Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy podłączony do zasilania iPhone pobiera prąd z baterii czy z gniazda zasilania?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 mog

mog
  • 278 posts

Posted 30 September 2010 - 21:20

Gdy iPhone podpięty jest do komputera bądź do gniazdka i jest w pełni naładowany (znaczek wtyczki na baterii) to czy bateria jest pomijana i napięcie bezpośrednio zasila telefon? Robiłem trochę testów, na podpiętym telefonie grałem, rozmawiałem oraz używałem różne aplikacje i stan naładowania nie schodził poniżej 100% a symbol wtyczki nie znikał. Świadczyło by to o tym że bateria jest pomijana, chociaż może to też być tak, że jest ona ciągle ładowana dając takie rezultaty. Czy wiecie coś na ten temat? A powód tego jest prosty może dzięki temu da się trochę wydłużyć czas życia baterii trzymając telefon podłączony do komputera gdy to tylko możliwe.

#2 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 30 September 2010 - 21:57

Dobre pytanie też mnie to ciekawi :) Tylko trzeba też pamiętać, że baterie lithium-ion nie lubią pozostawać bezczynne, więc z tym oszczędzaniem też powinniśmy uważać.

#3 WILKU1991

WILKU1991
  • 93 posts
  • SkądSzydłowiec

Posted 30 September 2010 - 22:08

Raczej jest tak, ze podczas gdy mamy podłaczone zasilanie do iPka to ładuje w nim akumulator. A telefon korzysta z energii, która tkwi w akumulatorze ;) Raczej nie ma tak, że po naładowaniu "na full" iPek pobiera energie z źródła zasilania. Pobiera z akumulatora, a on cały czas jest uzupełniany.

#4 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 30 September 2010 - 22:08

Te baterie lubią doładowywanie, a nie trzymanie ciągle pod prądem. Jak się naładuje to przestaje ładować, następnie trochę spada, potem znowu doładowuje - i tak w nieskończoność. Można to łatwo zauważyć jak się ładuje telefon całą noc. Czasem trzyma na 100% przez 20 minut nawet, a czasem spada prawie zaraz o 1-2% - zależy w jakiej fazie odłączyliśmy telefon, oczywiście ciągle pokazuje 100% jak jest podłączony.

#5 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 September 2010 - 22:24

Możecie zrobić test, podłączając iPhone do ładowania i np puszczając muzyke non stop przez cały dzien. Jak na koniec będzie 100% to znaczy, że bateria jest używana i sie doładowywuje. Bo jakby odłączał baterie i jechał z gniazdka to bateria sama z siebie by się rozładowywała i wskazywała np 99>98>97% itd Poza tym odłączanie i nie używanie baterii litowo jonowej to jej powolne uśmiercanie, apple raczej o tym wie :P

#6 mog

mog
  • 278 posts

Posted 30 September 2010 - 22:44

Bo jakby odłączał baterie i jechał z gniazdka to bateria sama z siebie by się rozładowywała i wskazywała np 99>98>97% itd

Myślę że wtedy iPhone by to "zobaczył" i ją doładował.

Czyli wnioskuję po waszych wypowiedziach, że nie warto się tym przejmować i ładować baterię wtedy kiedy potrzeba.

#7 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 30 September 2010 - 22:51

Myślę że wtedy iPhone by to "zobaczył" i ją doładował.

Czyli wnioskuję po waszych wypowiedziach, że nie warto się tym przejmować i ładować baterię wtedy kiedy potrzeba.

iPhone to widzi ale tego nie pokazuje- zaraz by była bateriagate bo by wszyscy przezywali, że spada o kilka i za chwilę jest więcej... no afera jak nic...

#8 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 30 September 2010 - 23:04

iPhone to widzi ale tego nie pokazuje- zaraz by była bateriagate bo by wszyscy przezywali, że spada o kilka i za chwilę jest więcej... no afera jak nic...

Onety i inne szmaty zaraz by zaczęły po Stefanie jak po łysej kobyle jeździć

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users