacisku lub szerokości palca, rysika, itp. - kreska ma zawsze tę samą szerokość. To aplikacja decyduje jak szeroka jest kreska (w programie do malowania jest zawsze szeroka, a w notatniku cienka) niezależnie, czy piszesz/rysujesz palcem czy rysikiem.
I to co jest zaletą iPada - multi touch - jest też jego wadą w przypadku odręcznych notatek, bo nie można na ekranie opierać nadgarstka.

Jedynym ekranem, z którym się spotkałem, a który reagował na siłę nacisku i tym samym pozwalał uzyskać cieńszą lub grubszą linię był dotykowy 10-calowy ekran w tablecie HP TC-1000 i TC-1100. Jest w nim ekran przykryty szybą, a do obsługi trzeba było używać specjalnego rysika - na nic innego nie reagował, tak więc można było przy pisaniu tym stylusem oprzeć rękę o szybę, tak jak na papierowym notatniku - pod tym względem nic mu do tej pory nie dorównało... A druga strona rysika była gumką do ścierania :ok:

Wracając do "pędzelka", to jego dodatkową zaletą jest tylko to, że jest to miękka końcówka i nie ma ryzyka zarysowania ekranu, bo nawet jak będzie jakieś ziarnko piasku, to pędzelek nie dociśnie go do powierzchni szkła... Samo zaznaczanie, pisanie, rysowanie przebiega tak jak w twardym rysiku... no może pędzelek jest bardziej precyzyjny od rysika z końcówką w postaci "talerzyka".

Ma też inną zaletę - wbudowaną dodatkową cienką końcówkę, idealną jako rysik do ekranów nie-pojemnościowych. No i jest bardzo elegancki

---------- Wpis dodano o 13:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:45 ----------

Sprawdziłem jak działa pędzelek w dwóch programach do robienia odręcznych notatek i muszę stwierdzić, że jest bardzo wygodny.... :-)

W Penultimate można jednak oprzeć nadgarstek na ekranie i pisać pędzelkiem jak długopisem - kreska jest cienka. Można też pisać palcem, ale to jest bardzo niewygodne...

WritePad działa inaczej - tu jest wydzielone pole w którym się pisze - i znów pędzelek zachowuje się jak długopis i daje cienką kreskę. To co napiszesz jest następnie rozpoznawane i wstawiane w głównym polu w postaci gotowego tekstu. Trzeba trochę poćwiczyć i wówczas da się pisać całkiem płynnie - niestety nie rozpoznaje polskich liter. Sam program ma sporo ustawień, w tym słownik użytkownika.

#12 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 October 2010 - 21:29

Wg. mnje połaczenie rysika z iPhonem/iPadem to totalna głupota. Apple tak robi te urzadzenia, by wygodnie korzystało się z nich naszymi rysikami - palcami. Jestem ciekaw, czy do Magic Mouse też kupiłbyś rysik? ;) Palce FTW.

#13 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 02 October 2010 - 21:36

Wg. mnje połaczenie rysika z iPhonem/iPadem to totalna głupota. Apple tak robi te urzadzenia, by wygodnie korzystało się z nich naszymi rysikami - palcami. Jestem ciekaw, czy do Magic Mouse też kupiłbyś rysik? ;) Palce FTW.

Kolego, czytaj ze zrozumieniem i daruj sobie te swoje opinie na temat "głupoty"... to nie jest dyskusja nad ideą używania rysika, lecz na temat wyboru rysika - jak nie masz na ten temat nic do powiedzenia, to się nie odzywaj. A poza tym, spróbuj napisać coś odręcznie palcem!

Jeśli od małego dziecka uczysz się pisać długopisem, to możesz mi wierzyć, że pisanie palcem jest wbrew naturze... A iPad i ogólnie tablety, to urządzenia wręcz stworzone do pisania jak w papierowym notatniku...

#14 Grzechuo90

Grzechuo90
  • 19 posts

Posted 02 October 2010 - 22:25

Tez mam zamiar kupic sobie rysik do ipada, ma mi sluzyc glownie do rysowania... Czyli jak wyczytalem z waszych postow nie ma zadnego rysika z malutka glowka? Tak aby dobrze sie szkicowalo i pisalo...

#15 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 02 October 2010 - 22:38

Nie ma do ipada rysika z malutką główką, bo on na ekranie pojemnościowym by nie działał... :-) Ale tak jak napisałem wcześniej, to aplikacja której używasz decyduje jak gruba jest kreska - nawet jeśli w programie do notatek będziesz używał rysika z "talerzykiem" o średnicy 1 centymetra, to kreska będzie cienka. I na odwrót - w programie do malowania rysik z "malutką" główką zostawi szeroką kreskę :-)

#16 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 October 2010 - 00:10

To jest kwestia przyzwyczajenia. Niektore flamastry tez sa grube same w sobie a rysuja wąską linie. Ja używam do rysowania i jest o wiele lepiej niz palcem. Obojetnie czy robie jakis rysunek czy szkicuje layout strony dla klienta.

#17 Grzechuo90

Grzechuo90
  • 19 posts

Posted 03 October 2010 - 11:51

Uzywasz pedzelek czy gumke?

#18 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 October 2010 - 12:09

Uzywasz pedzelek czy gumke?

Ani tego ani tego. Używam gąbki. Coś takiego jak ma u siebie POGO stylus. Te stylusy z allegro z gumową główką za 5-10zl to straczne badziewia. Po prostu nie ślizgają się po powierzchni ekranu i trzeba je siłą przeciągac.

#19 Grzechuo90

Grzechuo90
  • 19 posts

Posted 03 October 2010 - 12:28

Patrzylem na allegro jest tylko ten z gumka jestem teraz w amsterdamie tez nigdzie nie ma a bylem w utrechcie w mediamarkcie byly tylko z gumka. Wiec gdzie mozna kupic z ta gabka?

#20 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 October 2010 - 17:32

Patrzylem na allegro jest tylko ten z gumka jestem teraz w amsterdamie tez nigdzie nie ma a bylem w utrechcie w mediamarkcie byly tylko z gumka. Wiec gdzie mozna kupic z ta gabka?

Źle patrzyłeś ;)
Rysik Apple iPhone 2G 3G 3GS iPad Pogo Sketch (1254927929) - Aukcje internetowe Allegro

#21 Grzechuo90

Grzechuo90
  • 19 posts

Posted 03 October 2010 - 17:46

A dzieki rzeczywiscie nie zauwazylem ;)

#22 fifififi

fifififi
  • 42 posts

Posted 17 November 2010 - 21:06

jakas roznica gabka vs pedzelek, mam wrazenie ze gabka mi sie zaraz...wytrze

#23 cidik

cidik
  • 317 posts

Posted 14 April 2011 - 18:29

Odkopie troche temat... A jaki produkt-rysik polecacie jak na ekranie jest folia przeciwko rysaniu, chce robic notatki odręczne ? P.S. palcem pisze sie super ale wolno...

#24 Sebol

Sebol
  • 501 posts

Posted 14 April 2011 - 18:59

ja ostatnio kupiłem rysik SGP H10. Sprawuje się bardzo dobrze. Działa na pewno na ekranach z folią, rysik teleskopowy, dla estetów - w różnych kolorach. Na allegro go raz tylko widziałem i to w porypanej cenie - prawie 100zł, na e-bay 2 razy taniej - zamawiałem z korei i przyszło gdzieś w tydzień.

#25 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 posts
  • SkądWolin

Posted 14 April 2011 - 19:59

iPod, iPhone, iPad :: Akcesoria iPhone :: Pozostałe :: Macally 2-pack stylus for iPad/iPhone - Cortland - systemy graficzne ja kupilem ostatnio przy przedluzeniu gwarancji, ten zestawik i jest wg mnie świetny.

Ps. Nie wiem tylko czemu w cortlandzie w sklepie zaplacilem 99zł.

Pzdr. Łukasz

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users